Mange aktive spillere både på og utenfor banen på Ullern Idrettsplass.

Frafall ble snudd til oppgang

UNGDOMSIDRETT: Hvorfor er frafallet i idretten så stort? Ullern i Oslo gjorde noe med det. Og mener de traff.

ULLERNBANEN (Dags­avisen): Det vrimler av rødkledde på Ullernbanen. Selv etter at den aldersbestemte fotballsesongen delvis er over, er treningsviljen stor.

Mens fotballag opplever kraftig frafall når spillerne går fra 12-13-åringer til junioralder, opplever Ullern det motsatte.

Hvorfor?

- Fordi vi satser på de nest beste like mye som de beste, er kortversjonen sportslig leder Magne Aarvik gir når Dagsavisen er på besøk.

I den pågående TV-serien «Vinn eller forsvinn» på NRK er også frafallet fra ungdomsidretten ett av flere temaer.

Noen vil satse som de beste, noen vil trene mye uten å satse stort, andre er med av sosiale grunner.

Ullern mener de har knekket den koden som involverer alle sammen. Fordi de har satt et ekstra fokus på overgangen fra barn til ungdom.

- Et eksempel: 98-kullet var 20 spillere da de startet på som 12-åringer. I dag er de 31 spillere. Det oppsiktsvekkende er at kun en av de som var blant de 20 i 2010-sesongen har valgt å gi seg eller trappe ned aktivitetsmengden, sier Aarvik.

 

Breddetilbud

Ullern driver stort sammenlignet med andre Osloklubber. De har seks trenere på heltid, der noen også har administrative oppgaver i klubben. Det er mye til å være en klubb der A-laget spiller i 3. divisjon og sjelden er høyere i divisjonssystemet.

De har sju trenere på deltid med god kompetanse. Og de har fire unge assistenter med trenerambisjoner på sikt, gjerne fra juniorgruppa. Disse trener spillerne på alle elleverlagene som ønsker å trene mye. Kun i barnefotballen (opp til 12 år) er det også foreldretrenere involvert.

- Dessuten har vi ni trenere som tar seg av breddelagene med færre treningstimer i uka. Dette er gjerne spillere i klubben som trener lag som er et par-tre yngre år enn dem selv, sier Aarvik.

Det unike i dette ligger i at så få av de som velger et omfattende fotballtilbud med aktivitet fem ganger i uka, faller fra.

- Der tror jeg vi har funnet en oppskrift som ikke er overgått annet sted i landet, sier han.

 

Feil inntrykk

I Sportsrevyen sist helg ble nettopp Ullern fokusert med en helt annen innfallsvinkel. Deres toppede 97-lag tapte for Langhus, mens fokuset hos Langhus bare var å ha det gøy.

- Det laget har hatt en annen profil, det er fra og med 98-årgangen vi har en helt annen strategi. Og det var beklagelig at ikke det kom fram, sier sportslig leder.

Men han understreker at førstelagene til Ullern også vil bli best mulig. Det ligger i idrettens natur.

- Det blir mye fotball, men vi er her fordi det er gøy, roper noen av de rødkledde mens de boltrer seg på en av Ullerns to kunstgressbaner.

Det er en av begrensningene til klubben. De har ikke plass til alle som vil trene. Nå får de undervarme på en av sine to baner i løpet av høsten.

 

De nest beste fortsetter

Vel så viktig som det sportslige er å utvikle et godt miljø der gutter og jenter trives.

En annen leder i klubben, Ole Johan Aas, framhever det slik:

- Vi vil ha utadvendte, unge og sosialt kompetente trenere til spillerne som velger breddetilbudet; slik at det sosiale ivaretas på en god måte. Vi vil ha felles treningstider for hele kull, og ofte felles cuper. Og vi har felles uniformering slik at identiteten styrkes, sier han.

På aldersbestemt nivå er det også en bevisst politikk ikke å hente spillere utenfra, de som vil spille for Ullern må komme dit selv.

I norsk fotball går debatten om frafall og anlegg kontinuerlig. Likeså diskusjonen om spissing av lag. Fotballforbundets anbefalinger handler om trivsel og allsidighet først. De beste får noe å strekke seg etter uansett, gjerne gjennom hospiteringsordninger.

 

For tidlig sesongslutt

Ullern vil utvikle spillere, men paradokset er at for flerparten av spillerne er sesongen allerede over.

Og den neste starter ikke før i mai.

Radiokommentator og tidligere landslagsspiller, Karl-Petter Løken, er opptatt av det.

Han er involvert i ungdomsfotballen i Stabæk, der 16-åringene spiller NM-finale om en uke.

- En stor utfordring for norsk fotball. Sesongen avsluttes altfor tidlig, sier han.

PS. Ullern vil også ha med flere jenter. Og samme modell skal gjelde der.

- Vi har ikke glemt jentene, men der har det ikke vært spillergrunnlag til å iverksette våre tanker før på 01-kullet, sier Aarvik.

reidar.sollie@dagsavisen.no

 

strategien

Dette gjør Ullern for å hindre frafall:

Gi fullverdig sportslig tilbud til de nest beste som vil trene mye.

Gi fullverdig tilbud til de som vil trene lite.

Alle spillere på samme trinn trener samtidig.

Felles deltakelse med mange lag på utvalgte cuper.

Merker betydelig mindre frafall fra og med 98-kullet.