Slaskens liveblogg VIF-Viking: Oj, dette kan bli moro!

LIVE FRA 20.30: Vi følger hvert spark på banen og hvert banneord utenfor, i oppgjøret mellom Vålerenga og Viking på Intility lørdag kveld.

RESULTAT: 2-1. KAMPSTART: 20.30. 

NYESTE OPPDATERINGER KOMMER ØVERST.

22.35: DA tar jeg kvelden. Takk for følget. Og feir med måte! 

22.34: For dere som har orka å henge med helt til nå: Her er en bitteliten ufordøyd oppsummering.

* Begge lag hadde sjanser. Vålerenga hadde nok de største som ikke ble mål. Blå spillere var tross alt aleine med keeper to ganger, uten at det blei gåll av det. Pluss en straffe, da. Riktignok var den kanskje tvilsom. Men vi fikk den jo. Så dette var en fortjent seier.

* Osame Sahraoui gjorde en knallbra debut. Altså. Han skal det bli så moro å se framover. Han skaper resultater (i hvert fall straffer!), og han er usedvanlig gøyal å se på. Alle lag trenger en sånn. Og nå har Vålerenga en dritbra en.

* Vålerenga kunne kollapsa etter litt uti andre omgang. Da Viking utligna og hadde mange angrep på rad. Men hjemmelaget reiste seg igjen, slo tilbake og vant. Hvis ikke det er lovende, så er ingenting lovende.

* Men det skal sies: Det var mye fram og tilbake her i dag. Kunne gått begge veier. 

* Sju poeng på fire kamper er bra. Ikke mot de beste laga i ligaen. Men likkavæl.

 

22.26: Øyy, husk korona, nå, gutter! (Neidaaa)

FERDIG! Hjemmeseier!

95-ish. Sam skyter fra egen femmeter. SÅ bra tilslag har han ikke.

94: (nå tar jeg klokka bare på feelingen altså) Corner til Viking. Keeper går opp.

93: HAHAHA, Klaesson trikser med ballen før han spiller den ut. Ikke redd for gult, den gutten!

93: Corner til Viking. Avverga. Men Viking beholder ballen litt. Så får Klaesson et utspill, og benytter anledninga til å få veeeeeldig vondt i et kne eller noe.

92: Bård spiller gjennom Benjamin Stokke aleine med keeper. Heller ikke han greier å få den forbi, da. Men nå prøver Vålerenga mest å få tida til å gå.

90: Lagt til 5.

89: Vega spiller Bård perfekt igjennom. Greier nesten å skåre. Corner til Vålerenga i det klokka bikker 90.

87: Vega ass. Engas redningsmann! Jeg tar tilbake alt jeg sa om dårlige bytter.

85: MÅÅÅÅÅL Vålerenga! Deyver Vega skårer bare minutter etter at han kom inn.

Benjamin Stokke (eller var det Matti?) ble rivi ned på helt samme måte som noen minutter tidligere. Innlegget havna etter litt om og men hos Deyver som banker den så hardt i nettaket at den hadde flydd langt over tribunen om det ikke var nett der. "Vi vil ha motstand" synger Vålerenga-supporterne.

84: Eks-dommer Edvardsen ekstremt kritisk til straffa Vålerenga fikk på Twitter. Kanskje Matti bomma med vilje, for fair play?

82: Tollås Nation gir Viking et ufortjent frispark på rundt 30 meter.

81: Akkurat nå ser det dessverre ut som om Vålerenga har blitt bittelitt dårligere for hvert bytte. Men fortsatt spennende!

79: Vålerenga får frispark når Matti (eller var det Benjamin? Dæven de er like på avstand!) blir dytta ned av to spillere samtidig. Deyver Vega slår rett inn til keeper.

76: Osame ut, Bård Finne inn. SVÆRT godkjent av førstereisgutt Sahraoui.

75: Osame drar av en mann nesten på dødlinja og spiller kjapt inn mot Stokke. Går i en forsvarer og nesten i mål. Bra av Sahraoui.

75: Halvsjanser begge veier her nå. Dette er ikke ferdig. Ikke litt en gang.

72: Oldrup ut, Benjamin Stokke inn. Det ser ut som om Matti da blir flytta ned som indreløper, mens Lekven går helt tilbake i Oldrups anker-plass.

71: MÅÅÅÅL til Viking. De holdt på ballen og gikk i flere angrep på rad. Til slutt greide de å finspille seg nesten helt inn i målet til Vålerenga. 

