Fotball

Englands målkonge Jimmy Greaves er død: – Verden stoppet opp da han fikk ballen i boksen

Spissikonet Jimmy Greaves (81) døde i eget hjem søndag morgen. Han er fortsatt Tottenhams mestscorende spiller med 266 mål på 379 kamper.

Ingen har scoret flere mål i den engelske toppdivisjonen enn Jimmy Greaves. Søndag gikk Tottenhams målkonge bort.

Greaves vil huskes for å ha vært en av fotballens giftigste målscorere. I England topper han lista over spillere med flest ligamål på øverste nivå, og det var særlig tiden i Tottenham som ga ham legendestatus.

Der spilte han mellom 1961 og 1970. I London-klubben står perioden oppført med gullskrift.

«Vi er ekstremt triste over å ha fått vite at den store Jimmy Greaves har gått bort. Vi sender vår dypeste medfølelse til Jimmys familie og venner i denne triste tiden. Hvil i fred, Jimmy», skrev Tottenham søndag formiddag.

Greaves ble rammet av slag i 2015. Det gikk hardt utover taleevnen, og han måtte sitte sine siste år av livet i rullestol.

Treffsikker

Som spiller var han bemerkelsesverdig treffsikker med begge føttene. Ofte rundet han keeper før ballen endte i nettet.

– Verden stoppet opp da han fikk ballen i boksen. Det var som om noen trykket på pauseknappen på TV-skjermen, sier fotballprofilen Harry Redknapp om sin tidligere lagkamerat i West Ham.

Greaves ble hentet til Tottenham fra italienske Milan på tampen av 1961. Klubben gjorde det på en tid da den var tittelforsvarer i den engelske toppdivisjonen.

Med storscoreren på banen vant Spurs FA-cupen i 1962 og 1967, og det ble i tillegg finaleseier i cupvinnercupen i 1963. Tottenham ble med det første britiske lag til å vinne en europacup.

Verdensmester

Greaves vant VM med England i 1966, men en skade holdt ham utenfor finaletroppen. Som landslagsspiller scoret han 44 mål på 57 kamper. Hele seks ganger gjorde han hattrick for «Three Lions», en bragd ingen har gjort før eller etter ham.

Det er bare Bobby Charlton, Gary Lineker og rekordholder Wayne Rooney som har gjort flere England-mål enn Greaves.

«Han var en av sin generasjons mest suksessfulle spillere», fastslår Englands fotballforbund (FA) i en uttalelse etter legendens død.

Rekordmann

Han gjorde seg også bemerket i Chelsea. Der fant han nettmaskene 132 ganger på 169 kamper mellom 1957 og 1961. Greaves er fortsatt rekordholder for antall ligamål i en og samme sesong i både Chelsea (41, 1960/61) og Tottenham (37, 1962/63).

«Vi sørger over tapet av en helt utrolig spiller og en av våre egne», skriver Chelsea i en nekrolog lagt ut på klubbens nettsider.

Seks ganger ble Greaves toppscorer i Englands toppdivisjon. Det har heller ingen klart før eller etter ham. Totalt gjorde han 366 seriemål på 528 kamper på øverste nivå. Det var rekord for Europas fem største ligaer inntil Cristiano Ronaldo passerte antallet i 2017.

– Jeg hadde måltørke én gang. Det var de verste 15 minuttene jeg har hatt i karrieren, sa Greaves ofte spøkefullt.

Mot slutten av karrieren spilte han i toppfotballen i et par år for West Ham.