Fotball

Polititopp kritiserer Premier League-klubbene – kun 3 av 20 vil delta i samarbeid mot rasisme

Bare tre av klubbene i engelske Premier League har akseptert politiets invitasjon til et samarbeid for å bekjempe rasisme i sosiale medier, melder Sky Sports.

Bukayo Saka (t.v.) og Jadon Sancho var blant spillerne som ble rasehetset etter å ha bommet på straffespark i EM-finalen. Foto: Joan Monfort / AP / NTB

Mark Roberts, politidirektør med ansvar for fotballfeltet i England, er skuffet over den dårlige responsen. Politiet har i alt fått positivt svar fra 49 av 92 klubber i de fire øverste ligaene.

– Vi hører alle slagordene, og vi hører om forpliktelsen. Men når vi prøver å ta noen positive steg for å støtte spillerne og klubbene, trenger vi noen ganger litt mer enn bare ord, sier Roberts til Sky.

Rasisme mot spillere i sosiale medier er blitt et økende problem de siste årene. Det toppet seg under sommerens fotball-EM, der tre svarte England-spillere bommet i straffesparkkonkurransen i finalen mot Italia.

Roberts forteller at han sendte brev til alle de 92 proffklubbene i juli. 49 av dem vil samarbeide med politiet, men bare åtte har tatt kontakt med ønske om at politiet, spillerforeningen eller andre støttespillere snakker med spillerne.

– Om folk kjenner til mulighetene sine i forkant, og hvilken støtte de har tilgjengelig, er det en større sjanse for at de vet hva de skal gjøre og kan håndtere det på en positiv måte.