66: Dobbeltbytte på Vålerenga. Lædre Bjørdal kommer inn for Näsberg (som fikk gult, uten at jeg fikk det med meg. Sorry!). Og Deyver Vega inn for Aron Dønnum. Det blir Deyvers første minutter i tellende kamp i år. 

66: Men altså, Osame Sahraoui! Han dribler, løper, finter og passer. Og nå har han skaffa Vålerenga to straffer på to kamper. 

63: Redd før straffa var forresten noen klatreglade unge herrer oppe på en vegg, og fikk med de forhåndsgodkjente supporterene på en liten sang. "Kom igjen Enga". De 200 på tribunen svarte med "Miniklanen". Og alle var enige om at det var artig. 

62: Vålerenga holder trykket oppe. Nytt angrep. Men ikke helt perfekt.

61: BOM! På tredje forsøk for sesongen bommer Matti på en straffe. Ikke verst skudd, men veldig bra redning fra Austbø.

60: STRAFFE til Vålerenga! Matti spilte gjennom Osame (og ble felt samtidig, men det ble en slags fordel). Osame sparker den opp i armen på en Viking-spiller. 

58: Dritbra reaksjonsredning av Klaesson etter en korner til Viking. Og den neste gikk over alt og alle.

56: Osame dribler av en mann og sender en perfekt vridd ball over til Aron på andre sida. Han skyter, eller kanskje det var et innlegg? Matti løper på det, men når ikke helt fram. UAnsett var det bra.

52: Bra Vålerenga-angrep ender hos Aron i god posisjon på skrå, godt innafor 16. Han er litt treigi avtrekkeren, men får sendt avgårde et hardt lavt skudd. Keeper redder enkelt.

51: Småfarlig Viking-angrep starter når Vålerenga for en gangs skyld mislykkes i å spille ball i forsvarsfirern. Skuddet går greit utafor.

50: Arrangørene går, hele kampen gjennom, manngard gjennom tribunen for å kjefte forsiktig på folk som står for nærme hverandre. Pliktoppfyllende greier.

48: Gult kort til en Viking-spiller som meier ned Borchgrevink. Så kommer Felix inn igjen, med bandasje på hodet. Han må ha felt en Vikingspiller med panna. Imponerende!

46: Bra løp på høyresida fra Lekven. Spiller inn til Felix som klyver framover i full fart. Ballen går i en forsvarer, Felix blir liggende. Men av en eller annen grunn får Viking frispark.

46: Det er sol! Man kan bade og være lykkelig! Og Vålerenga leder! For en dag!

45: Pause ferdig. Felix Horn Myhre inn for Herolind Shala. Da trenger vi i hvert fall ikke være redde for det røde der.

47: Da er det pause. Omgangen var best i starten, men det døde aldri helt heller. Småsjanser begge veier, men ikke godt å vite hvor detta skal hen. Dæven! Tilbake om 15!

45: To minutter tilllegg. Viking har ballen.

44: Osame Sahraoui hjelper til hjemover og takler en ca 50 kilo tyngre Viking-spiller perfekt.  

42: Viking får to cornere på rad. Blir litt småskummelt på den første. Noen burde greie å mæle den ballen unna.

41: Viking skyter lavt og enkelt fra en million meter. Klaesson gir en veldig unødvendig retur. Sam får den unna.

39: Herolind Shala har gult kort allerede og spiller med mord i blikket i dag. Bare nevner det. 

38: Vålerengas bakre femmer er veldig trygge med ball i dag. 

35: Osame skaffer frispark i bra innleggsposisjon. Borchgrevink tar det, og når nesten fram til Oldrup. Istedet får Viking overgang (igjen) som blir veldig farlig. Fire Vålerengaspillere greier ikke få vekk ballen, men Veton Berisha når den ikke heller. 

34: Vålerenga presser høyt og greier NESTEN å rane til seg ballen helt oppe i Vikings 16. I stedet får Viking en overgang og ganske bra mulighet. Borchgrevink blir rivi ned på vei tilbake, og Enga får frispark.

32: Sola skinner over Enga. Riktignok er det gjenskinnet fra høyblokka bak support-tribuna. Men vi tar det vi får. 

29: Aron løper på et dårlig Viking-tilbakespill. Får forsvarerens albue knallhardt i nesa. Det ser det i hvert fall ut som på TV-bildene. Blir liggende, men dommeren vinker det videre. Enten er det der verdens verste filming, eller så skulle det vært minst gulrødt kort på Viking-stopperen.

24: Bra samarbeid Sam-Osame på venstresida, men det blir bare nesten. Så er Herolind Shala ute med en bitteliten trøyetrekk på vei hjem igjen, og får frispark mot og gult kort. 

