Fotballjentene kan (nesten) bli EM-klare

Maren Mjelde og landslagsvenninnene skal endelig spille kamp igjen og går rett på alvoret. Med seier over Wales tirsdag er EM-billetten i praksis sikret.

Av Sjur Natvig

– Vi gleder oss veldig, for det er lenge siden sist, og det er ekstra stas at vi skal spille her på Ullevaal. Vi er en giret gjeng, sier lagkapteinen.

Hun leder landslaget ut på en tom nasjonalarena tirsdag kveld, og ambisjonen er å sørge for at luken til gruppetoeren vokser til sju poeng med tre kamper igjen å spille.

Hadde ikke forrige ukes kamp mot Hviterussland blitt utsatt til oktober på grunn av karantenereglene, kunne Norge definitivt kvittert ut EM-billett tirsdag. Nå må de vente minst en måned, men det er ikke hastverk. Sluttspillet er først sommeren 2022.

Wales er nest høyest rangert i Norges gruppe (34.-plass på Fifa-rankingen mot Norges 12.-plass), men waliserne har i kvalifiseringen spilt uavgort to ganger mot et nordirsk lag Norge slo 6-0 både borte og hjemme.

Etter tirsdagens kamp har Norge igjen kamper mot Hviterussland (h), Wales (b) og Færøyene (h).

Alternativt år

Landslaget for menn møttes tidligere i måneden for første gang på ni måneder. Så lang har ikke pausen vært for kvinnene, som rakk å sikre 3.-plass i Algarve Cup med 2-1-seier over New Zealand 10. mars, rett før all idrett ble stoppet.

– Vi har en veldig rar periode bak oss, men likevel har vi mistet bare en samling. Det var den vi skulle hatt i juni, sier landslagssjef Martin Sjögren.

– Vi har ikke mistet så mange samlingsdøgn, men restriksjonene har tvunget oss til å jobbe på litt alternative måter.

Det var etterlengtet da han forrige uke kunne samle 24 spillere, og en uke med daglige treninger har gjort godt.

Dette vi vil

– Vi er vant til å ha lite tid sammen. Det siste halve året har det vært enda mindre tid, men nå var det mulig å samle alle. Det er dette vi vil holde på med, å forberede oss til kamper sammen med jentene og jobbe med vår utvikling, sier Sjögren.

Den siste økta før kampen ble unnagjort på Ullevaal, og alle i troppen unntatt Anja Sønstevold var i full gang. Fleury-spilleren nøyde seg med sykling og jogging.

Sjögren testet den antatte startelleveren mot reservene, som stilte opp i 5-4-1-formasjonen Wales ventelig vil komme med.

Norges sannsynlige lag: Cecilie Fiskerstrand – Ingrid Moe Wold, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Kristine Minde – Amalie Eikeland, Vilde Bøe Risa, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten – Caroline Graham Hansen, Lisa-Marie Utland.