Fotball

To norske hattrick da Norge startet VM-kvalifiseringen med tosifret

(Norge - Armenia 10-0). Guro Bergsvand fikk æren av å score det aller første målet i kvalifiseringen til VM i 2023, da Norge kjørte over Armenia og vant 10-0 på Ullevaal stadion. Både Caroline Graham Hansen og Lise Marie Utland scoret hvert sitt hattrick.

Sandviken-stopperen scoret før det var spilt ti minutter i hennes debutkamp. VM-kvalifiseringen ble innledet torsdag med fem kamper i Europa. Norge, som prøver å kvalifisere seg til sitt niende strake VM-sluttspill, scoret først.

Lisa-Marie Utland spilte den andre omgangen og noterte hattrick, mens lagkaptein Caroline Graham Hansen fullførte sitt hattrick da hun sendte ballen i krysset med kampens siste spark.

Julie Blakstad scoret sitt første landslagsmål og bidro også med to assist, mens Guro Reiten hadde tre assist. Karina Sævik og Elisabeth Terland scoret også.Det var en svak motstander som gjestet Oslo, men Norge pyntet ytterligere på sin enestående statistikk i VM-kvalifiseringskamper, med den 32. seieren på 33 kamper.

Det var også en positiv resultatsvingning på 17 mål etter at Norge i sin forrige landkamp måtte tåle det styggeste tapet i kvinnelandslagets historie, 0-7 mot Nederland i juni.

– Det er kjempebra, og jeg er kjempefornøyd med prestasjonen vi gjør i dag. Vi visste at vi kom til å ha mye spilleovertak, men det er alltid et spørsmål hvilken uttelling man får. Jeg synes faktisk vi kunne hatt enda bedre uttelling i første omgang, sa landslagssjef Martin Sjögren.

Han stilte opp laget i en helt ny 3-4-2-1-formasjon med tre midtstoppere, blant dem debutanten Bergsvand og 50-kampjubilanten Maria Thorisdottir.

I det 10. minutt kom Blakstad til innlegg fra venstre. Liana Ghazaryan klarerte i duell med Graham Hansen i målgården, men ikke lenger enn til Bergsvand, som kunne bredside ballen i hjørnet.

Enveiskjøring

Det var enveiskjøring fra første spark, men gjestene forsvarte seg innbitt og tvang de norske til å vente på flere scoringer. Det var spilt nesten en halvtime da Graham Hansen doblet ledelsen på et straffespark hun selv skaffet.

Maria Sakhinova løftet armene foran kroppen da hun blokkerte et skudd fra Barcelona-stjernen, som slo straffen flatt i hjørnet. Det var klarere straffe da Anna Dallakyan noen minutter senere blokkerte Guro Reitens skudd med armen, men da lot dommeren det gå.

I det 38. minutt fikk de norske omsider litt bakrom, og Graham Hansen spilte fram Emilie Haavi, som serverte midtspiss Sævik innlegget til 3-0.

Lisa-Marie Utland kom inn for Sævik ved pause og scoret med sin første berøring da hun i det 47. minutt strakk fram foten på Blakstads innlegg.

Haavi noterte sin annen assist da hun framspilt av Graham Hansen serverte Blakstad innlegget til 5-0 i det 62. minutt. Graham Hansen gjorde 6-0 i det 78. minutt etter veggspill med Reitan, og minuttet senere fikk Reiten en ny assist da hun serverte Utland.

I det 87. minutt fullførte Utland sitt hattrick da hun satte inn et hjørnespark fra Reiten, som dermed fikk hattrick i målgivende pasninger. Graham Hansen var også nær hattrick, men smelte ballen i stolpen. Rett før slutt scoret innbytter Elisabeth Terland, mens Graham Hansen satte punktum på overtid med et nydelig langskudd i krysset.

20 på rad

Mens Norges landslag for menn strever med å bryte en sluttspilltørke som har vart i over 20 år, har kvinnelandslaget kvalifisert seg til 20 EM- og VM-sluttspill på rad. Norge har vært med i alle de åtte VM-sluttspillene som er avviklet.

Kampen mot Armenia var første steg på veien mot sluttspillet i Australia og New Zealand i 2023. Kampen gikk som det måtte mot et lag som er nummer 128 på Fifa-rankingen og aldri har tatt poeng i en VM-kvalifisering.

