Even Pellerud ledet tirsdagens landslagstrening på Strømmen stadion. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Fotballjentenes VM-plan

I kveld spiller Norge VM-test mot Nederland. Etter det blir det hardkjør i serien for å komme i VM-modus.

Av Sjur Natvig

STRØMMEN: Om Norges kvinnelag går hele veien i fotball-VM, venter sju kamper på 28 dager. Spillerne forbereder seg med et lignende jag i serien.

Etter onsdagens landskamp mot Nederland på Strømmen stadion skal de hjemlige spillerne gjennom sju serierunder og en cupkamp i løpet av en drøy måned før landslaget samles igjen.

Landslagssjef Even Pellerud kommer ikke til å få se spillerne igjen i landslagsdrakt før han samler VM-troppen for den siste oppkjøringen.

– Etter onsdagens kamp er det toppseriefokus helt til 18. mai. Da starter vi «precampen», sier han til NTB.

Under den hjemlige delen av oppkjøringen vil laget oppholde seg i Lillestrøm.

– Vi skal trene på kunstgress, som blir underlaget i VM. Det blir lokale baner med godt kunstgress, sier Pellerud.

Før avreise til Canada blir det to landskamper. Laget reiser til St. Truiden for å møte Belgia 23. mai, mens Finland er motstander på Marienlyst i Drammen 29. mai. Onsdagens kamp er altså den siste mot en VM-klar motstander før alvoret starter.

Vil komme langt

Laget reiser til Canada 31. mai, én uke før Norges åpningskamp i VM.

– Vi reiser rett til Ottawa og oppholder oss der den siste uken, sier Pellerud. Norges to første kamper (Thailand og Tyskland) spilles der, mens den siste gruppekampen (mot Elfenbenskysten) spilles i Moncton.

Det er ikke fastsatt en målsetting i VM. Minstekravet må være å gjøre det bedre enn i forrige VM, da Norge for første gang ble slått ut i gruppespillet.

– Det ligger i kulturen vår å tenke at vi vil komme langt, sier Pellerud.

Det vil i så fall bety at spillerne må tåle en tøff kampbelastning med få hviledager, og den nærmeste måneden gir god trening på det.

Kvinnenes eliteserie startet før mennenes, men påsken var viet landslagsaktiviteter. Fra neste uke er det full fart med klubbfotballen igjen. Samtlige eliteserieklubber skal gjennom sju seriekamper og en cupkamp fra 14. april til 16. mai.

– Da handler det om kampobservasjon og å følge opp spillerne i hverdagen, sier Pellerud.

Han er ikke bekymret for at det tøffe programmet skal føre til enda flere skader. Tvert imot roser han klubbene som stadig får fram nye landslagskandidater.

Banker på

– Det jobbes veldig godt i klubbene. Maria Thorisdottir var med oss første gang i Algarve (i mars), men hun er i ferd med å spille seg inn og starter kanskje onsdag. Lisa-Maria Karlseng Utland er med for første gang. Hun har gjort et veldig godt inntrykk og banker ordentlig på, sier han.

– Det er artig å se hvordan det stadig kommer opp nye spillere. Det er ikke masse spillere av internasjonalt format, men det er stadig drypp.

Etter at Norge på ni sluttspill fra 1987 til 1996 tok fire gull, tre sølv og to bronse, er det blitt ett gull (OL 2000), to sølv og to bronse på 11 sluttspill siden da. I Pelleruds første sluttspill med Norge siden 1996 tok laget seg i 2013 til EM-finale og tapte 0-1 for Tyskland etter å ha misbrukt to straffespark.

– Det er imponerende at Norge har greid å henge med i fotball for kvinner. Det er en stor sport med stor konkurranse og voldsomt nivå. Det er bra driv i kvinnefotballkulturen i Norge. Det er bare å bygge på videre, sier han. (NTB)