22: Viking-corner. En nikk mot bakstanga går i akkurat en sånn bue som Klaesson bomma på i forrige kamp. Men nå er han trygg. Null stress.

20: Dobbelt-innleggs-nesten-sjanse! Først corner som Matti ikke nådde, så tilbake-innlegg, som Sam skøyt på. Men traff ikke reint.

18: Matti har nå tre mål og en målgivende på fire kamper. Matti er jo blitt en superspiss! Medskyldig hver gang Vålerenga skårer, nesten. Wow!

17: MÅÅÅÅÅÅÅL: Herolind Shala slår en perfekt ball til Matti, som nikkern i mål. Sånn som gode spisser gjør! 

16: Aron dropper de fisefine fintene, og tar en kjapp bein-og-pigg-finte. Kommer fint forbi. Det er lekkert! Så blir han felt og får frispark i bra innleggsposisjon. Og gult til Vikstrøm på Viking.

14: OK angrep fra Vålerenga, og en grisefin lobb fra Osame Sahraoui til Sam Adekugbe. Virker som at planen i dag er å lobbe over forsvaret til Viking. Jaja. Greit for oss!

12: Bra Viking-angrep som Veton ikke nådde opp på.

8: Rask overgang for Enga. Osame hopper over en lang ball og setter opp Aron aleine med keeper. Aron nøler og greier ikke sette den, Osame får returen, men stokker ikke beina raskt nok til å få skutt. Til slutt blir Osame felt, men får ingenting. Dette er ganske moro, ass!

7: Frispark til Viking blir til duell mellom Lekven og en gråkledt. Ballen går såvidt over, og blir, på magisk vis til corner. Det var feil, dommer.

6: Iven Austbø begynner å dra ut tilda før det har gått sju minutter. Dette kan bli en lang kveld. 

5: OJ, kjempeangrep fra Vålerenga. Starter med enda en bra ball fra Oldrup, før både Osame, Sam og Aron får vist seg fram. Herolind nikker bra, men på keeper, til slutt. Vi får corner, som blir til ingenting.

4: Bra ball fra Oldrup til Aron, men innlegget går rett til keeper Iven Austbø. Han legger seg på ballen mistenkelig lenge. Pussig.

3: Matti vinner en duell. Får ballen til Aron, som blir felt. Han skriker, men får tilbake ballen fra Christian Borchgrevink før han har skriki ferdig, så han må bare spille videre. Deretter slår han ballen i dommeren, og får den tilbake i dropp. Nå var det mye rart på en gang!

1: Vålerenga-kjerke allsangen fisla ut halveis! Uæ! Det har jeg ikke hørt før! Kanskje dette "ikke syngende supportere"-greiene er en litt dårlig ide likkavæl?

0 minutter: Da er kampen i gang. Viking starter med ballen og hadde spilt med sola i øya om vi ikke hadde hjemmetribune på kortsida.

20.28: Vålerenga kjerke synges. (Er ikke helt sikker på om det er greit å synge med fra pressetribunen)

20.20: En ørliten melding fra barnehagen uttafor (eller muligens den avdanka supportergruppa Unge Enga?)

20.00: Vålerenga spiller altså med følgende unge herrer:

Kristoffer Klaesson i mål (bra han fortsatt har Eilevs tillitt etter mye surr nå i starten)

Christian Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg og Sam Adekugbe i forsvaret. (Og dette tror jeg vi nå kan slå fast er favoritt-bakre-fireren til sjefen)

Fredrik Oldrup Jensen bakerst på midtbanen, med Magnus Lekven og Herolind Shala foran seg (enda en ganske fast treer her, altså)

På vingene er det Aron Dønnum til høyre og Osame Sahraoui til venstre (og om du ennå ikke har skjønt det, DÆVEN så moro det blir å se Osame fra start. Forvent mye ballkontroll, smarte pasninger og bittelitt lite muskler)

Og på spissen er det Matthías Vilhjálmsson (som evt kan erstattes med Benjamin Stokke, men det skal gå bra)

 

19.50: I kveld skal altså Vålerenga spille mot Viking. De har to spillere du trenger å bry deg om: Veton Berisha, den ganske gode spissen som på en akkurat passe småfeig måte tvinga gjennom en overgang fra Brann før denne sesongen, og dermed fikk flytta hjem til sitt elskede Stavanger. Siden har klubben fått ett poeng på tre kamper. Så ikke veit jeg hvor fornøyde dem er med han i dag.