Motstanden blir tøffere etter hvert. I Belgia fikk Norge den høyest rangerte motstanderen fra seedingsnivå to, og i Polen den trolig sterkeste fra seedingsnivå tre. Polen (borte) og Belgia (hjemme) er motstandere i oktober, men først skal Norge til Kosovo tirsdag.

Kampfakta:

VM-kvalifisering fotball kvinner i Oslo torsdag, gruppe F:

Norge – Armenia 10-0 (3-0)

Ullevaal stadion, 1229 tilskuere

Mål: 1-0 Guro Bergsvand (10), 2-0 Caroline Graham Hansen (str. 28), 3-0 Karina Sævik (38), 4-0 Lisa-Marie Utland (47), 5-0 Julie Blakstad (62), 6-0 Graham Hansen (78), 7-0 Utland (79), 8-0 Utland (87), 9-0 Elisabeth Terland (90), 10-0 Graham Hansen (90).

Dommer: Rasa Grigone, Litauen.

Gult kort: Maria Sakhinova (27), Olga Osipyan (49), Armenia.

Lagene:

Norge (3-4-2-1): Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen (Emilie Bragstad fra 85.), Guro Bergsvand (Elisabeth Terland fra 75.), Maria Thorisdottir – Emilie Haavi (Amalie Eikeland fra 63.), Vilde Bøe Risa (Ingrid Syrstad Engen fra 63.), Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Karina Sævik (Lisa-Marie Utland fra 46.).

Ubenyttede reserver: Aurora Mikalsen, Rugile Maria Rulyte – Anja Sønstevold, Synne Hansen, Heidi Ellingsen, Lisa Naalsund, Anna Jøsendal.

Armenia (5-4-1): Lena Andriasyan (Armine Harutyunyan fra 90.) – Sydney Renee Vermillion, Nora Yeghyan, Maria Sakhinova, Armine Khachatryan (Anyuta Galstyan fra 75.), Liana Ghazaryan (Teveen Aghababian fra 75.) – Ani Karapetyan (Karine Yeghyan fra 61.), Anna Dallakyan (Luiza Ghazaryan fra 61.), Olga Osipyan, Ani Ghukasyan – Maral Artin.

Ubenyttede reserver: Nyree Der-Megerdichian, Paytsar Asatryan, Susanna Badalyan, Veronika Asatryan, Heghine Chopikyan.

Slik er kvinnenes VM-kvalifisering i fotball, som startet torsdag:

* 51 europeiske lag spiller i ni grupper om elleve VM-plasser og én plass i interkontinentalt omspill. Norge er i gruppe F med Belgia, Polen, Albania, Kosovo og Armenia.

* Gruppevinnerne til VM-sluttspill. Toerne til omspill, som avvikles i oktober 2022 med semifinaler og finaler. De tre høyest rangerte toerne (basert på kvalifiseringsresultatene) går direkte til omspillsfinale. De to høyest rangerte finalevinnerne til VM, den tredje til interkontinentalt omspill.

* I det interkontinentale omspillet skal ti land fra ulike kontinenter spille om tre VM-plasser. Det skjer med semifinaler og finale i tre grupper og avvikles i Australia og New Zealand i februar 2023. I gruppene med tre lag går det høyest rangerte laget rett til finale.

* Norges kvalifiseringskamper, 2021: 16/9 Armenia (h) 10-0, 21/9 Kosovo (b), 21/10 Polen (b), 26/10 Belgia (h), 25/11 Albania (b), 30/11 Armenia (b). 2022: 7/4 Kosovo (h), 12/4 Polen (h), 2/9 Belgia (b), 6/9 Albania (h).

* Sluttspillet avvikles i tiden 20. juli til 20. august 2023 i Australia og New Zealand. For første gang blir det med 32 lag.

* Åpningskampen spilles i Auckland, finalen i Sydney. Øvrige spillesteder i New Zealand: Wellington, Hamilton og Dunedin. I Australia: Melbourne, Brisbane, Adelaide og Perth.

* Norge har kvalifisert seg til og deltatt i alle tidligere VM-sluttspill: Kina 1991, Sverige 1995, USA 1999, USA 2003, Kina 2007, Tyskland 2011, Canada 2015 og Frankrike 2019. Norge ble verdensmester i 1995.

* Norge er klar for EM-sluttspillet i England neste sommer.

Nyeste fra Dagsavisen.no: