Fotball

Dette er stornasjonene som risikerer omspill i VM-kvalifiseringen

Norge håper å kvalifisere seg direkte til VM og sende Nederland til omspill. Nederland er blant flere store fotballnasjoner som risikerer ikke å komme til VM.

For at Norge skal ende på førsteplassen som gir direkte plass i VM, må de mest sannsynlig slå Nederland i Rotterdam, etter å ha sikret tre poeng hjemme mot Latvia.

I de andre kvalifiseringsgruppene utspiller det seg flere slike scenarioer, der store fotballnasjoner ikke nødvendigvis kommer til å vinne sin gruppe. Her er storlagene som lever farligst når gruppene skal avgjøres:

Gruppe A:

1) Serbia, 17 poeng, pluss 8 i målforskjell

2) Portugal, 16 poeng, pluss 12 i målforskjell

Portugal har én kamp til gode på Serbia. Den spilles borte mot Irland torsdag.

Uansett hva som skjer i den kampen, vil siste kamp i Lisboa mellom Portugal og Serbia (søndag) bli avgjørende for hvem som vinner gruppen.

Gruppe B:

1. Sverige, 15 poeng, pluss 9 i målforskjell

2. Spania, 13 poeng, pluss 8 i målforskjell

3. Hellas, 9 poeng, pluss 1 i målforskjell

Sverige har endt opp i førersetet i gruppe B etter å ha slått Spania hjemme i september. Alt tyder på at Sverige bare trenger å få med seg ett poeng i returkampen i Sevilla søndag for å vinne gruppe B.

Før det skal Sverige spille borte mot Georgia torsdag i en kamp det forventes at svenskene vinner. Spania skal spille borte mot Hellas samme dag.

Gruppe C:

1. Italia, 14 poeng, pluss 11 i målforskjell

2. Sveits, 14 poeng, pluss 9 i målforskjell

I Gruppe C er fredagens kamp i Roma mellom Italia og Sveits det store høydepunktet. Vinneren av den kampen vil mest sannsynlig vinne gruppen.

Om det blir uavgjort mellom gruppelederne, blir mandagens kamper avgjørende. Da spiller Italia borte mot Nord-Irland, mens Sveits spiller hjemme mot Bulgaria. Da vil alt dreie seg om hvilket lag som ender opp med best målforskjell.

Gruppe H:

1. Russland, 19 poeng, pluss 8 i målforskjell

2. Kroatia, 17 poeng, pluss 10 i målforskjell

Bronselaget fra forrige VM, Kroatia, ser ut til å måtte vinne sine to siste kamper for å sikre førsteplass og direktekvalifisering til VM i Qatar. De skal spille borte mot Malta torsdag, før de skal spille hjemme mot gruppeleder Russland.

Russerne spiller hjemme mot Kypros torsdag og vil med seier ligge i førersetet før kampen mot Kroatia.

Mer fra Dagsavisen