Sport

Frafallsalarmen

I løpet av de siste fire årene har idretten fått tilført én milliard kroner i overføringer. Likevel greier den ikke å hindre det store frafallet.

TRONDHEIM (Dagsavisen): Under debatten rundt idrettspolitisk dokument på Norges Idrettsforbunds ting i Trondheim i helgen, ble frafallet fra den organiserte idretten et stort og viktig tema.

For det viser seg at:

• 85 prosent av 8-åringer er med i organisert idrett.

• I 13-årsalderen er dette sunket til 60 prosent.

• Når man når 17 år, er prosenttallet halvert og falt til 30 prosent.

LES INNLEGG PÅ NYEMENINGER.NO: Selvorganiserte unge

Lagidretter

Det viser seg at frafallet er størst i lagidretter. Altså der det skulle være størst rom for å skape et godt sosialt miljø.

Det ble gjort forsøk på å forklare grunnen til at idretten mister så mange unge. Blant annet viser det seg at:

• Ungdomsidretten er billigere enn barneidretten.

• Det er billigere å ta en tur innom treningsstudioet når det passer enn å trene i organiserte former under et idrettslag.

Det kom opp klare forslag på noe idretten må være seg bevisst:

• Barn og unge må få følelsen av at de er i et godt sosialt miljø.

• De må få bevissthet rundt idrettens verdier.

• Det må bli billigere å drive idrett.

• Idretten må ha et lavterskeltilbud.

Her framsto Aker sportsklubb som et eksempel. Medlemsavgiften er på 100 kroner. Og det er ingen treningsavgift. Resultat: Aktivitetsnivået har økt.

En delegat mente at tida er inne for å tenke veldig nytt og siterte Albert Einstein:

«Hvis du gjør det du alltid har gjort, får du det du alltid har fått.»

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ungdoms-OL

Norge skal arrangere Ungdoms-OL på Lillehammer neste år. Også dette ble problematisert. Dette kan bety at man trer voksenidretten ned over hodet på barn og unge. Eller som langrennsløper Eldar Rønning har sagt:

– 15-åringer skal ikke bli olympiske mestere.

Dette fikk en annen delegat til å foreslå at de norske deltakerne burde blitt med gjennom en loddtrekning, og ikke gjennom sportslige resultater.

LES OGSÅ: – For dyr barneidrett

Ensidig toppidrett

Det ble også rettet oppmerksomhet mot at det idrettspolitiske dokumentet hadde en sterk slagside mot toppidretten. For i dokumentet ble toppidrett nevnt 19 ganger, breddeidrett én gang og frafall null ganger.

Tidligere rektor ved Slemmestad ungdomsskole Iver Hole har i mange år spurt sine 10. klassinger om hvorfor de har sluttet med organisert idrett. Én av hovedgrunnene er denne:

– Unge setter like stor krav til kvaliteten på sine trenere som de gjør til sine lærere, som han en gang sa til Dagsavisen.

Men som en tingdelegat sa:

– Det viktige er hva man faller til. Kanskje er det like verdifullt å spille i et band som det er å drive organisert idrett.

LES OGSÅ: Advarer mot utstyrshysteriet

Mer fra Dagsavisen