Franskmennene gråt av glede

Frankrikes president var æresgjest hos Vladimir Putin på ærestribunen. Da scoringene kom, jublet han hemningsløst.

Av Sjur Natvig

Et omdiskutert VAR-straffespark for hands, satt inn av Antoine Griezmann, ga Frankrike ledelsen for godt da Kroatia ble slått 4-2 i VM-finalen i fotball.

Paul Pogba gjorde 3-1 i det 59. minutt, og da raknet et Kroatia som hadde brukt opp kreftene. Kylian Mbappé ble første tenåring siden Pelé med scoring i en VM-finale før Kroatia fikk et trøstemål i gave. Likevel var det straffesparket som gjorde utslaget i en kamp der kroatene var best i nesten en time.

– Dette er vidunderlig for spillerne, en ung generasjon. Vi hadde kvalitet og scoret mange nok mål. Nå er jeg stolt, sa landslagssjef Didier Deschamps.

– Hjertet er fullt av glede. Vi greide å hente pokalen hjem til Frankrike, sa Griezmann, som gråt av glede etter finalen der han ble kåret til kampens spiller.

Straffesituasjonen vil bli husket lengst fra en minneverdig finale. Ivan Perisic, som noen minutter tidligere hadde utlignet for Kroatia med en vakker scoring, gikk i det 34. minutt opp i duell bak Blaise Matuidi på et fransk hjørnespark. Griezmanns serve gikk over Matuidi og traff venstrehånden til Perisic. Derfra sneiet den kneet hans og gikk ut over kortlinja.

Flere franske spillere ropte på straffespark. Dommer Néstor Pitana ville først ikke høre, men ble etter hvert kalt ut til videoskjermen. Han så situasjonen noen ganger før han kom til at den kvalifiserte til straffespark, en mildt sagt omdiskutert vurdering.

Det var gått over fire minutter fra handsen da Griezmann iskaldt scoret.

Kroatias målscorere og helter fra semifinalen mot England ble ulykkesfugler i finalen, hver på sitt vis. Mario Mandzukic ga Frankrike 1-0 med tidenes første selvmål i en VM-finale, Perisic laget straffesparket som knuste drømmen om landets første VM-tittel.

I stedet kan Frankrike juble for sin annen VM-tittel, igjen etter å ha knust kroatiske hjerter. I 1998 ble det 2-1 i semifinalen.

Preget

Frankrike hadde spilt 90 minutter mindre enn Kroatia i cupspillet og hvilt i en dag mer etter semifinalen, men «Les Bleus» virket preget av stundens alvor og ble trykket tilbake av et aggressivt og løpsvillig Kroatia.

Det første kvarteret befant ballen seg stort sett dypt på fransk halvdel, og selv Mbappé måtte i aksjon med avgjørende takling i egen målgård.

Frankrike tok, eller fikk, ledelsen i sitt første angrep, ikke overraskende på dødball etter at Griezmann fikk et billig frispark i duell med Marcelo Brozovic. Griezmann skrudde serven inn foran mål fra 25 meter. Tre franske spillere var i duellen, men det var Mandzukic som nådde ballen og stusset den i eget mål.

Dermed var Kroatia under 0-1 for fjerde gang på like mange kamper i VMs cupspill, men for fjerde gang slo laget tilbake. Også det skjedde på et frispark, etter at N'Golo Kanté stoppet en kontring med en sabotasjefelling av Perisic vel 30 meter fra mål.

Luka Modric slo frisparket til Sime Vrsaljko, som nikket ballen inn i feltet. Mandzukic og Brozovic vant hver sin hodeduell, og Domagoj Vida pirket ballen ut til Perisic, som vendte av Kanté og banket ballen i mål med venstre. Dermed sto det 1-1 før halvtimen var spilt.

Aldri glemt

Dødballdramatikken var langt fra over, og straffeavgjørelsen til Pitana vil bli diskutert i mange år. I Kroatia vil den trolig aldri bli glemt.

Kroatia la seg ikke ned nå heller, fortsatte å presse høyt med tilsynelatende uuttømmelige krefter og skaffet en rekke dødballmuligheter som nesten hver gang ble farlige.

Også i 2. omgang startet kroatene klart best og virvlet fram flere farlige situasjoner foran Hugo Lloris i målet, men etter at Pussy Riot i det 53. minutt skapte forvirring og sørget for flere minutters stopp i spillet, punkterte Frankrike kampen.

Mbappé, tredje tenåring i en VM-finale etter Pelé og Giuseppe Bergomi, viste fram farten flere ganger, og han ble spilt fram av Pogba med en langpasning i det 59. minutt. Via Griezmann havnet innlegget igjen hos Pogba, etter et langt løp. Han fikk to sjanser og sendte den siste utakbart i mål.

Seks minutter senere gjorde Mbappé 4-1 etter et raid og innlegg fra Lucas Hernández.

Kampen var i realiteten over, men Hugo Lloris bød Mandzukic på et reduseringsmål med en tabbe av Karius-dimensjoner da han prøvde å drible av spissen og lot ham takle ballen i mål.

Det kunne ikke hindre den franske festen. Didier Deschamps sluttet seg til Mário Zagallo og Franz Beckenbauer og har vunnet VM både som spiller og landslagssjef. (NTB)