Ellers er det keeper Iven Austbø, som så sånn her ut i forrige kamp: 

 

Andre ting verdt å legge merke til: 

* I dag er det pride! Vålerenga har tradisjon for svært homoivrige supporter-rop, og klanen stilte i fjor (tror jeg det var), med en diger pride-markerings-banner. Så lenge det ENNÅ ikke åpenbart er lett å vokse opp som noe annet enn heterofil CIS-mann og bli fotballspiller, så må den kampen tas, gitt. Og der er det nok, for å si det mildt, en god del mil å gå ennå. Det hadde vært fint med en markering, kanskje utover hjørneflagga også?

* Peter Godly Michael er blitt lånt bort til Øygarden, et lag som faktisk spiller i Obos-ligaen, sjøl om du aldri har hørt om dem. Det skriver Dagsavisen om her, og det betyr vel at det er Matti og nyskaffa Matti-kloning Benjamin Stokke som skal ha spissplassen i år uansett hva som skjer. 

 

OK i dag skjer det folkens. I dag skal Osame Sahraoui, supertalentet, nevøen til Mohammed Fellah, starte en kamp i eliteserien for første gang. Osame er 19 år (bursdag for to uker sida, faktisk), og har dribla rundt i treningskampene i vinter så motspillere har mista trua på både egne ferdigheter og livet selv. 

(Les kollega Reidar Sollis sak om Sahraoiu her!)

Med andre ord er ikke dette bare Vålerenga mot Viking. Et middels bra mot et ræva lag. Det er ikke bare Odd-Eilev Fagermo mot Bjarne Berntsen (en mann så middelmådig at da Viking-fan Are Kalvø lagde en sang om han handla den om at han var supermiddelmådig, og alle synes det var vakkert og måtte gråte). Nei! Det er debuten! 

Altså, jeg husker det da en smilende og sjenert John Carew første gang dro på seg den blå "Vålerenga mot rasisme"-drakta i 1997, mot Byåsen toppfotball! Riktignok var det Fredrik Gärdemann og Thomas Berntsen som skåra måla den kvelden, og John Carew blei bytta ut for Kjell Roar "Kjellebass" Kaasa allerede i det 64. minutt. Men likkavæl, liksom! Ikke at jeg skal påstå at den unge Osame er en ny John Carew. Han er mer en ny Myggen, bare med bedre hår. Og i kveld blir kvelden! 

Kanskje, i hvert fall.

Osame Sahraoui
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Men uansett. Før vi setter i gang med selve kampen, må vi snakke bittelitt om hva som har skjedd i det siste. 

Vålerenga tapte så det sang borte mot Odd på onsdag. Ekte hat-trick av eks-Vålerenga-spiller Torgeir Børven er vel mer eller mindre bare sånn det skal være. Men sjøl om mange gikk skikkelig i kjelleren av den kampen, så mener jeg det var mye håp der.

For eksempel var samarbeidet mellom Sam Adekugbe og Bård Finne på venstresida eksemplarisk. De kom til både sjanser og innlegg. Matthías Vilhjálmsson fortsetter å vinne både hodedueller og skulder-mot-skulder-kamper på lange baller. Og noen ganger greide til og med vår bakerstemann i forsvaret (Felix Horn Myhre mot Odd, men i dag er Fredrik Oldrup Jensen tilbake), å spille på indreløperne Herolind Shala og Magnus Lekven. 

Dette greiene kan faktisk bli bra! Hovedproblemene onsdag, sånn jeg ser det (og jeg får tross alt betalt for detta, så kanke være HELT idiot heller), var en masse keepertabber fra Kristoffer Klaesson, og en manglende mæle-vekk-den-jævla-ballen-evne, som hele forsvaret må dele på. 

Men keepertabber skjer i blant. Klaesson er dritbra, og skal fortsette å være dritbra. Han rister det av seg. Og i dag er Tollås tilbake i forsvaret. Dermed har vi et pottetett (-ish) forsvar, et angrep som er kreativt, variert og (tross alt) skårer mål, og vi har et splitter nytt supertalent som skal få prøve seg for første gang på midten.

SÅ DET ER HÅP!

Og hvis vi (altså Vålerenga, jeg går meg litt bort i pronomene iblant), vinner i kveld, så er det sju poeng på fire kamper, og det er godt på vei til ... i hvert fall å kunne se oppover på tabellen.

(Her er, for veldig interesserte: Den fæle videoen fra forrige kamp, om du ikke har sett oss bli ydmyka før)

Og hvis du ENNÅ ikke har lest nok, her er livebloggen min fra Odd-kampen og her er fra åpningskampen mot Sarpsborg.