Fotball

Grønt lys for omstridt Newcastle-salg

Den engelske fotballklubben Newcastle får nye saudiarabiske eiere. Det hardt kritiserte oppkjøpet har nå fått klarsignal til å kunne gjennomføres.

Bekreftelsen kom torsdag etter halvannet år med til dels heftig debatt og usikkerhet rundt om overtakelsen ville bli noe av. Premier League-organisasjonen (PL) har godkjent oppkjøpet. Saudiaraberne skal ha betalt rundt 300 millioner pund for klubben, rundt 3,4 milliarder norske kroner.

Dermed er Mike Ashleys 14 år lange æra som Newcastle-sjef over. Forretningsmannen har styrt Premier League-klubben siden 2007.

Den saudiarabiske PIF-gruppen, som har sikret seg 80 prosent av aksjene i Premier League-klubben, er et offentlig investeringsfond som kontrolleres av kronprins Mohammed bin Salman.

– Vi er ekstremt stolt over å bli eiere av Newcastle United, en av de mest berømte klubbene i engelsk fotball, sier PIF-sjef Yasir Al-Rumayyan.

Slett ikke all fans likte nyheten om oppkjøpet. Torsdag ble det satt inn opprørspoliti for å stagge fansen utenfor St. James’ Park, Newcastles stadion.

Kritikk

Kritikere har anklaget Saudi-Arabia for «sportsvasking», bruk av idrett til å avlede oppmerksomheten fra landets brudd på menneskerettighetene. Amnesty International er blant dem som har advart Premier League mot å godkjenne et Newcastle-salg.

– Oppkjøpet Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia nå gjør, er et direkte forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge i en pressemelding sendt blant annet til NTB.

I juli i fjor valgte PIF-gruppen selv å trekke seg fra oppkjøpsprosessen. Beslutningen ble begrunnet med global usikkerhet samt at viruspandemien bidro til at prosessen trakk ut i tid. Siden er samtalene tatt opp igjen.

Ifølge Sky Sports skal en viktig hindring ha bortfalt tidligere denne uken da en betent strid mellom saudiarabiske myndigheter og TV-selskapet BEIN Sports om ulovlig strømming av Premier League-kamper ble lagt død.

Disputt

Qatar-eide BeIN Sports skal ikka ha kunnet sende i Saudi-Arabia de siste årene som følge av en diplomatisk disputt, men dette forholdet skal det nå angivelig være ryddet opp i.

Premier League kan stoppe oppkjøp av fotballklubber dersom det «etter styrets rimelige overbevisning kan fastslås at de (kjøperne) har deltatt i aktiviteter utenfor Storbritannias grenser som ville ført til rettslig fellelse dersom det hadde skjedd her».

Amnesty har ved flere anledninger anmodet ligaledelsen om å gripe inn mot Newcastle-oppkjøpet.

Mer fra Dagsavisen