Sport

Gambler med spillernes lojalitet

KOMMENTAR: Gambler Vålerenga med bruk av permitteringer? Dette kan bli et nervespill.

Vålerenga har valgt å permittere sine spillere og har nå fått følge av stadig flere klubber. Er det et sjansespill? Svaret er ja, men hvis noen spillere vil gå, blir det antagelig advokatmat. Med mange måltider.

Norske fotballspillere som er ansatt i klubber er underlagt samme arbeidsmiljølov som alle andre. Spillere som permitteres uten lønn kan si opp sin arbeidsavtale med klubben med 14 dagers varsel. I det man registrerer seg i NAV-systemet er man i prinsippet arbeidssøker.

Men så hevder Vålerenga at deres kontrakter er uoppsigelige fordi de er definert for et spesielt tidsrom. Den siste uka har advokater hatt motstridende kronikker på trykk i VG som gjenspeiler uenighet om tolkning av lovverket. Samtidig etterspør alle lojalitet fra alle parter nå i denne helt spesislle situasjonen.

VIF-ledelsen vil ikke uttale seg om dette fordi dette må behandles av jurister.

Profesjonell lagidrett er en særegen bransje fordi mennesker er salgsvaren. De utgjør også klubbenes verdi og egenkapital. VIF-kaptein Jonatan Tollås Nation likte ikke kronikken som Norsk Toppfotballs advokater hadde skrevet om at spillerne gamblet hvis de sa opp kontrakten mens de var permittert.

«Summene de norske toppklubbene betaler advokater om dagen, for å bl.a. svekke egne spilleres rettigheter, kommer til å bidra til illojalitet fra spillere. Veldig kortsiktig tenkning», skev han på twitter.

VIF, Strømsgodset, Haugesund, Aalesund, Viking og Odd har valgt å permittere. Noen helt, noen delvis. Skeid permitterte sine spillere i visshet om at de står fritt i å forlate klubben etter to uker. Skulle dette skje i VIF ville klubben antagelig brakt saken inn til NFF og eventuelt videre til FIFA. Der mangler det rettspraksis. Bare på grunn av saksbehandlingen kan spilleren bli blokkert i et år. Da blir det et sjansespill også for vedkommende. Men er det en trussel?

Les kronikkene fra advokatene her:

Mer fra Dagsavisen