Fotball

Fullt hus for Mourinho etter at Roma slo «norske» Feyenoord i Conference League

Roma kunne onsdag juble som den første vinner av conferenceligaen. Det var den første italienske europacuptittelen siden Jose Mourinho selv vant Champions League med Inter i 2010, og Mourinho kunne med det legge til nok et trofé i samlingen.

Med seieren i Conference League bragte Jose Mourinho den første europeiske tittelen til Italia siden han selv vant Champions League med Inter i 2010.

Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

Roma tapte 1-6 og 1-2 borte mot Bodø/Glimt i henholdsvis gruppespill og kvartfinale, mens det ble 2-2 hjemme i gruppespillet før laget vant i fjerde forsøk da semifinalebilletten skulle deles ut.

Nordmenn sto i veien også onsdag. Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

På overtid vant Cyriel Dessers for en gangs skyld i lufta mot Romas sterke stopper Chris Smalling, på et framspill fra Aursnes. Innbytter Bryan Linssen fikk stussen på kort hold, men bommet på ballen.

Det ble siste mulighet for Feyenoord, og Roma-feiringen kunne starte.

– Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

Han kunne etter to triumfer hver i mesterliga og Uefa-cup/europaliga feire seier også i den nye europacupturneringen. Det er første italienske europacuptittel siden Mourinho vant mesterligaen med Inter i 2010.

Vinnermålet

Feyenoord håpet å ordne første nederlandske europacuptriumf på 20 år, men lyktes ikke. Mourinho kunne etter to triumfer hver i mesterliga og europaliga feire seier også i den nye europacupturneringen.

Det er første italienske europacuptittel siden Mourinho vant mesterligaen med Inter i 2010.

Feyenoord innledet kampen bra, men det var Roma som på første omgangs eneste ordentlige sjanse tok ledelsen med en meget fin prestasjon av Nicolo Zaniolo, muliggjort av stopper Gernot Trauners feilberegning.

Gianluca Mancini slo en fin bakromspasning som Trauner burde håndtert bedre. Ballen gikk over ham, og Zaniolo dempet den på brystet før han med utsiden dyttet den elegent forbi keeper akkurat før Aursnes nådde fram med sitt taklingsforsøk.

Feyenoord hadde ballen mye, men skapte ikke farligheter før pause i sommervarmen i Tirana. Det endret seg umiddelbart i den andre omgangen, da laget ga Roma-forsvaret og Rui Patricio mer enn nok å gjøre.

Kjemperedninger

I det 47. minutt viste den nederlandske klubben fram et smart cornertrekk. Orkun Kökcu fikk ballen igjen, og på det harde, flate innlegget beinet Roma-forsvarer Mancini ballen i egen stolpe hardt presset av Trauner. På returen fyrte Guus Til løs, men keeperen tok fram en kjemperedning.

Feyenoord-spillerne mente at ballen var borti Mancinis arm på vei fra stolpen til Til. VAR ble koblet inn, men fant ikke noe straffbart.

Det ble ikke lange hvilen for Rui Patricio. I det 50. minutt satte Aursnes opp Tyrell Malacnia med et fikst hælspark. Venstrebacken fikk kjempetreff fra vel 20 meter, men Roma-keeperen kastet seg og slo ballen i krysset og ut.

Heldig

Feyenoord hadde ikke marginene på sin side, men var veldig heldig da Tammy Abraham noen minutter senere kom gjennom i motsatt ende av banen. Feyenoord-stopper Marcos Senesi fikk ham ut av balanse ved å dra ham hardt i armen. Det burde vært rødt kort, men dommeren oppfattet ikke situasjonen og vinket spillet videre. VAR grep heller ikke inn.

Feyenoord kunne fortsette å trykke på med 11 mann på banen. Trener Arne Slot gjorde etter hvert flere offensive bytter. Marcus Holmgren Pedersen kom inn for Trauner et drøyt kvarter før slutt og fikk bruke farten sin på høyrekanten.

Roma måtte stå imot kraftig press, men hadde også muligheter til å punktere kampen. Ett mål viste seg å være nok på en dag da Mourinhos lag greide å stenge eget mål.

– Vi ble spilt dypere enn vi ønsket, men selv spissene jobbet hjemover. Vi visste hvor mye dette betyr for fansen vår, og vi jobbet sammen for det, sa Smalling til BT Sport.

Feyenoord håpet å ordne første nederlandske europacuptriumf på 20 år, men lyktes ikke.

– I første omgang presset vi dem ikke, men spilte slik de liker. Det var synd at vi ikke spilte som i 2. omgang hele kampen, sa Feyenoord-keeper Bijlow.

---

Kampfakta:

Conferenceligaen menn onsdag:

Roma (Italia) – Feyenoord (Nederland) 1-0 (1-0)

Tirana

Mål: 1-0 Nicolò Zaniolo (32).

Dommer: Istvan Kovacs, Romania.

Gult kort: Lorenzo Pellegrini, Rui Patrício, Roma, Gernot Trauner, Feyenoord.

Lagene:

Roma (3-4-1-2): Rui Patrício – Gianluca Mancini, Chris Smalling, Roger Ibañez – Rick Karsdorp (Matías Viña fra 89.), Lorenzo Pellegrini, Bryan Cristante, Nicola Zalewski (Leonardo Spinazzola fra 66.) – Henrikh Mkhitaryan (Sérgio Oliveira fra 17.) – Nicolò Zaniolo (Jordan Veretout fra 67.), Tammy Abraham (Eldor Shomurodov fra 89.).

Feyenoord (4-3-3): Justin Bijlow – Lutsharel Geertruida, Gernot Trauner (Marcus Holmgren Pedersen fra 74.), Marcos Senesi, Tyrell Malacia (Alireza Jahanbakhsh fra 88.) – Guus Til (Jens Toornstra fra 59.), Fredrik Aursnes, Orkun Kökcü (Patrik Wålemark fra 88.) – Reiss Nelson (Bryan Linssen fra 74.), Cyriel Dessers, Luis Sinisterra.

---