trikkeligaen

Lenge til Vålerengas neste mesterligasjanse: – Skal vinne resten av kampene i år

(Häcken - Vålerenga 3-2, sammenlagt 6-3). Drømmen forblir en drøm. Vålerengas neste mulighet i mesterligaen kommer antagelig tidligst i 2023.

3-2 høres jo dramatisk og spennende ut, men VIFs to scoringer kom for sent til å skape særlig nerve i kampen på Bravida Arena i Göteborg onsdag kveld.

For returkampen ble som ventet en for stor hekk for Vålerenga. Men laget var ikke sjanseløst. Lagets ferskeste spiller, Olaug Tvedten, fikk vist sin skuddstyrke før pause og hun var centimeter fra å gi VIF-jentene ledelsen da hun dundret ballen høyt oppe i stolpen 25 minutter ut i kampen.

Hadde den gått inn kunne man jo tenkt seg at dette kunne blitt ganske spennende ettersom VIF bare trengte en tomålsseier for å få ekstraomganger.

– Igjen synes jeg vi kommer vanskelig ut fra start, men at vi gjennom hele kampen blir bedre og bedre. Vi skaper mange sjanser i andre omgang, men det er litt stang ut for oss i øyeblikket. De er mer kyniske i begge boksene, og det gjør utslaget i dag, sier VIF-kaptein Stine Ballisager Pedersen som sier det er surt og frustrerende å ryke ut.

Blackstenius avgjorde kampen

Men slik skulle det ikke gå.

For da hjemmelagets største profil, Stina Blackstenius, headet inn 1–0 etter et hjørnespark fem minutter før pause, så denne oppgaven umulig ut.

Da samme Blackstenius rundet keeper og scoret fra spiss vinkel rett etter pause, så det ikke bare umulig ut, det var i praksis over. Lagets største stjerne ble akkurat så avgjørende som det var varslet på forhånd. Hennes fysiske styrke klarete ikke VIF-jentene å matche.

Toppscorerne ute

Kampen var lenge overraskende jevn, tatt i betraktning hvor svekket Vålerenga var. Dejana Stefanovic var ute av laget på grunn av gule kort, toppscorerne Synne Jensen og Elise Thorsnes satt på benken, sistnevnte med en skade som kan sitte i noen uker.

Hvorfor ikke Jensen startet, er jo et godt spørsmål. Hun kom inn etter 70 minutter og satte elegant inn reduseringen til 1–2 etter innlegget fra en annen innbytter, Catherine Bott. Men Vålerenga trengte ytterligere tre scoringer for å komme à jour.

I stedet sikret Häcken seieren med en ny scoring etter corner der Johanna Rytting Kaneryd fikk pirket inn ballen. VIFs siste redusering kom rett før slutt etter et flott angrep som Katie Stengel avsluttet.

Tap i alle nøkkelkampene

Häcken er klar for gruppespillet i mesterligaen.

VIF-trener Jack Majgaard Jensen hadde sin plan og sendte ut et mannskap som skulle ha tro på en tomålsseier. Det er jo jobben hans. Han valgte danske Agnete Nielsen som spiss.

Men faktum er at VIF tapte igjen, og har tapt alle de såkalte avgjørende kampene de siste ukene:

Toppoppgjørene i Toppserien mot Sandviken og Rosenborg, samt begge kvalifiseringskampene mot Häcken.

Fjorårets norske dobbeltmester har bare en tittelmulighet igjen i år: Cupen. Der venter Kolbotn i kvartfinale kommende lørdag.

– Hvis vi opprettholder de prestasjonene vi leverer, må vi snart vinne noen kamper igjen. Nå har vi cupen igjen å kjempe om, og det skal vi også gjøre, samtidig som vi går for å vinne alle resterende kampene vi har i sesongen, sier VIF-kapteinen

Lang vei opp

Vålerenga har fått sjansen i mesterligaen to år på rad. I vinter røk de ut for danske Brøndby etter en farse av en kvalifisering, der de tapte ufortjent. Nå ble svenske Häcken for sterke og her var det ikke mangel på marginer. Häcken var et bedre lag og går inn i historiens første gruppespill for kvinnene, og kan hente inn friske millioner til sin videre satsing.

Pussig for et lag som ble nedlagt rett før nyttår, for så å gjenoppstå med et nytt navn.

Vi skal selvfølgelig ikke avskrive Vålerenga helt for neste års turnering, men da må det en spille- og resultatmessig revolusjon til i høst. Lite tyder på at det vil skje.

– Det er fullt mulig å komme seg ut i Europa igjen på et senere tidspunkt, og det må være målet vårt. Disse kampene er de kjekkeste å spille, avslutter Ballisager Pedersen.

---

Kvalifisering mesterligaen kvinner, andre kamp onsdag:

Häcken – Vålerenga 3–2 (1-0). Sammenlagt 6–3.

Bravida Arena, Göteborg: Ca. 1100 tilskuere.

Mål: 1–0 Stina Blackstenius (39), 2–0 Stina Blackstenius (52), 2–1 Synne Jensen (73), 3–1 Johanna Rytting Kaneryd (78), 3-2 Katie Stengel (88)

Dommer: Angelika Söder.

VIFs lag: Hannah Seabert – Camilla Huseby, Stine Pedersen, Ingibjörg Sigurdardottir, Andrine Tomter (Catherine Bott 70) – Thea Bjelde (Rikke Nygard 70), Olaug Tvedten – Janni Thomsen (Synne Jensen 69), Amanda Andradottir (Rikke Marie Madsen 46), Katie Stengel – Agnete Nielsen.