Fotball

Her feirer matchvinneren cupfinaleseieren. – Helt surrealistisk

(Bodø/Gimt - Molde 0-1). Fredrik Gulbrandsen feiret med akrobatikk da han avgjorde cupfinalen mot Bodø/Glimt på Ullevaal. Dermed får Molde europaspill i 2024.

Avgjørelsen kom få minutter før full tid etter svakt forsvarsspill fra Glimt, som med nederlaget ble snytt for «The Double». 1-0 ble også resultatet da lagene møttes i NM-finalen i 2021/22.

– Det er emosjonelt. Vi trengte denne her, så det var helt magisk. Viljen Fredrik viser på målet, er fantastisk, sa Magnus Wolff Eikrem til NRK etter kampslutt.

Lørdagens seier på Ullevaal sørget for Moldes sjette kongepokal.

Glimt-spiller Amahl Pellegrino var svært skuffet etter kampslutt.

– Fotball betyr mye, så det er hardt å tape en sånn fotballkamp. Jeg synes vi leverer en bra kamp, men når forholdene er som de er, spiller marginer inn. Der blir vi straffet. Noen ganger byr fotball på gode dager, mens andre dager er brutale. Sånn er det, sa Pellegrino til NRK etter kampen.

Fornøyd matchvinner

– Det å komme tilbake til Norge og Molde å få oppleve dette, er helt surrealistisk. Jeg har nesten ikke ord. Det er så deilig. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt fantastisk, og jeg synes det er fortjent. Vi spiller mot Norges beste lag i år, sa Gulbrandsen til NRK etter at cupgullet var et faktum.

Under tidvis krevende spilleforhold i hovedstaden kom både Glimts Amahl Pellegrino og Moldes Emil Breivik til gode muligheter i løpet av kampen. Sistnevnte ble fraktet av banen på båre etter en stygg skade i høyrebeinet noen minutter ut i andre omgang.

– Vi får håpe han kommer raskt tilbake, men det så ikke bra ut. Det er tungt for han, og det er tungt for oss, sa Eikrem om lagkameraten.

Moldes cupgull betyr også at det ikke blir kvalifisering til conferenceligaen for Viking.

Drøye 19.000 tilskuere var til stede på Ullevaal.

Stor Pellegrino-sjanse

Allerede 50 sekunder ut i kampen måtte Julian Faye Lund ut i full strekk etter en god avslutning fra Emil Breivik. Få minutter senere fikk Glimt en god sjanse på hjørnespark, men Isak Amundsens hodestøt traff ikke mellom stengene.

Etter et drøyt kvarter fikk Eliteseriens poengkonge Amahl Pellegrino en eventyrlig sjanse, men målmaskinen avsluttet over. Mot slutten av omgangen var Glimts sisteskanse Julian Faye Lund nær ved å servere en brøler etter skudd fra Eikrem, men ballen snek seg utenfor stolpen. Dermed sto det 0-0 til pause.

– Molde starter kampen best, og så jobber vi oss litt mer inn i det. Vi har mye ball, men det blir ikke skapt så veldig mye, oppsummerte Glimt-spiller Brice Wembangomo til NRK i pausen.

Jonas Gahr Støre, kong Harald og NFF-president Lise Klaveness før cupfinalen mellom Bodø/Glimt og Molde. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Gåsehud

Oppgjøret var en reprise av cupfinalen fra mai 2022. Da vant Molde etter en straffescoring fra Sivert Mannsverk.

– Jeg har allerede fått litt gåsehud, så dette blir morsomt, sa Molde-spiller Kristian Eriksen til NRK før kampstart.

Glimt-supporterne reiste i et stort antall for å følge laget i cupfinalen.

– De siste sju årene har vi hatt en fantastisk reise, og det har vært veldig lærerikt. Vi vet at det blir en ekstremt tøff kamp, så jeg tror de som vil dette mest vipper dette i sitt favør, sa Kjetil Knutsen til NRK.

---

KAMPFAKTA

NM menn lørdag, finale:

Bodø/Glimt – Molde 0-1 (0-0)

Ullevaal stadion: 19.178 tilskuere.

Mål: 0-1 Fredrik Gulbrandsen (89).

Dommer: Kristoffer Hagenes, Hovding.

Gult kort: Brice Wembangomo, Faris Pemi Moumbagna, Bodø/Glimt, Kristian Eriksen, Veton Berisha, Molde.

Bodø/Glimt (4-3-3): Julian Faye Lund – Brice Wembangomo (Odin Bjørtuft fra 90.), Brede Moe, Isak Amundsen (Oscar Kapskarmo fra 90.), Fredrik Bjørkan (Adam Sørensen fra 90.) – Sondre Brunstad Fet (Ulrik Saltnes fra 79.), Patrick Berg, Albert Grønbæk – Nino Zugelj (Tobias Gulliksen fra 79.), Faris Pemi Moumbagna, Amahl Pellegrino.

Molde (3-2-3-2): Oliver Petersen – Eirik Haugan, Casper Øyvann, Martin Ellingsen – Mathias Fjørtoft Løvik (Martin Linnes fra 72.), Kristoffer Haugen – Kristian Eriksen, Markus Kaasa (Martin Bjørnbak fra 90.), Emil Breivik (Anders Hagelskjær fra 57.) – Fredrik Gulbrandsen (Magnus Grødem fra 90.), Magnus Wolff Eikrem (Veton Berisha fra 72.).

Vinnerne av de siste ti cupfinalenefor menn:

* 2023: Molde

* 2022/23: Brann

* 2021/22: Molde

* 2019: Viking

* 2018: Rosenborg

* 2017: Lillestrøm

* 2016: Rosenborg

* 2015: Rosenborg

* 2014: Molde

* 2013: Molde

---Mer fra Dagsavisen