Fotball

Kvinnegruppe vil ha Iran kastet ut av VM etter Aminis dødsfall

Dødsfallet til Mahsa Amini (22) har vakt sterke reaksjoner verden over. Den iranske kvinneorganisasjonen Open Stadiums ber Fifa utestenge Iran fra fotball-VM.

Det kommer fram i et krast brev adressert til Fifa-president Gianni Infantino. Innholdet er også lagt ut på Twitter.

«Hvorfor skal Fifa gi den iranske staten og deres representanter plass på den internasjonale scenen, når de ikke bare nekter å respektere grunnleggende menneskerettigheter, men også torturerer og dreper sitt eget folk?», skriver Open Stadiums.

Organisasjonen jobber for at kvinner i Iran fritt kan gå på arenaer innen idrett og kultur. Den ber fotballsupportere verden rundt om å slutte seg til oppropet om å kaste ut Iran fra herrenes VM i Qatar i november og desember.

«Vi tror ikke lenger dette landslaget representerer oss eller våre verdier som iranske borgere», står det i brevet til Fifa.

Der blir også Fifa og Infantino kritisert for ikke ha gjort nok overfor Iran. Open Stadiums mener forpliktelsene fra fotballforbundet kun har vært «tomme ord og løfter».

Protestene mot det iranske regimet har vært mange etter at Mahsa Amini døde etter å ha blitt pågrepet av landets moralpoliti 13. september. Grunnen skal ha vært at hun gikk med hijaben på feil måte.

Mer fra Dagsavisen