Dumfries den store helten da Nederland sendte USA ut av VM

(Nederland - USA 3-1). Denzel Dumfries ble viktig da Nederland senket USA 3-1 og sikret kvartfinalespill i fotball-VM. Han både scoret og slo to målgivende pasninger.

Inter-spilleren bredsidet inn nederlendernes tredje scoring og roet nervene for de oransjekledde i sluttfasen på Khalifa stadion. Før pause var Dumfries nest sist på ballen ved både 1-0 og 2-0.

Seieren gjør at Nederland møter enten Argentina eller Australia til kvartfinale. Den forlenget også Louis van Gaals rekke til 19 kamper som ubeseiret i veteranens tredje periode som landslagssjef.

Effektive Nederland

Svært effektivt spill ga Nederland et forsprang i førsteomgangen. Memphis Depay fikk ballen fra Dumfries og la den sikkert forbi USAs sisteskanse etter ti minutter spilt.

Daley Blind doblet få sekunder før hvilen. USA hadde energi i starten, men Nederland var flinke til å ta luven ut av amerikanernes unge mannskap.

Haji Wright reduserte på vakkert vis med et snaut kvarter igjen, men kort tid etter fjernet Dumfries all tvil.

Stigende form

Nederland fikk med seg sju av ni poeng i puljespillet, men imponerte ikke på veien. Kritikerne mente spillet var for temposvakt og defensivt. Enkelte spådde trøbbel mot et aggressivt USA-lag.

Og amerikanerne kom ut friskt. Etter få minutter fikk Christian Pulisic en svær mulighet, men keeper Andries Noppert sto i veien med en god beinparade.

Nederlands ledermål kom på lagets første sjanse etter et strålende pasningsspill. Dumfries så Depay komme fra dypet og spilte ballen til Barcelona-stjernen. Like etter lå den bak Matt Turner.

Depay er blitt spilt forsiktig i form gjennom sluttspillet i Qatar. Han kom dit uten å ha spilt en kamp siden midten av september.

Ny spenning

Det skjedde ikke stort mer i kampen før Blind doblet til 2-0. Et innlegg fra Dumfries langs bakken endte opp hos Blind, som lett styrte ballen i nettet.

Nederland hadde flere muligheter etter pause og syntes å ha kontroll, men innbytter Wrights redusering ga ny spenning. Den kom etter at USA holdt trykket oppe etter en corner. Ballen ble sendt i en bue over i motsatt hjørne.

Fem minutter senere dunket Dumfries til på volley. Målet gjorde kvelden hans komplett.

Nederland har aldri vunnet VM, men har vært i tre finaler (1974, 1978 og 2010). For åtte år siden ble det semifinale med Van Gaal som sjef.

VM menn lørdag, åttedelsfinaler:

Nederland – USA 3-1 (2-0)

44.846 tilskuere på Khalifa i Al Rayyan

Mål: 1-0 Memphis Depay (10), 2-0 Daley Blind (45+1), 2-1 Haji Wright (76), 3-1 Denzel Dumfries (81).

Dommer: Wilton Sampaio, Brasil.

Gult kort: Teun Koopmeiners, Frenkie de Jong, Nederland.

Nederland (3-4-1-2): Andries Noppert – Jurriën Timber, Virgil van Dijk, Nathan Aké (Matthijs de Ligt fra 90+3.) – Denzel Dumfries, Marten de Roon (Steven Bergwijn fra 46.), Frenkie de Jong, Daley Blind – Davy Klaassen (Teun Koopmeiners fra 46.) – Cody Gakpo (Wout Weghorst fra 90+3.), Memphis Depay (Xavi Simons fra 83.).

USA (4-3-3): Matt Turner – Sergiño Dest (DeAndre Yedlin fra 75.), Walker Zimmerman, Tim Ream, Antonee Robinson (Jordan Morris fra 90+2.) – Weston McKennie (Haji Wright fra 67.), Tyler Adams, Yunus Musah – Timothy Weah (Brenden Aaronson fra 67.), Jesús Ferreira (Giovanni Reyna fra 46.), Christian Pulisic.