Stefan Johansen og Martin Ødegaard på lørdagens kamparena i Zagreb der den ene tribuneseksjonen stenges av etter bråk i fjor høst. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Frykter ikke tribunebråk

Kampen mellom Montenegro og Russland måtte stoppes fredag kveld. Kroatia har hatt trøbbel på sine hjemmekamper. Men de norske spillerne frykter ingenting i kveld.

Av Sjur Natvig

ZAGREB:  Norges landslagsledelse har ikke gjort noe spesielt for å forberede laget på tribunetrøkket i Kroatia. Spillerne hevder at de gleder seg.

– Så lenge det ikke er noe som blir kastet eller avfyrt mot oss så er det bare fint med mye lyd. De fleste av oss er vant til mye lyd fra tribunen, og vi blir ikke påvirket negativt av det, sier Omar Elabdellaoui til NTB. Han har opplevd flere tribuneskandaler under Olympiakos-kamper i Hellas den siste tiden uten å la seg skremme.

– Å spille kamp når folk er litt gærne liker jeg godt. Det er slike kamper jeg er glad for å spille. Da kan jeg si til familie og venner at det har vært sinnssykt trøkk på kampen, sier Alexander Tettey.

– Vi ser fram til sånne kamper. Det er gøy med mye folk og stemning på stadion. Det er slik fotball skal være, sier Håvard Nielsen.

Alle svarer benektende på NTBs spørsmål om det er gjort noe spesielt for å forberede spillerne på den heksegryta de kan havne i på Maksimir stadion, også Tom Høgli.

– Vi har vært her før, og vi vet hva vi kan vente oss. Det girer oss bare opp, sier han.

Skandaler

Kroatia ble straffet for tilhengernes oppførsel i forrige kvalifiseringskamp mot Italia, og en del av straffen er at en tribuneseksjon må stenges i lørdagens kamp.

Verre har det gått for to av nabolandene, som begge har fått hjemmekamper i denne kvalifiseringen avbrutt etter tribunebråk. Fredag kveld ble Russlands keeper Igor Akinfejev skadd av et bluss kastet fra tribunen i bortekampen mot Montenegro i Podgorica. Kampen ble startet igjen, men avbrutt for godt etter en ny hendelse.

I oktober i fjor ble Serbias hjemmekamp mot Albania i Beograd avbrutt da det oppsto opptøyer etter en politisk markering fra en gjestesupporters side. Serbia ble tilkjent seieren i kampen, men fratatt poengene som straff for tilskuernes oppførsel.

Trygge

Kroatia fikk både bot og ordre om å stenge av 8000 sitteplasser mot Norge etter tilhengernes voldelige og rasistiske atferd i bortekampen mot Italia.

– Slikt er verre. Man må oppføre seg, men så lenge det ikke går over grensen er det greit med lidenskap fra tilhengerne, sier Elabdellaoui.

– Det er ikke bra det som skjedde i Kroatias forrige kamp, men vi føler oss sikre. Vi kommer ikke til å la oss affisere så mye av det som skjer på tribunene, sier Høgli.

Kroatias landslagssjef Niko Kovac ble spurt om tribunebråket mot Italia under sin pressekonferanse fredag.

– Vi i landslaget, men også våre tilhengere, har et ansvar for å representere landet vårt på best mulig måte. Jeg håper og tror at det vil bli en god fotballatmosfære lørdag, med bare heiarop og ikke noe annet, sa han.

Kroatisk matchball

«Matchball» skriver den kroatiske sportsavisen SN (sportske novosti) over førstesiden lørdag og sikter til at seier over Norge mer eller mindre vil sikre billett til fotball-EM.

Kvalifiseringen vil være bare halvspilt etter lørdagens kamper, men med seier vil Kroatia ha fire poengs luke til tredjeplasserte Norge. Det forspranget gir ikke laget fra seg, mener SN.

Norge står foran en stor oppgave på en arena som ligger an til å bli nesten fullsatt, bortsett fra tribuneseksjonen som etter pålegg fra UEFA må stenges av.

Fredag var det solgt 20.000 billetter til kampen. Maksimir stadion rommer normalt 35.000 mennesker. Som straff for publikumsopptøyer mot Italia i fjor må 8000 seter stå ubrukte.

Interessen for kampen er stor. Til den forrige kvalifiseringskampen i Zagreb, mot Malta i fjor høst, kom det bare drøyt 8000 tilskuere. Ikke siden den siste og avgjørende VM-kvalifiseringskampen høsten 2013 har det vært over 20.000 tilskuere på en landskamp i Zagreb. Da var tallet 22.613.

SN lister opp de tre fremste grunnene til at Kroatia vinner: Kvaliteten i laget, samholdet i gruppa og den hete atmosfæren.

De tre tingene som taler for Norge er ifølge avisa en homogen gruppe, optimismen skapt av unge, fremadstormende spillere og at laget kan spille med lave skuldre fordi ingen venter poeng i Zagreb. Norge har ifølge SN intet å tape, alt å vinne.

Sportsavisen skriver at spillerne i Kroatias tropp har en samlet markedsverdi på 228 millioner euro (2 milliarder kroner), mens Norges spillere er verd 52 millioner euro (450 millioner kroner). Lørdag kveld får spillerne sjansen til å vise hva de er verdt på banen, ikke på papiret. (©NTB)