Ola Kamara var opprinnelig ikke i landslagstroppen. Han benyttet sjansen da han fikk den.

Frigg, Zlatan og hat trick for Norge

Først ble han innkalt på landslaget som reserve. Så fikk han vite at Zlatan Ibrahimovic blir hans nye lagkamerat i klubblaget. Så scoret han han trick for Norge.

KOMMENTAR

For den gamle Frigg-gutten Ola Kamara har ikke fotballkarrieren vært noe A4-løp. Nå droppet han altså en seriekamp for Los Angeles Galaxy for å benytte den sjansen han fikk på landslaget som mange har etterlyst. Da forfallene kom fra våre spisser i Premier League, tok Lars Lagerbäck endelig kontakten vestover. På Ullevaal fredag kveld kvitterte han ut og meldte seg for godt inn i landslagstroppen. Slik går det med spillere som griper sjansen når de får den. Og nå gleder han seg selvsagt til å kunne trene med Zlatan Ibrahimovic i Los Angeles. Kanskje det er enda mer å lære?

Moi Elyounoussi scoret siste hat trick for Norge i 8-0 seieren over San Marino i fjor høst, men det er noen hakk opp å gjøre det samme mot en VM-klar motstander. Danmarks landslagssjef Åge Hareide satt på Ullevaal for å anylsere Danmarks andre motstander i VM-sluttspillet, men han husker nok bedre de norske scoringene enn hva et tafatt Australia prøvde å få til. Men han kunne i hvert fall se hvordan et aggressivt norsk lag tok kraften ut av australierne.

Nettopp Moi Elyonoussi var kampens store profil helt til Kamara avsluttet sin scoringsfest. Han kan takke tre presise tilretteleggere: Moi på den første, Markus Henriksen på den andre (etter håpløst keeperutspill) og innbytter Martin Ødegaard på den tredje. Men viktigst ved alle de trene scenene: Ola Kamara nøler ikke. Han avsluttet raskt og presist alle ganger med ett fokus: Få ballen på mål. Akkurat som han lærte i Frigg som barne- og guttespiller før han vandret videre til Stabæk og Strømsgodset og ut i den store verden.

Men det viktigste på Ullevaal var verken Moi eller Ola eller midtstopper-debutanten Kristoffer Ajer, som også må noteres som oppsiktsvekkende denne kvelden. Det er ikke mange landslagsstoppere som opptrer som de aldri har gjort annet 19 år gamle. Nei, det viktigste var at Lars Lagerbäck fikk noen av brikkene på plass i den stammen han ønsker å etablere. Publikumstallet viser hvilket bunnivå han starter på. 22.000 tomme seter bekreftet jo bare status: Dette norske landslaget har alt å vinne. 

Og bare resultatet 4-1 over en VM-nasjon står jo som en søyle, men det er også verdt å nevne at Lagerbäck er ubeseiret på Ullevaal og ser man bak resultatet fredag finner vi en sjansestatistikk Norges vei på 9-3. Vi så en aggressivitet og et mer direkte spill som lagerbäck hele tiden har etterlyst. Og så kan man alltid devaluere resultatet ved å vise til en slapp motstander, men det var faktisk Norge som gjorde Australia så miserable som de så ut. Laget fra den andre siden av jordkloden tok ledelsen 1-0 på en klassisk heading etter corner, og da så neppe deres debuterende landslagssjef Bert van Marwijk at det skule ende 1-4. Men det gjorde det altså.

Før kampen skrev vi at "Temaet er Martin. Igjen". Det vil det også forstette å være. Han tilhører den kommende stammen i denne troppen. Denne kvelden kom han inn de siste tolv minuttene, leverte en krempasning og en målgivende. Og lagde frispark ved å være for tøff fysisk. Det siste var nesten det mest oppsiktsvekkende.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mens det norske folk er i påskeferie-modus må det norske landslaget bare bygge videre på det de viste i årets første landskamp. Neste motstander er en enda mer anonym kamp, Albania borte kommende mandag. Men nå handler det bare om å ta hver eneste kamp like seriøst og langsomt bygge opp dne tilliten som gjør at 22.000 seter blir til utsolgt hus på Ullevaal når vi har fått et landslag å glede oss over. En bedre start på landslagsåret 2018 kunne man jo ikke få.