Nyheter

Frykter for økonomien: – Det er en håpløs ordning de har klart å innrette

Kritikken av pengestøtteordningen til norske idrettslag fortsetter. I Skeid frykter de nå for økonomien i norsk idrett.

Torsdag kveld var fotballklubbene i Oslo, og Oslo fotballkrets samlet til et møte for å se på veien videre. På møtet ble det i hovedsak diskutert det sportslige, og ulike scenarioer for når, og hvordan fotballsesongen kan komme i gang, men det er fremdeles usikkert.

Men i tillegg til dette ble også den økonomiske støtteordningen fra staten diskutert.

Før møtet torsdag kalte daglig leder i Oppsal fotball, Ole Anders Arntsen, ordningen for «snever». Daglig leder i Skeid, Daniel Holmeide Strand, er ikke snauere i sin karakteristikk.

– Det er en håpløs ordning dem har klart å innrette. Det er egentlig en arrangørkompensasjon. Det blir kompensert for tapte billettinntekter, og deltageravgifter, men brorparten av norske idrettslag driver ikke med billettsalg, forteller Strand til Dagsavisen.

Han peker også på at klubbene er oppfordra til å holde deltagerprisene nede, og at hos de klubbene som driver med billettinntekter er prisene lave.

– Det er en helt vilkårlig støtteordning for de som har store arrangement. De som ikke har det sitter i bunn og grunn ikke igjen med noe, per nå, fortsetter Strand.

Får ikke igjen alt

Skeid skulle arrangert en av sine største cuper i april, og har derfor gode muligheter for å få kompensasjon. Klubben har anslått at arrangements- og sponsorinntekter på nesten en halv million kroner er borte for mars, og april, men Strand tror ikke på full kompensasjon.

– Vi er blant de heldige som har grunnlag for å søke nå. Trolig vil det bli avkorta, og vi vil få en liten andel av det overskuddet vi hadde planlagt. Selve søknadsgrunnlaget er 190 000, langt lavere enn budsjettert dekningsbidrag skulle ha vært. Men vi skjønner at vi ikke kommer til å få det kompensert 100 prosent.

Alvorlig bekymra

Dette er bare et av utallige eksempler i Idretts-Norge. Noen får ingen kompensasjon i det hele tatt, og andre får kun dekket deler av tapene.  Strand frykter for konsekvensene av en redningspakke som rammer skjevt.

– Mange klubber er avhengige av å ha råd til å lønne trenere, og andre ansatte. Så ligger klubbene med økonomisk brukket rygg til høsten. Hva gjør man da, spør Strand.

– Jeg skjønner at dere, og alle andre, er bekymra, men er dere alvorlig redde?

– Ja, absolutt. Det er fryktelig vanskelig. For Skeid sin del kommer store inntekter fra arrangement. Får vi lov til å arrangere fotballskoler i sommer? Det har vi ingen forutsetninger for å si noe om nå, sier han, og fortsetter:

– Tilbudet til de minste; 270 000 kroner i inntekt, er satt på pause. Vi har budsjettert med 600.000 kroner i publikumsinntekter. Der får vi foreløpig ingenting i år. Det er et reelt scenario at man ikke har råd til å stå en lang sesong uten disse inntektene, innrømmer han.

Frykter delvis start

Det han frykter alle mest er at sesongen blir satt i gang, delvis.

– Kostnadene forsvinner ikke selv om inntekten forsvinner. Det er en fordel å ha råd når det starter igjen, påpeker han, og legger til:

– For øyeblikket kan man permittere ansatte, og spillere, og sånn sett holde kostandene nede. Det jeg frykter mest for er en halv start. At man kan drive med en form for aktivitet, men ikke er i stand til å få inntekter, forteller Strand.

Kostbar tid

Et alternative er selvfølgelig å få omgjort kriteriene for å søke om kompensasjon, men Strand er redd tiden vil koste klubbene dyrt.

– Hvis Stortinget mener ordningen er for snever, og den må utarebdies på nytt er jeg redd det tar for lang tid. Derfor tror jeg vi må se på andre løsninger, sier han.

En løsning, som også daglig leder i Oppsal pekte på, kan være å utbetale grasrotmidler basert på fjorårets tall.

Les også: Oppsal, og andre breddeklubber, får ikke søkt kompensasjon - taper titusenvis av kroner hver uke

– I øyeblikket tippes det trolig langt mindre i mangel på gode spillobjekt, og vi frykter drastisk nedgang i våre utbetalinger. Hvis den (grasrotmidlene) kan økes, og baseres på fjorårets tall, vil det hjelpe likviditeten til mange klubber sier Strand, som samtidig peker på at ordningen vil være rettferdig, da grasrotinntektene ofte samsvarer med størrelsen på klubbene.

Mer fra Dagsavisen