Sport

Fotballeksperten om VIF: – De er nødt til å prestere

Fotballekspert i Eurosport, Joacim Jonsson, mener at Vålerenga er nødt til å være i toppen av Eliteserien for at interessen for norsk fotball skal øke.

I Eurosports podcast «Indre Bane» forteller Joacim Jonsson at alle i norsk fotball nyter godt av at Vålerenga er høyt oppe på tabellen i Eliteserien. I Dagsavisens intervju med fotballeksperten utdyper han påstanden, og sikter til sitt hjemland, Sverige.

– Vi trenger egentlig ikke se lenger enn til Sverige. Det er viktig at lag og klubber i de største byene presterer. Det gjør noe med interessen for produktet norsk fotball. Bare se på effekten i Sverige og Stockholm med klubbene AIK, Djurgården og Hammarby, sier Jonsson entusiastisk og legger til:

– Altså, all ære til de små og mindre klubbene som gjør det bra og får suksess, men det er de store lagene i de store byene som må levere, sier fotballekspert Joacim Jonsson til Dagsavisen.

I et av Dagsavisens første intervjuer med Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo, fortalte han om at Oslo er én av Europas dårligste fotballhovedsteder. Jonsson sier seg helt enig.

– Han har helt rett i det, og det må det bli slutt på. Selv i dag husker jeg siste serierunde i 2004, da Vålerenga var så nære å ta gull. Det var smekkfullt, og en sinnssyk stemning på Ullevaal Stadion. Vi må tilbake dit. Vi må løfte fotballen der, og det er jo derfor Allsvenskan har blitt så populær som den har blitt.

Defensivt fundament

Selv om Vålerenga ligger på fjerdeplass i Eliteserien á poeng med Odd på tredjeplass, minner Jonsson om at VIF er hele 12 poeng bak serieleder Bodø/Glimt før møtet med nordlendingene lørdag. Det er ikke først og fremst offensivt Vålerenga har lykkes så langt denne sesongen.

– VIF har hatt flere trenere de siste årene som har prøvd og feilet. Hvorfor lykkes Fagermo så tidlig?

– Jeg vil ikke dra det så langt og si at det har vært en vanvittig suksess ennå. Men han har jo bygd et solid defensivt fundament, og de er utrolig trygge og gode bakover. Det har vært det aller viktigste punktet, forteller Jonsson.

Eksperten påpeker at VIF har vært ujevne i den defensive strukturen under Ronny Deilas ledelse, og at det begynner å sette seg nå. I tillegg ser han i likhet med mange andre et langt mer kynisk Vålerenga-lag.

– Fagermo er mye mer kynisk enn det Deila var. Vålerenga underholdt til tider under Deila også, det må vi ikke glemme. Men de var utrolig ujevne. Kynismen har Fagermo, det er det ingen tvil om. Fremfor alt så er det den største forskjellen mellom de to. Offensivt sett har VIF kun scoret 16 mål, det lukter det ikke svidd av. Igjen, Det er det defensive fundamentet som utgjør forskjellen, sier han.

Les også: VIF-kapteinen: – Vi er solide defensivt (DA+)

– For lite målpoeng

En spiller som har prestert under forventningene i VIFs så langt gode sesong, er Aron Dønnum. Dønnum, som linkes til tyrkisk fotball, er nødt til å prestere snart, ifølge fotballeksperten.

– De summene som forventes for Dønnum er vel satt av Vålerenga selv, og de er altfor høye. De måler opp et urealistisk bilde av prislappen på ham. Aron Dønnum er meget god. Det er ingen tvil om det, men per i dag leverer han altfor lite målpoeng. Det er helt urealistisk at de skal få enorme summer for ham, jeg tror ikke de skal dikte opp med å få 20-30 millioner for Dønnum. Men at de skal få betalt for ham, ja, poengterer eksperten.

Kantspilleren står kun med ett mål og én assist for Vålerenga så langt denne sesongen.

Les også: Dønnum preges ikke av Besiktas-interessen (DA+)

– Bodø kan få det tøft

Vålerengas største seier på Intility Arena kom i fjor mot kommende motstander, Bodø/Glimt. Da vant VIF hele 6-0 mot laget fra Nord, som også i 2019 overrasket de fleste med sine sterke prestasjoner. Nå leder Bodøværingene serien med tre poeng foran serietoer Molde, som har spilt én mer kamp. Selv om Bodø er favoritter, tror Jonsson at VIF kan gjøre det vanskelig for serieleder Glimt.

– Jeg synes Bodø/Glimt ser småslitne ut. Nå spiller jo Vålerenga på hjemmebane, men det kommer til å aksepteres at de har en litt defensiv inngang til den kampen fordi Glimt har vært så enormt gode. Jeg tror VIF kan stelle i stand trøbbel for Bodø, forteller han.

Avslutningsvis tipper Jonsson at Vålerenga ender på tabellposisjonen de ligger på akkurat nå ved slutten av Eliteserien også, altså fjerdeplass. Han påpeker at han tippet VIF lavere før sesongen var i gang.

PS! Serieleder Bodø/Glimt gjester Vålerenga og Intility Arena lørdag 18.00.

Mer fra Dagsavisen