Gylfi Sigurdsson setter inn Islands første mål på straffe. FOTO: NTB SCANPIX

Fotballrus på sagaøya

ISLAND: Island har staket ut kursen mot sitt første fotballmesterskap noensinne med full poengpott etter tre EM-kvalkamper.

Folk i Reykjavik som hadde rukket å legge seg etter sensasjonsseieren over Nederland mandag kveld, våknet ikke bare opp til ei forbløffende knallrød, vakker sol (som skyldtes forurensning av sulfat dioksid etter utbruddet av Holuthraun), men de våknet også opp til en fotballnasjon i fotballrus.

Og når vulkanekspert Haraldur Sigurdsson spår at Bardarbunga - en vulkan som ligger under isbreen Vatnajökul - vil bryte ut 4. mars 2015, så spørs det om det utbruddet kan sammenlignes med det utbruddet som nå har skjedd i islandsk fotball.

 

Tre seire

Island - ei øy like sør for polarsirkelen med rundt 325.000 innbyggere fordelt på 103.000 kvadratkilometer - har ikke bare slått Tyrkia 3-0 hjemme og Latvia med de samme sifre i Riga, men mandag filleristet de også treeren fra årets Brasil-VM, Nederland. På sine 11 møter med Nederland, hadde de ikke en eneste seier. Før altså mandag. Og med det har de ni poeng på tre kamper. Det samme har Tsjekkia, som de møter borte i sin neste EM-kvalifiseringskamp.

Dermed har den svenske treneren Lars Lagerbäck og hans spillere staket ut kursen mot Islands første internasjonale fotballmesterskap noensinne.

Mandag var det Swanseas midtbanespiller og assistkonge (seks målgivende på sju kamper) Gylfi Sigurdsson som med sine to mål (10. og 42. minutt, den første på straffe), som ble den store helten på Laugardalur. «Kvelden vil gå inn i islandsk fotballhistorie», skriver engelske Guardian.

 

Norske etterkommere

Nå har det norske fotballandslaget endelig tent en gnist i norske fotballhjerter også, noe stemningen på Ullevaal mandag kveld vitnet om. Hvis ikke kunne vi søkt trøst i at den islandske sensasjonen er tuftet på norske røtter. For de var norske de som bosatte seg sammen med Ingolf Arnason på denne etter hvert kalte sagaøya i 874 e. Kr. Og Island var faktisk en del av Norge fra 1262 til 1918.

 

Et lite under

Det Island nå utretter kan med rette kalles et lite fotballunder. Og da vi var på Island i forbindelse med en av Norges kamper der, fikk vi forklart at det er to nøkkelord som danner grunnlaget for den islandske framgangen:

* Fotballhaller

* Trenere

Fra barn er seks år gamle blir de tatt hånd om av kvalifiserte trenere. Og slik er det oppover til spillere blir sendt til Barcelona, Chelsea eller andre europeiske storklubber før de smelter sammen på landslaget.

tor.karlsen@dagsavisen.no