Frankrike lå under, men snudde til seier

(Frankrike - Irland 2-1). Irland sjokkåpnet med EM-historiens nest raskeste mål, men to mål av Antoine Griezmann snudde til 2-1-seier og kvartfinalebillett for Frankrike.

Av Øystein Bjerkestrand

Atlético Madrid-stjernen Antoine Griezmann viste seg ikke fra sin beste side i første omgang mot Irland i EMs åttedelsfinale, men etter hvilen ble han den store franske helten. To scoringer på tre minutter snudde kampen til 2-1-seier og avansement til kvartfinale for vertskapet.

– Vi spilte ikke så bra i første omgang. I pausen ble spillerne og trenerne enig om en del ting. Det var et annet fransk lag på banen i annen omgang, og supporterne ga oss støtten vi trengte, sa Griezmann etter kampen.

– Forhåpentlig kan jeg fortsette på samme måte og hjelpe laget videre i EM, sa han om sin egen innsats.

Det første målet kom gjennom et vakkert hodestøt fra åtte-ni meter, mens han like etterpå brukte venstrefoten fra knapt 16 meter etter vakkert forspill av Olivier Giroud.

Sjokkstart

Starten på kampen var derimot en katastrofe for franskmennene på tribunen. De frammøtte hadde knapt funnet setene på Parc Olympique i Lyon da Paul Pogba på klønete vis lagde straffe i duell med Shane Long før minuttet var spilt.

Fra krittmerket var Robbie Brady iskald og scoret sitt andre EM-mål – denne gangen via stolpen. Scoringen som ifølge UEFA kom i kampens 2. minutt, er det nest raskeste målet i EM-historien.

Det raskeste scoret Dimitri Kiritsjenko for Russland i 2004-EM da russerne slo Hellas 2-1. Hellas gikk deretter videre og ble EM-mestere.

– Å komme under så tidlig var det verste som kunne skje, men vi hadde mye tid til å komme tilbake. I annen omgang startet vi å spille vårt spill. Da er vi vanskelige å spille mot, sa Dimitri Payet.

Resten av de første 45' minuttene var jevnspilt der begge lagene hadde brukbare målsjanser. Nærmest kom Frankrike på overtid, men trippelsjansen førte ikke til endringer i målprotokollen.

Frankrike startet friskt

Allerede fra start i annen omgang gikk Frankrike mer offensivt til verks mot Martin O'Neills mannskap, og i det 58. minutt ga det resultater.

Bacary Sagna ble frispilt av Dimitri Payet på høyresiden. Det påfølgende innlegget var presist på pannebrasken til Griezmann som med stor nøyaktighet og mye kraft stanget ballen til høyre for Darren Randolph i det irske buret.

Tre minutter senere sendte samme mann Frankrike i ledelsen. Et langt oppspill mot Giroud ble headet ned til Griezmann, som plutselig var helt alene 16 meter fra mål. Med venstrefoten dyttet han inn 2-1-ledelse.

Fem minutter senere var samme mann på farten igjen, og Shane Duffy så ingen annen utvei enn å felle Griezmann på vei mot Irlands mål. Duffy ble korrekt utvist, mens Frankrike fikk frispark. Det klarte ikke Griezmann å foredle i scoring.

Suspensjoner

Resten av kampen ble en parademarsj for det franske laget som kontrollerte inn til seier. De både kunne og burde scoret flere mål, men det betyr lite når Didier Deschamps' mannskap sikret kvartfinalebillett.

– For meg har det vært sånn hele sesongen. I Atlético vinner vi mange kamper 1-0 og må lide til siste sekund. Jeg hadde et håp om at det skulle bli annerledes med Frankrike, men så langt har det vært veldig likt, sa tomålsscorer Griezmann.

Skåret i gleden for «Les Bleus» er at N'Golo Kante og Adil Rami må stå over kvartfinalen etter at begge pådro seg gult kort mot Irland. (©NTB)

EM-sluttspillet fotball menn søndag, åttedelsfinale:

Frankrike – Irland 2-1 (0-1)

Parc Olympique Lyonnais i Lyon: 56.000 tilskuere.

Mål: 0-1 Robert Brady (2, str.), 1-1 Antoine Griezmann (58), 2-1 Griezmann (61).

Gult kort: N'Golo Kanté (27), Adil Rami (44), Frankrike, Seamus Coleman (25), Jeff Hendrick (41), Shane Long (72), Irland.

Rødt kort: Shane Duffy (66), Irland.

Frankrike (4-3-3): Hugo Lloris – Bacary Sagna, Adil Rami, Laurent Koscielny, Patrice Evra – Paul Pogba, N'Golo Kanté (Kingsley Coman fra 46., Moussa Sissoko fra 90.), Blaise Matuidi – Antoine Griezmann, Olivier Giroud (Andre-Pierre Gignac fra 73.), Dimitri Payet.

Irland (4-4-2): Darren Randolph – Seamus Coleman, Richard Keogh, Shane Duffy, Stephen Ward – Robbie Brady, James McCarthy (Wes Hoolahan fra 72.), Jeff Hendrick, James McClean (John O'Shea fra 69.) – Daryl Murphy (Jonathan Walters fra 65.), Shane Long.