Fotball

Qatar slår tilbake mot dansk VM-markering

Den qatarske VM-arrangøren går hardt ut mot Danmarks utstyrsleverandør og deres markering før mesterskapet. De mener landets forpliktelser blir bagatellisert.

Danmark stiller i VM-sluttspillet i Qatar med trøyer der logoer og andre detaljer er tonet helt ned. Grepet blir gjort for å markere avstand til vertslandet.

– Vi ønsker ikke å være synlig i en turnering som har kostet tusener av mennesker livet, skrev Hummel på Instagram.

Den lokale organisasjonskomiteen (QSC) stiller seg uforstående til Hummels tall og ber Danmarks fotballforbund (DBU) ta en alvorsprat med sin utstyrsleverandør.

– Vi bestrider Hummels påstand om at denne turneringen har kostet tusenvis av mennesker livet, heter det i uttalelsen fra VM-arrangøren.

– Bagatellisering

– Videre avviser vi helhjertet bagatelliseringen av vår genuine forpliktelse til å beskytte helsen og sikkerheten til de 30.000 arbeiderne som bygget VM-stadioner og andre turneringsprosjekter.

Logoene DBU og Hummel vil være i samme farge som draktene. Det gjør det nesten umulig å se dem fra avstand. Trøyene vil enten være ensfarget i rødt, hvitt eller svart.

– Vi oppfordrer DBU til å formidle nøyaktig resultatet av deres omfattende kommunikasjon og arbeid med Supreme Comittee og sikre at dette blir nøyaktig kommunisert til deres partnere Hummel, sier VM-arrangøren.

Qatar har i en årrekke fått kritikk for brudd på menneskerettigheter og sin behandling av gjestearbeidere.

Ønsker å markere

– Vi støtter det danske landslaget hele veien, men det er ikke det samme som å støtte Qatar som vertsnasjon. Vi mener at sport burde bringe folk sammen. Når det ikke gjør det, vil vi markere det, står det i Hummels melding i forbindelse med lanseringen av VM-draktene.

DBU har tidligere gjort det klart at man ikke vil ha sponsorer på sine drakter, og ingen i og rundt landslaget vil delta på arrangement under VM som ikke er obligatoriske. Valget er også tatt som en protest mot Qatar.

Danskene starter mesterskapet mot Tunisia 22. november. Deretter er det puljekamper mot tittelholder Frankrike (26/11) og Australia (30/11)