Fotball

Infantino gjenvalgt som Fifa-president – stille protest fra Norge

Gianni Infantino (52) er klar for en ny fire års periode som øverste sjef i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Det skjedde uten motkandidater.

Gjenvalget var en formalitet og ble gjort etter akklamasjon på torsdagens Fifa-kongress i Rwandas hovedstad Kigali. Infantino hadde et overveldende flertall i boks for lenge siden, og en avstemning ble derfor ikke holdt.

Det betød ikke at sveitseren hadde hele salen med seg. Norges fotballpresident Lise Klaveness var blant de europeiske delegatene som markerte motstand ved å nekte å klappe inn Infantino til fire nye år som Fifa-president.

Ifølge TV 2 var også England, Nederland, Sverige og Tyskland med på protesten. Det samme gjorde Danmark, skriver VG.

– Vi er ikke fornøyd med det gjenvalget, sa Klaveness til kanalen i forkant av kongressen.

Elsker alle

Klaveness skulle helst sett at valget ble gjort etter stemmegivning, men var forberedt på at det kom til å bli gjort etter akklamasjon. Slik ble det, og Infantino ble gjenvalgt ved applaus.

– Takk til alle, min familie, min kone, mine venner, mitt lag. Alle dere som elsker meg, og jeg vet det er mange. Til dere som hater meg, jeg vet det er noen få, jeg elsker dere alle. I dag spesielt, sa Infantino fra talerstolen.

– Vi elsker deg, president, sa Fifas generalsekretær Fatma Samoura.

Infantino har ledet Fifa siden han tok over etter skandaleombruste Sepp Blatter i 2016. Han ble gjenvalgt i 2019, og også da skjedde det uten motkandidater.

Kritikk

52-åringen var i sin tid Europas kandidat til toppvervet i Fifa, men de siste årene har han ofte vært på kollisjonskurs med Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og mange av dets medlemsland. Særlig fra Norden har kritikken mot ham og fjorårets omstridte VM-sluttspill i Qatar vært hard.

Infantino slo tilbake med en tirade mot Europa i sin åpningstale foran mesterskapet. Det kunne han gjøre uten å være redd for å miste oppbakking. Selv om statusen daler blant Uefa-land, er han en populær mann i resten av verden.

I tråd med Fifas regler kan Infantino ha presidentjobben og ta nye perioder fram til og med 2031. Hans tre første år som erstatter for Blatter teller ikke i forbundets grense på tolv år.

Mer fra Dagsavisen