Fotball

Livakovic kroatisk straffehelt i VM-drama mot Japan: – Et av de største øyeblikkene i karrieren

Keeperen Dominik Livakovic (27) sto som en levende vegg da Kroatia sikret seg kvartfinalebillett i fotball-VM i Qatar etter straffesparkkonkurranse mot Japan.

Dinamo Zagreb-spiller Livakovic stoppet forsøkene fra både Takumi Minamino, Kaoru Mitoma og Maya Yoshida etter at det sto 1-1 etter ordinær tid og ekstraomganger. Da gjorde det ingenting at Kroatia selv bommet på ett av sine straffespark.

– Det er virkelig en god følelse. Da det var som verst, vant vi. Dette er det beste øyeblikket i karrieren min, sa Livakovic i et intervju med den kroatiske avisen 24sata , gjengitt av TV 2.

Prestasjonen til Livakovic under straffesparkkonkurransen mot Japan er en sjeldenhet i VM-historien. Bare to ganger tidligere har en keeper reddet tre skudd i en enkelt straffesparkkonkurranse. I 2006 klarte den portugisiske målvakten Ricardo bragden, før Livakovic-landsmann Danijel Subasic gjorde det samme mot Danmark for fire år siden.

Den tapende finalisten fra VM i 2018 fikk en vond kalddusj da Daizen Maeda sikkert sendte Japan i ledelsen like før pause. Ivan Perisic utlignet like etter hvilen, og seier på straffespark gjør at drømmen om en ny VM-finale lever videre for Kroatia.

– De trodde kampen var avgjort

I VM for fire år siden ble samtlige av Kroatias utslagskamper på veien mot finale avgjort etter enten ekstraomganger eller straffesparkkonkurranse. Den gang ble Danmark, vertsnasjonen Russland og England slått før Frankrike ble for sterke i finalen.

– Motstanderen trodde kampen var avgjort og at de skulle få det enkelt, men aldri undervurder kroater. Vi er kanskje små, men vi er alltid lojale til planen og kjemper til slutten. Jeg må gratulere spillerne for hva vi har oppnådd, fulgte Kroatia-trener Zlatko Dalic opp.

Også i 2018 røk Japan ut av VM i åttedelsfinalen. Da kontret Belgia og Nacer Chadli inn 3-2 på overtid av ordinær tid etter en imponerende snuoperasjon.

Hvem som blir Kroatias kvartfinalemotstander blir klart senere mandag. Da skal Brasil og Sør-Korea spille om videre billett i fotball-VM.

Store muligheter i åpningsminuttene

En god japansk hjørnesparksvariant ga midtstopper Shogo Taniguchi en stor mulighet med pannebrasken fra fem meter etter bare to minutters spill i åttedelsfinalen mandag.

Headingen snek seg imdlertid på feil side av stengene for japanernes del.

Få minutter senere fikk Tottenham-spiller Ivan Perisic sjansen alene med Japans sisteskanse Shuichi Gonda. Sistnevnte gikk seirende ut av duellen med en strålende redning, og heller ikke returballen fikk kroatene satt i mål.

Før halvtimen var unnagjort var VM-finalisten fra 2018 igjen nær scoring, men Andrej Kramaric fikk ikke pirket ballen i mål.

Japansk nettsus

Like før sidebyttet lå ballen i stedet i nettet på motsatt banehalvdel, og nok en gang var det en kort corner som skulle skape trøbbel i det kroatiske forsvaret.

Kaptein Maya Yoshida fikk foten på et godt slått innlegg, og på nærmest åpent mål ekspederte Maeda ballen sikkert i mål. Nettkjenningen kom kort tid etter at Daichi Kamada hadde bommet på en stor målsjanse. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-0 til Japan.

Ti minutter etter sidebyttet fikk Perisic sin revansj etter den misbrukte sjansen i første omgang. Den 33 år gamle ringreven satte pannebrasken glitrende til et strålende innlegg fra Dejan Lovren, og Perisic gjorde dermed sitt tiende mål i EM og VM i karrieren.

Etter drøye timen kunne snuoperasjonen vært fullbyrdet, men Gonda i det japanske buret stoppet en Luka Modric-kanon på mesterlig vis. Dermed sto det 1-1 etter ordinær tid og sjansefattige ekstraomganger.