Sport

- Ga det norske laget deg noen overraskelser, Löw? - Nei.

(Norge - Tyskland 0-3). Det var Bundesliga mot norsk 2. divisjon. Det var BMW mot elsykkel. Vi får bare takke tyskerne for at de ga oss en fotballeksjon. Men kan vi bruke den til noe?

Bilde 1 av 8

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Kampen ble like forutsigbar som pølse med lompe. Og det er fascinerende å se hvordan ellers ganske gode fotballspillere kan bli helt hjelpeløse når motstanderne er hakket bedre i alt.

Vi vet ikke om det ble 70-30 eller 80-20 i tysk ballbesittelse. Det spiller mindre rolle. En slik dynamikk i et lag som tyskerne viste, er vedig sjelden å se på Ullevaal. Men så hadde vi heller ikke møtt dem i viktige kamper siden 1953.

Da Joachim Löw kom til pressekonferansen etter kampslutt, spurte Dagsavisen:

- Var det noe som overrasket deg ved det norske laget?

- Nei, kom det kort og kontant. Til latter i salen. For på alle andre spørsmål svarte den tyske landslagssjefen svært utfyllende.

Men han hadde rett. Norge hadde ingenting i verktøykassa. Det var noen lange baller og håp om at en sjanse eller to skulle oppstå, slik det nesten uunngåelig gjør i alle fotballkamper.

- Men vi utnyttet ikke disse mulighetene godt nok, sa Per-Mathias Høgmo, som egentlig ikke angret på noe, verken i laguttak eller kampplan.

Rundspilt hele veien

Norge har ikke blitt mer rundspilt siden det gamle Jugoslavia hadde en oppvisning her i 1975t da Dragan Stojcovic rundspilte Norge alene og det sto 0-3 ved pause. Denne søndagen var det mange tyskere som sto fram. Men Toni Kroos mot den norske midtbanen var rått parti. Hans trygghet og presisjon i pasningsspiller er det bare å nyte.

Trøsten var at det bare sto 0-2 ved pause. Regissert av spilleren som slår til hver gang det er et VM-sluttspill å snuse på, Thomas Müller.

Han scoret det første da Norge ikke fikk unna ballen på andre og tredje forsøk, og han frispilte Joshua Kimmich i siste minutt før pause.

Ut over det får vi takke Rune Almenning Jarstein for at det bare ble med disse to målene før pause.

For Joachim unnskyldte seg ved at det var tidlig i sesongen og det tyske laget ikke kunne angripe i 90 minutter. Selv om det så slik ut:

-  Rytmen i spillet var ikke helt som vi ønsket, men vi gjorde banen bred og dyp og tvang de norske til å løpe veldig mye. Når vi oppdaget åpninger, satte vi fart på ballen, sa Löw.

Hvem tror han kan utfordre Tyskland i denne pulja?

- Tsjekkia ønsker å spille fotball og møter oss på en annen måte. Det blir vår største utfordring. Og Nord-Irland kjenner vi fra EM, de kan også overraske, som i ren høflighet la til at selvfølgelig kunne Norge melde seg på, hvis de hevet seg betydelig fra det som ble vist på Ullevaal.

Nå har Tyskland to hjemmekamper mot nettopp Tsjekkia og Nord-Irland i oktober. Vinneren kan i praksis være klar i høst....

King valgte feil

Norges to sjanser kom begge etter tyske feilpasninger. Joshua King skulle ivareta begge. Han gjorde feil valg. Ved den siste anledningen lå Veton Berisha helt fri til høyre, men King var blendet av sin egen mulighet og blåste ballen over de tyske supporterne bak Manuel Neuers mål.

Da Thomas Müller headet inn 3-0 etter pause handlet dette bare om hva sluttresultatet skulle bli.

Det ble ikke verre. Det ble bare norsk galgenhumor og sarkasme. Som voldsom jubel da Norge fikk en corner i sluttminuttene. Manuel Neuer som fintet ut norske spillere. God stemning på tribunene. Alle hadde det gøy. Unntatt de norske spillerne.

Sju poeng må til

Det var ikke her Norge skulle ta VM-poeng. Men så vi noe i bunnen av dette som ga håp? Dessverre, nei.

Vi endret aldri strategi, det ble ikke flere aggressive løp, det kom ingen nye ideer. Vi har aldri sett Stefan Johansen mer på etterskudd i en landskamp. Den norske høyresida var rundingsbøyer. Det kunne blitt stygt. Det ble bare tre baklengs.

Men folk applauderte da det hele var over.

Per-Mathias Høgmo må sette seg et mål for denne høsten. For det er i de tre kommende kampene det må tas poeng. Borte mot Aserbajdsjan, hjemme mot San Marino og borte mot Tsjekkia. Skal Norge være med i kampen om 2. plassen en stund til bør det bli to seire og en uavgjort.

- Ja, vi skal vinne de neste kampene. Men kveldens resultater viser hvor jevnt det kan bli, sa Høgmo og var særlig tilfreds med 0-0 mellom Tsjekkia og Nord-Irland.

Ellers forklarte han det norske spillet med mange skader og spillere uten kamptrening.

Om nøyaktig ett år går returkampen i Tyskland. Hvordan vil den se ut? I gamle dager kalte vi dette feige lag. Det kan vi gjøre fortsatt. Men det hjelper veldig lite.

KAMPFAKTA

VM-kvalifisering fotball menn søndag, gruppe C:

Norge – Tyskland 0-3 (0-2)

Ullevaal stadion: 26.793 tilskuere.

Mål: 0-1 Thomas Müller (15), 0-2 Joshua Kimmich (45), 0-3 Müller (60).

Dommer: Willie Collum, Skottland.

Gult kort: Sami Khedira (49), Tyskland, Joshua King (49), Stefan Johansen (51), Norge.

Lagene:

Norge (4-5-1): Rune A. Jarstein – Jonas Svensson, Even Hovland, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami – Veton Berisha, Markus Henriksen (Ole Selnæs fra 61.), Alexander Tettey, Stefan Johansen (Ruben Yttergård Jenssen fra 67.), Adama Diomande – Joshua King (Alexander Sørloth fra 72.).

Ubenyttede reserver: Ørjan H. Nyland, Sten Grytebust – Stefan Strandberg, Mohammed Abdellaoue, Martin Samuelsen, Magnus Wolff Eikrem, Martin Linnes, Thomas Rogne, Jo Inge Berget.

Tyskland (4-2-3-1): Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Benedikt Höwedes, Mats Hummels, Jonas Hector – Sami Khedira (Julian Weigl fra 84.), Toni Kroos – Thomas Müller, Mesut Özil, Julian Draxler (Max Mayer fra 85.) – Mario Götze (Julian Brandt fra 72.).

Ubenyttede reserver: Bernd Leno, Marc-André ter Stegen – Shkodran Mustafi, Jonathan Tah, Karim Bellarabi.

Øvrige resultater i Norges pulje:

San Marino - Aserbajdsjan 0-1, Tsjekkia - Nord-Irland 0-0

Neste kamper for Norge i høst: Aserbajdsjan - Norge, Norge - San Marino, Tsjekkia - Norge.

Mer fra Dagsavisen