Sport

Frykter konkurser og gambling med spillernes helse om kompensasjonspakka endres

Et forslag til endring i kompensasjonspakka til idretten får spillere og ledere i Oslo-hockeyen til å reagere. – Det er hårreisende, sier Manglerud Star-spiller Kjetil Martinsen.

Et nytt forslag fra myndighetene i kompensasjonspakke fire til idretten får mange til å frykte for framtida. Forslaget som er lagt fram fratar klubbene som må avlyse kamper på grunn av korona muligheten til å få kompensert tapte inntekter i forbindelse med kampdag.

Daglig leder i ishockeyklubben Grüner, Trond-Erik Larsen forstår lite av dette.

– Dette kan i verste fall føre til at flere klubber kan gå konkurs. Det rammer alle lagene, og det er svært bekymringsfullt, sier han til Dagsavisen på telefon onsdag.

Trond-Erik Larsen ser fram mot en ny sesong, som langt på vei vil avgjøre Grüners skjebne.

Daglig leder i Grüner, Trond-Erik Larsen, er bekymret. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Før sesongen fikk klubbene presentert en kompensasjonsordning der kamper som gjennomføres vil bli kompensert med 70 prosent, mens avlyste kamper skulle bli 50 prosent kompensert.

– Vi har ingen flere kostnader å kutte

Nå foreslår altså myndighetene null prosent i kompensasjon for avlyste kamper fra 1. januar til 1. juni. Kun hotell, fly og eventuell leie av hall bli dekket. Ikke tapte inntekter i forbindelse med selve kampen, som billetter og kiosksalg.

– Vi har ikke flere kostnader å kutte. Det var en tilfredsstillende ordning, og kompensasjonspakka som lå til grunn var en forutsetning for at vi skulle få gjennomført sesongen. Lagene har justert seg, og sagt at vi skal klare. Så kommer vi midt i sesongen, og så blir det tatt bort, sier en alvorlig bekymra Larsen.

Så langt har ikke ishockeyen avlyst noen kamper, men mange er blitt utsatt, og når man nå entrer en periode der det blir en reel fare for å avlyse foreslår altså myndighetene denne endringen.

Les også: Økonomi tvang MS til å kvitte seg med Livingston – nå overtar Lysenstøen og Trygg

På høring

Forslaget har ennå ikke blitt vedtatt, og er på høring fram til fredag. Det er ventet at idretten vil komme med sine klare innvendinger.

Kultur og likestillingsminister Abid Raja understreker at det foreløpig kun er et forslag som er ute på høring.

– Forslaget til nye stimuleringsordninger er nå på høring for å finne ut hvordan de best mulig kan treffe dem som trenger det. Vi må se konkret hva som blir spilt inn i høringsrunden før vi kan si noe mer om dette. Jeg oppfordrer lag og foreninger til å komme med høringsinnspill, så skal vi i regjeringen gjøre grundige vurderinger av alle innspill vi får. Det gjorde vi i fjor, det vil vi gjøre også i år, skriver Raja til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo 20200907. 
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja og til idrettspresident Berit Kjøll.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja møter stor misnøye blant ishockeyklubbene etter forslaget om endring i ny kompensasjonspakke. Det er ventet at idretten, ved idrettspresident Berit Kjøll (i bakgrunnen), vil jobbe for at endringene ikke trer i kraft. Foto: Terje Pedersen/NTB

Spørsmålet om hvorfor man i utgangspunktet ønsker å endre på en ordning som idretten i utgangspunktet var fornøyd med, har foreløpig ikke blitt besvart.

– Kompensasjonspakkene fram til nå har vært tilfredsstillende, og har hjulpet oss i en krevende situasjon, sier Trond-Erik Larsen.

Spillerne vil lide mest

Selv om Larsen frykter konkurs, er det i første omgang spillerne det vil gå utover.

– I og med at alle har kuttet så mange kostnader de kan så vil dette ende i permitteringer av spillere. Det paradoksale er at det da er myndighetene som igjen får regninga, bare uten den samme kvaliteten og gjennomførbarheten av serien i ishockey, forklarer han.

Fram til nå har spørsmålet om å avlyse eller utsette kamper vært et spørsmål utelukkende knyttet til helse. Nå vil et annet element kastet inn i regnestykket, nemlig økonomi. Larsen frykter at det også kan gå på bekostning av spillerne.

– Hvis vi må spille kamper for å få kompensert inntektene er jeg redd det går ut over spillernes helse.

Manglerud Star-spiller Kjetil Martinsen synes ikke noe særlig om at det nå er blitt et spørsmål mellom spillernes helse, kontra klubbens helse.

– Jeg synes jo det er hårreisende. Ishockeyspillere spiller selv om de har litt vondt de. Og dersom jeg hadde fått beskjed om at jeg skulle spille kamp i morgen, så hadde jeg spilt jeg. Jeg gjør heller det enn å miste kontrakta, sier han til Dagsavisen.

Kan bli gamblet med spillernes helse

Han kom nylig ut av en ti dager lang isolasjonsperiode etter at han fikk påvist koronasmitte. Mandag hadde han 15 minutter på is.

– Jeg følte meg kjempepigg, og kunne sikkert trent mye mer. Men legen sa at det kun var 15 minutter, og ikke noe mer. Når man skal komme tilbake etter en sånn isolasjonsperiode er det viktig at man følger en plan som går trinnvis, selv om man selv føler seg bra. Alle spillere trenger to uker på å komme seg ordentlig tilbake igjen.

Les også: Julas Oslo-femmer

Dette er det man frykter blir konsekvensene av den nye kompensasjonsordningen, dersom den går igjennom. Nemlig at forbundet blir «tvunget» til å gjennomføre kamper, og dermed får ikke spillerne den restitusjonstiden de hadde trengt.

– Da går man fort på en mine noen uker fram i tid, sier Martinsen.

– Vi må ta vare på de idrettene som kan spilles

Ifølge daglig leder i Grüner har myndighetene et ønske om at folk skal kunne få se idrett på tv i en krevende tid. Med det bakteppet synes han det er rart a – t de nå ønsker å prøve et forslag som vil gjøre det vanskeligere for klubbene.

Også Kjetil Martinsen synes det er rart at Norges nest mest populære lagidrett skal få enda tøffere arbeidsvilkår i en tid der det skjer lite annen idrett på norsk jord.

– Vi må ta vare på de idrettene som kan spilles. At vi ikke skal få kompensasjon er kanskje døden for flere klubber. Ikke bare for de antatt dårligst stilte klubbene.

Abid Raja understreker imidlertid at de er på idrettens side, og håper at de vil ende opp med den beste mulige løsningen til slutt.

– Vi ønsker at ordningene skal være treffsikre, derfor har vi sendt dem på høring med frist 22. januar. Denne regjeringen og jeg er på lag med idretten og frivilligheten, og vi skal forsøke å stille opp på best mulig vis også i fortsettelsen.

Mer fra Dagsavisen