Fotball

Full 24 timer i døgnet

Claus Lundekvam (39) er nå rede til å hjelpe andre idrettsutøvere med rusproblemer.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): - I de siste månedene var jeg kanon full 24 timer i døgnet. Jeg drakk til jeg stupte. Da jeg våknet, begynte jeg å drikke igjen, forteller en ærlig Claus Lundekvam til Dags-avisen.

- Jeg var nære på å ta livet av meg selv, fortsetter den norske spilleren med flest Premier League-kamper (375) og den utlending etter Dennis Bergkamp med flest kamper.

Men etter en ankeloperasjon som ikke gikk som forventet, la han opp i 2008. Da eskalerte rusproblemene. Og da gikk det i alkohol og kokain.

- Det var ingen enkelthendelse som gjorde at jeg tok tak i det. Det var en lang prosess. Familien hadde flyttet fra. Før hadde jeg trent, også etter karrieren, men de siste månedene bare lå jeg. Heldigvis hadde jeg folk rundt meg som ville hjelpe meg, forteller han til Dags-avisen.

Vil hjelpe andre

Nå vil han bruke sin erkjennelse og sin erfaring som rusmisbruker til å hjelpe andre. Norges Fotballforbund har gått sammen med Idrettens Helsesenter, NISO og Antidoping Norge for å styrke arbeidet mot doping, rus og avhengighet i norsk fotball. Claus Lundekvam har stilt seg til rådighet.

- Jeg får masse henvendelser fra pårørende, men jeg svarer at jeg ikke kan hjelpe hvis den det gjelder ikke erkjenner problemet, sier han.

Han innrømmer at han også som spiller ruset seg.

- Men det gikk ikke ut over mine prestasjoner. Og da det var slutt, trodde jeg at jeg hadde kontroll, men så tok misbruket overhånd. Avhengigheten styrte hverdagen.

- Som toppspiller har du levd i ei boble. Du er blitt tatt vare på. Utad har du et perfekt image. Du tjener store penger. Men så blir alt tatt fra deg over natta. Det ble plutselig et stort tomrom jeg ikke kunne finne ut av.

Et problem

Antidoping Norges Anders Solheim kan fortelle at 40 prosent av de doptatte blir tatt for sosiale rusmidler - kokain, amfetamin eller cannabis. Disse stoffene står også på dopinglista. Claus Lundekvam kan fortelle om at spillere som var i faresonen, kunne bli oppringt av ledere og bedt om ikke å komme på trening fordi det den dagen var dopingkontroll på treningsfeltet. Nå roper han et varsku.

- Det er kanskje en større aksept for drikking i idretten enn ellers i samfunnet, tror Claus Lundekvam.

- Vi må erkjenne at dette er et problem. Noe annet er naivt.

- Og rådet til utøvere når karrieren er over?

- Å finne noe å engasjere seg i den dagen karrieren er over.

PS! Hjelp kan fåes gjennom Idrettens skadetelefon - 02033.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen