Kampfiksingssaken ble avslørt sommeren 2012. Det er resultatmanipulering av kampene Østsiden – Follo og Frigg – Asker som har ført til tiltalene i saken. Samme år kom det også en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing i idretten. FOTO: NTB SCANPIX

Fotballspillere risikerer ti års fengsel for kampfiksing

PENGESPILL: Sju personer, fem av dem tidligere spillere i Follo og Asker, er tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med kampfiksingssaken i norsk fotball.

Mandag kom tiltalebeslutningen fra Oslo statsadvokatembeter i den mye omtalte kampfiksingssaken som slo ned som en bombe i norsk fotball for drøyt to år siden.

Den gjelder fem tidligere 2.-divisjonsspillere som nå er mellom 24 og 27 år samt to personer som har spilt for store beløp hos Norsk Tipping og andre spillselskaper.

Det er resultatmanipulering av og pengespill på kampene Østsiden – Follo og Frigg – Asker som har ført til tiltalene i saken.

– Samtlige er tiltalt for grov korrupsjon og for grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Bakgrunnen for tiltalene er en helhetsvurdering av opplysningene som er kommet fram. Vi mener at vi klarer å bevise at de tiltalte er skyldige, sier statsadvokat Asbjørg Lykkjen til NTB.

Streng straff?

De tiltalte risikerer streng straff dersom de blir dømt. Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel, mens grovt bedrageri kan gi opptil seks år i fengsel.

Det er sannsynlig at saken kommer opp for Oslo tingrett i løpet av den kommende våren.

– Det er litt vanskelig å si noen dato fordi det er mange involverte. Men det bør være mulig på vårparten i 2015, sier Lykkjen.

Totalt tolv personer har vært siktet i saken. En tippekommisjonær ble varetektsfengslet i juli 2012. Han ble løslatt kort etter, men er fortsatt under etterforskning for mulig grovt bedrageri mot Norsk Tipping.

– Saken mot tippekommisjonæren ligger fortsatt hos politiet. Sakene mot de andre siktede er henlagt på bevisets stilling, sier statsadvokat Lykkjen.

Merkelige tap

Ifølge tiltalen er det én mann med adresse i Norge og én mann med adresse i Sverige som skal ha spilt på de nevnte kampene.

Begge 2.-divisjonsoppgjørene ble spilt 24. juni 2012. Follo tapte 3-4 for Østsiden etter å ha ledet 3-0, mens Asker tapte hele 1-7 for Frigg.

De to øvrige tiltalte skal ha spilt for nesten 80.000 kroner hos Norsk Tipping på de to kampene. De fem spillerne mottok ifølge tiltalen inntil 200.000 kroner til sammen for å tape kampene, som skal ha gitt en bruttogevinst på 340.000 kroner hos Norsk Tipping.

Hallén: – Angrep mot fotballen

Norges Fotballforbund anmeldte kampfiksingsmistankene til politiet sommeren 2012. Fotballpresident Yngve Hallén synes etterforskningen har tatt lang tid, men er glad for at politiet har prioritert saken.

– Det er en ny og vanskelig sak, og det er viktig at den første store saken i Norge på dette området blir etterforsket grundig. Dette er et angrep fra utsiden av fotballen mot fotballen, og det som er viktig for norsk fotball er at disse miljøene, både på utsiden og eventuelle hjelpere på innsiden, blir tatt og straffet, sier Hallén til NTB.