Gakpo skinte igjen – Nederland videre i VM som puljevinner

Nederland trengte ikke å ta seg helt ut i 2-0-seieren over VM-verten Qatar. Cody Gakpo scoret i tredje kamp på rad da de oransjekledde vant sin gruppe.

Det ble aldri særlig spennende i Al Khor. Nederlenderne kontrollerte tirsdagens oppgjør fra start til slutt og fikk en enkel reise mot puljeseieren. Allerede før avspark kunne ikke Qatar unnslippe å bli VM-historiens svakeste vertsnasjon, og mot Nederland greide ikke laget å rette på inntrykket.

Golfstatens fasit ble tre tap, null poeng og 1-7 i målscore. Inntil årets sluttspill var Sør-Afrikas fire poeng fra 2010 den dårligste uttellingen for et arrangørland.

Nederland gikk seirende ut av VM-gruppe A med sju poeng. Det er ett poeng mer enn Senegal, som blir med til cupspillet. Afrikanerne slo Ecuador 2-1 i en finale om andreplassen.

Brennhet

Gakpo gjorde Nederlands ledermål på et rent treff etter 26 minutter. Det kom etter fremoverrettet spill og gode kombinasjoner. Qatar hang ikke med på temposkiftet som lå bak angrepet.

Scoringen var Gakpos tredje på like mange VM-kamper. Hans to første kom mot Senegal (2-0) og Ecuador (1-1). Innsatsen gjør ikke den 23-årige PSV Eindhoven-mannen mindre ettertraktet.

Få minutter etter hvilen utnyttet Frenkie de Jong et sovende Qatar-forsvar og løp lett inn 2-0 på en retur. I forkant spilte Davy Klaassen en ball mot Memphis Depay, som på bakre stolpe avsluttet rett på keeper.

Stoppet av VAR

Senere trodde innbytter Steven Berghuis at han hadde økt ledelsen til 3-0 etter å ha blitt spilt gjennom av Vincent Janssen, men målet ble annullert etter en VAR-sjekk. Videobildene viste at ballen hadde sneiet innom Gakpos arm i det oppbyggende angrepet.

På overtid traff Berghuis tverrliggeren fra hjørnet av 16-meteren.

Nederland spiller åttedelsfinale mot toerlaget i VMs gruppe B lørdag. Motstanderen der blir enten England, Iran, USA eller Wales. Sjansen er størst for at de blir en av de tre sistnevnte.