Fotball

Norge med ny tro etter storkampene – mange har vist seg fram for Riise

Landslagssjef Hege Riise har ledet Norge for siste gang i 2022. Hun har sett mange spillere, men det er flere utfordringer før sommerens VM.

Landslagskvinnenes seks kamper med Riise ved roret har gitt tre seirer, to tap og én uavgjort. Tirsdag slo laget hennes tilbake og klarte 1-1 med én spiller mindre på banen mot regjerende europamester England.

Til sammen har Riise hatt 38 spillere inne i de forskjellige troppene. 28 av dem har fått spilletid.

Seks spillere har også fått sine første landslagsminutter: Emilie Marie Joramo, Marit Bratberg Lund, Mathilde Harviken, Sunniva Skoglund, Sara Hørte og Thea Bjelde.

– Vi har fått sett veldig mange. Det er en gevinst å komme og vise seg. Om du ikke har fått spille, har du kommet på trening og vist deg. Vi har dekket veldig mye, sier Riise til NTB.

– Skjønt hvor vi skal begynne

De to siste kampene under treningsleiren i Spania har endt med 1-2-tap for Frankrike og 1-1 mot England. Anja Sønstevold, som ble utvist mot England, roser Riises inntreden.

– Vi har skjønt hvor vi må begynne. Vi har stolte tradisjoner med å være et tøft lag defensivt. Vi skal ikke slippe inn mål, og vi skal være tøffe å spille mot. Vi har begynt litt fra «scratch» og begynt der hvor det er viktig, sier Sønstevold til NTB.

Mot Frankrike og England har Norge vært i en 5-4-1-formasjon i forsvar. Den sentrale midtbanespilleren har vært den som har falt ned. Mot Frankrike var det Sønstevold, mens Ingrid Syrstad Engen hadde oppgaven mot England.

VM

Til sommeren er det VM i Australia og New Zealand. Mot England var Riise fornøyd med den defensive prestasjonen, som også blir en av de største utfordringene framover:

– At vi alltid skal ha dette i bunn. Vi møter variert motstand, så vi er ikke alltid i en femmer eller firer. Mot Frankrike løste vi også det fint med å være 4-3-3 offensivt. Nå har vi terpet mindre på det og mer på forsvarsspillet på grunn av motstand, sier Riise.

– Vi har klare bilder offensivt av hvordan vi ønsker å spille. Det tar vi fram igjen når motstanden tilsier at vi skal spille mer av det spillet, legger hun til.

Sønstevold mener Norge har litt å gå på foran mål som en av de største utfordringene.

– Det er å gjenskape det og ta ytterligere steg. De to siste kampene har vi løftet oss offensivt også. Så er det bare å ta vare på mulighetene enda litt bedre, sier Inter-spilleren.

– Det er nøkkelen

Mot England ble det sluppet til veldig lite i første omgang bortsett fra målet. I annen omgang ble det tidvis mer hektisk, men like fullt hadde Norge god defensiv kontroll. Verre var det for de norske spillerne å ta vare på ballen etter den var vunnet.

– Det er nøkkelen. Det å møte de beste gir tempo i spillet som vi søker for å øke kvaliteten på vårt eget spill. Derav også pasningsspillet og kontringsspillet, sier Riise.

Barcelona-stjerne Engen mener det offensive blir den største utfordringen framover.

– Det er jo slitsomt hvis man mister ball for fort. Vi må jobbe med å ta vare på ball litt mer og være enda skarpere på kontringer, forteller hun.



Mer fra Dagsavisen