Nyheter

Fysikk og finesse da MS slo Vålerenga

MANGLERUD STAR - VÅLERENGA 3-2 (0-0, 0-0, 2-2, 2-2, 3-2): MS åpna kampen med en knallhard takling, og avsluttet med tre lekre straffeslag. Dermed ble det seier mot VIF i sesongens første treningskamp.

Manglerud ishall (Dagsavisen): De få som hadde fått lov til å ta turen til Manglerud for å overvære den første treningskampen til både MS og VIF fikk se en meget god forestilling som hadde det aller meste. Tøffe taklinger, gode skudd, og noen lekre straffeslag.

Vålerengas nye assistenttrener Morten Ask var imponert over nivået på kampen.

– Det er jo treningskamp. Viktig å få i gang alle. Så er det litt å jobbe med framover, men vi har god tid til seriestart. Men det er en fin start syns jeg. Bra kamp.

– Det er bra trøkk og tempo?

– Ikke noe å si på det, litt rufsete her og der, men det er ikke så rart når det er fem måneder siden siste kamp. Da får man regne med litt rusk i maskineriet i begynnelsen, svarer han.

Godt fornøyd, og litt overraska

MS-trener David Livingston syns det var deilig å endelig få testa laget, og gledet seg over at laget hans så såpass bra ut allerede i første seriekamp.

– Vi har trent i to uker nå, så det var godt å spille mot noen andre. Det var en morsom kamp, absolutt, sier han, og fortsetter:

– Jeg var veldig overrasket over at for første gang på mange år at vi ikke har glemt systemene våre fra slutten av forrige sesong. Spillerne var rett tilbake i det med en gang. Jeg håper det fortsetter, for de gjorde en ganske god jobb.

Mer fysikk

Den største forskjellen på kampen mellom MS og VIF fra tidligere år var hjemmelagets evne til å ta opp kampen i den fysiske delen av spillet. Der var de best i torsdagens treningskamp, men Ask mener det fremdeles er mye av det samme gamle i MS.

– Nei, altså jeg syns de ser stort sett like ut jeg. Spillefilosofien er det samme. Det er vel ikke så stor forskjell fra nå og tidligere utgaver. Det syns jeg ikke.

– Litt mer voksent lag, med mer fysikk er det?

– Ja, det har dem jo helt klart. Men det ser veldig likt ut som tidligere år. Men det er klart Manglerud har bra lag. Så de kommer til å gjøre det bra i år dem.

To landslagskeepere

Til tross for at begge lag skapte noen gode muligheter var det ingen som klarte å få pucken i mål i løpet av de to første periodene. Kanskje ikke så rart når det var to norske landslagskeepere i hvert sitt mål; Lars Haugen og Steffen Søberg.

De måtte imidlertid ikke gjøre noen spinnville redninger – Livingston peker på det defensive spillet som en årsak til at det sto målløst etter to perioder.

– Selvfølgelig er det to gode keepere. Absolutt. Men jeg syns begge lagene spiller godt defensivt først og fremst. Solid foran begge mål. Ingen gir bort store muligheter. Det var lite rom og mye folk rundt målvaktene, det er slik Vålerenga alltid gjør og det er det vi skal gjøre for Lars, for vi vet han kommer ti lå levere redninger. Vi må endre stilen vår litt når vi har en keeper som vi stoler på - det tillater oss å spille en litt annen type hockey, sier Livingston.

Så kom målene

Men det skulle ikke ende målløst. I starten av den tredje tok det fyr.

Etter bare 1.10 sørget Colin Spaberg-Olsen for 0-1 til gjestene fra Jordal, før MS kvitterte kun sekunder senere med et kjapt skudd fra Pontus Finstad.

Samme man leverte kampens prestasjon, da han litt senere i perioden vant pucken i rundvantet i offensiv sone, dro av et par VIF-spillere, før han lekne lett plasserte pucken forbi Steffen Søberg.

MS hadde stø kurs mot seier etter full tid, og VIF slet med å sette ordentlig trykk på et mere robust MS-lag enn hva man er vant til. Men de vanlige mistenkte dukker ofte opp igjen, og på tampen sørget Tobias Lindström for 2-2 med et flott skudd oppe i krysset, som MS-keeper Lars Haugen var sjanseløs på. Da hadde Steffen Søberg gått og satt seg, for å gi VIF muligheten til å spille seks mot fem, men etter målet kom ikke Søberg utpå igjen. Han hadde fått seg en liten smell, og inn kom stortalentet Tobias Johansen Breivold (19).

Etter fem målløse minutter med sudden death gikk kampen til straffer.

Kald junior

Der fikk Breivold kjørt seg ordentlig, da Mathias Trygg, Pontus Finstad og Kjetil Martinsen alle serverte noen ordentlige lekkerbiskener, mens VIF-spillerne serverte tre bom.

Morten Ask syns litt synd på Breivold som ble kasta inn mot slutten av kampen.

– Nå var vi litt uheldig og fikk utpå en iskald keeper. Det er sånn det er. Jeg tror Steffen hadde en kjenning i låret eller noe. Jeg vet ikke helt, sier Ask, og legger til:

– Vi gidder ikke å risikere noe. Så det var litt dårlig gjort mot Tobias også, som kom utpå på slutten der. Men han gjorde en bra jobb da. Straffene går jo som de går da.

– Hvor godt fornøyd er du med dette?

– Som første kamp så er man fornøyd med det her. Får vi stramma til litt, og trent på det vi skal, så blir det her bra, sier han trygt.

Lite å plukke på

Livingston var som nevnt godt fornøyd med at spillerne så ut til å fortsette der de slapp i fjor. Han peker på rutine som et nøkkelpunkt.

– Vi har noen eldre spillere som vi har fått inn med rutine. Det hjelper. Våre unge gutter har blitt eldre, Pontus og lille-Joachim (Joachim Lunde Hermansen). De kan jeg bruke mer, for de vet hvordan de skal spille nå, og har hatt en god sommer der de har blitt sterkere, sier Livingston.

– Ja, apropos sterk.  Nøkleby Svendsen åpner med en knallhard takling og det ser ut som de andre lar seg inspirere, og dere vinner den fysiske kampen her i dag. Uvant når det kommer til dere?

– Ja, hvis vi kan få det også så er det viktig. At folk skjønner at de ikke bare kan kjøre over oss lenger. Vi taper ikke alle duellene lenger. Vi snakka om det litt i dag også. Den fysiske kampen. De yngre har også blitt sterkere og det gir selvtillit. Det hjelper også, forteller han.

Trenger en målscorer

Samtidig har selvfølgelig også Livingston noe han ønsker å forbedre.

– Vi må samtidig bli kjappere i bevegelsene, pasningene, posisjoneringen - alt det der.

– Og kanskje bedre på å avslutte, dere hadde noen gode muligheter?

– Vel, ja … det har alltid vært et problem, ler Livingston før han avslutter:

– Vi trenger fortsatt noen målscorere, men vi har en god grunnstamme her.

Mer fra Dagsavisen