Fransk feiring av ny VM-finale

(Frankrike - Belgia 1-0). Samuel Umtiti knuste Marouane Fellaini etter en hodeduell og nikket Frankrike til VM-finalen i fotball etter 1-0-seier over Belgia.

Bilde 1 av 0

Av Jonas Berge

Frankrike sikret sin tredje VM-finale etter 1-0 over nabolandet Belgia tirsdag kveld. Avgjørelsen falt etter 50 minutter da Barcelona-stopper Umtiti steg til værs, knuste Fellaini i luften og sendte franskmennene til himmels.

Langt ut i overtiden var Corentin Tolisso nær å doble til 2-0, men Thibaut Courtois var kjapt nede og reddet.

Dermed må et slukøret Belgia belage seg på den kjipe bronsekampen lørdag, mens naboene i sør kan juble for en ny VM-finale.

Der venter enten England eller Kroatia, som møtes onsdag.

Det ble feiret blant de mange supporterne i St. Petersburg, men enda større feiring i Paris der folk strømmet ut i gatene.

Lloris med tigersprang

Eden Hazard startet friskt og leverte to store sjanser i åpningen. Den største kom etter 18 minutter da han trakk seg innover i feltet og fyrte mot krysset, men Raphaël Varane styrte ballen rutinert utenfor med hodet.

Tre minutter senere trodde Toby Alderweireld at han sendte Belgia i føringen, men Frankrike-keeper Hugo Lloris strakte seg så lang han er og reddet skuddet til Tottenham-lagkameraten fra 15 meter.

Franskmennene ville ikke være noe dårligere på sjansefronten, og etter 33 minutter ble Olivier Giroud servert av Kylian Mbappé i feltet, men avslutningen var av det svake slaget.

Benjamin Pavard kunne sendt Frankrike i ledelsen tre minutter senere. Skuddet var nært, skrått hold ble derimot avverget av en god beinparade levert av belgiernes sisteskanse Thibaut Courtois. Courtois og keeperkollega Lloris sørget dermed for at nabolandene gikk målløse til pause.

Knuste Fellaini i lufta

Semifinalen var derimot ikke målløs særlig lenger. Fem minutter etter pause stanget Umtiti franskmennene i ledelsen da han knuste Marouane Fellaini i hodeduellen etter et fransk hjørnespark.

Frankrike burde doblet ledelsen kun fem minutter senere. Stortalentet Mbappé sendte Giroud i strålende skuddposisjon med en lekker pasning, men Mousa Dembélé fikk avverget avslutningen i tolvte time.

Fellaini ønsket å gjøre opp for seg og leverte et godt forsøk med pannebrasken som gikk like utenfor etter 65 minutter spilt. Lagkamerat Axel Witsel sendte av gårde en suser ti minutter før slutt, men belgierne klarte ikke å overliste Lloris tross et trøkk i sluttminuttene.

Dermed kunne franskmennene og president Emmanuel Macron juble etter å ha sikret finaleplassen i Saint Petersburg tirsdag kveld. Søndag venter England eller Kroatia i finalen i Moskva, mens Belgia skal spille bronsefinale på lørdag.

Feiring i Paris

Franskmennene tok til gatene da «Les Bleus» tirsdag kveld sikret sin tredje VM-finale i fotball på 20 år.

Paris ble fylt av kinaputter, bluss, gledestårer og sang etter at Frankrike ble klar for søndagens VM-finale.
Røde bluss ble avtent av supportere som feiret 1-0-seieren over Belgia. En forsamling på 20.000 møtte opp for å se kampen på storskjerm utenfor byens rådhus. Folk tok raskt til gatene etter at sluttsignalet i St. Petersburg lød.
Noen gater ble stengt for biltrafikk som følge av folkemassene, mens politiet patruljerte i de travleste områdene.
Frankrike møter enten England eller Kroatia i VM-finalen søndag. Motstanderen blir endelig klar onsdag kveld.
«Les Bleus» ble verdensmester på hjemmebane i 1998, men siden har Frankrike tapt to mesterskapsfinaler (VM i 2006 og EM i 2016). (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn i Russland tirsdag, semifinale:

Frankrike – Belgia 1-0 (0-0)

St. Petersburg stadion, 64.286 tilskuere

Mål: 1-0 Samuel Umtiti (51).

Dommer: Andrés Cunha, Uruguay.

Gult kort: N'Golo Kanté (87), Kylian Mbappé (90+3), Frankrike, Eden Hazard (63), Toby Alderweireld (71), Jan Vertonghen (90+4), Belgia.

Været: 18 grader, delvis skyet. Besittelse: 40-60. Avslutninger: 19-9. På mål: 5-3. Hjørnespark: 4-5. Gått i offside: 1-1. Frispark mot: 6-16. Fullførte pasninger: 294-565. Løp (km): 102-102. Kampens spiller: Samuel Umtiti, Frankrike.

Frankrike (4-2-3-1): Hugo Lloris – Benjamin Pavard, Raphaël Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernández – Paul Pogba, N'Golo Kanté – Kylian Mbappé, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi (Corentin Tolisso fra 86.) – Olivier Giroud (Steven N'Zonzi fra 84.).

Belgia (3-5-2): Thibaut Courtois – Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen – Nacer Chadli (Michy Batshuayi fra 90.), Mousa Dembélé (Dries Mertens fra 60.), Axel Witsel, Marouane Fellaini (Yannick Carrasco fra 80), Kevin De Bruyne – Romelu Lukaku, Eden Hazard.

Andre semifinale England - Kroatia spilles onsdag.