Fotball

Erna Solberg får refs etter Qatar-utspill: – Kler ikke Norge

Erna Solberg sa lørdag at norske fotballsupportere burde legge lokk på boikott-debatten rundt Qatar-VM. Det får generalsekretæren i Amnesty til å reagere.

Erna Solberg på Ullevaal under Norges VM-kvalifiseringskamp mot Latvia lørdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Jeg mener det er på tide å legge vekk den debatten og heller bruke tid til å heie på guttene, sa Solberg til VG lørdag.

Dagen derpå reagerer generalsekretæren i Amnesty, John Peder Egenæs, på utspillet til Solberg, og mener at hun ikke har noe med debatten å gjøre.

– Jeg synes ikke Erna Solberg skal prøve å legge lokk på noen debatter i Norge – heller ikke en debatt om en eventuell boikott av Qatar-VM, sier Egenæs til NRK.

– Å si at fotballsupportere skal slutte å snakke om det de er mest opptatte av kler ikke Norge eller demokratiet, fortsetter han.

Solberg forstår kritikken som rettes mot henne, men viser til avgjørelsen som ble tatt på det ekstraordinære fotballtinget tidligere i år. Der ble det stemt mot boikott. Hun snakker imidlertid varmt om markeringene landslaget har gjort i kvalifiseringskampene.

– Det er fint med markeringer, men når det gjelder boikotten er det tatt en avgjørelse. Det har jeg tenkt å respektere, sier Solberg.