Sport

Gi oss Møller Dæhli fra start

KOMMENTAR: Fotballandslaget prøver og feiler. Kampen mot Tsjekkia ga oss i hvert fall ett svar. Mats Møller Dæhli er moden for en større rolle i dette mannskapet.

Når Lars Lagerbäck har prøvd lenge nok, lander han på sin første-ellever. Mot Sverige tirsdag får han blant andre se Ole Selnes igjen, og vi tar for gitt at han bruker kanskje Norges aller beste spiller nå, fra start. Altså Mats Møller Dæhli.

MMD kom inn som innbytter mot Nord-Irland og var Norges beste spiller. Også mot Tsjekkia lørdag ble han innbytter, men var svært sentral i den annen omgangen som var Norges beste på over et år. Skal man først krysse av for noen svar, bør hans plass på laget være ett av dem. Hans kreative pasninger og energi smitter både spillerne og tilskuerne. Han gir oss litt tro på varig bedring.  Et annet svar bør være ja til Sander Berge med sin ro og oversikt, mens mye annet i Norge anno 2017 fortsatt flyter.

Stefan Johansen er ikke oppe på gammelt nivå og står over neste kamp. Han er sliten. Mot svenskene får Anders Trondsen sjansen. Sarpsborgs midtbanemotor har vært en av de mest spennende i Eliteserien denne sesongen. Og mandag kveld kan Martin Ødegaard minne omgivelsene om sitt kandidatur i U21-kampen mot Kosovo i Drammen.

Håvard Nordtveit spilte endelig en akseptabel landskamp, men midtstopperparet har ikke satt seg ennå. Tore Reginiussen la inn en god søknad før han ble skadet og måtte ut. Men tirsdag kan vi få se enda en Sarpsborg-spiller, Sigurd Rosted. Han ble hentet inn i troppen søndag og fortjener en sjanse etter den vårsesongen han har vist. Framme fikk vi se et glimt av Bjørn Maars Johnsen og fikk bekreftet at han kan vinne mange hodedueller. Men heller ikke mer. Nå er det Eliteseriens toppscorer, Ohi Omoijuanfo sin tur hvis han kommer seg etter søndagens treningssmell på Bislett.

Tarik Elyounoussi klarte kunststykket å bli både elsket og hatet mot Tsjekkia. Han gikk foran i den oppløftende starten, han skaffet straffesparket som ga utligningen før han avslørte sin sviktende dømmekraft da han og Søderlund kom alene mot keeper. Men Tarik har fått fart på karrieren i Hellas og den omtalte situasjonen der han ble utskjelt på sosiale medier hadde aldri oppstått uten hans kvikkhet og aggressive angrepsspill.

Det er lenge til EM-kvali­fiseringen for 2020 begynner og Lars Lagerbäck må fortsette kartleggingen.Tirsdag kunne han vært en avslappet konsulent for det svenske landslaget når de kommer til Ullevaal. Sverige hadde de marginene Norge ikke har da de slo Frankrike på Friends Arena og overtok ledelsen i sin VM-pulje. Seiersmålet kom på overtid fra 50 meters hold.

Ola Toivonen scoret altså fra egen banehalvdel mens Norge ikke klarte å score da to mann kom alene med keeper. Det er slike situasjoner man allerede trener på i 8-års-alderen for å lære lagspillets enkle finesser. Så sjarmerende og frustrerende er fotballen.

Mer fra Dagsavisen