Fotball

Svenske klubber vil stanse landslagets Qatar-tur

Klubbene i Allsvenskan ber det svenske landslaget droppe sin planlagte tur til Qatar i januar. Det svenske fotballforbundet får hard kritikk.

Janne Andersson og hans Sverige skal til Qatar i januar. Foto: Robert Perry / Pool Photo via AP / NTB

I helgen kom beskjeden om at Sveriges fotballandslag for herrer skal på sin årlige Qatar-tur i januar. Det er en beslutning som har blitt støttet av trener Janne Andersson.

Ifølge Fotbollskanalen vil klubbene i Allsvenskan og Superettan (nivå 2) sette en stopper for turen. Landskampene er ikke del av Fifa-kalenderen, så klubbene kan nekte å slippe sine spillere til samlingen.

– De vil at leiren skal legges til et annet sted, bekrefter serieforeningens leder, Jens T. Andersson, til Fotbollskanalen.

Ville dra

Landslagstrener Janne Andersson sa tidligere at det var en god idé å dra til Qatar.

– Det gir oss bra sportslige forutsetninger, vi får spille på bra arenaer, og jeg tror det er en fordel av å ha vært der før VM. Hadde ikke VM vært i Qatar, hadde vi aldri dratt dit. Det er ingen tvil om at vi synes det er forkastelig hvordan de håndterer arbeiderne der, har treneren sagt.

Det faller ikke i god jord hos den profilerte sportsjournalisten Jan Jensen, som skriver for danske Ekstra Bladet. Han mener man må lete lenge etter slikt hykleri.

– Ja, det dør noen migrantarbeidere, men svenskene spiller gjerne på deres graver. Fordi det kan gi en fordel i VM. Vårt ellers så politiske korrekte broderfolk har besluttet å reise til Qatar i januar. Man tror det er tull, men det er det ikke, skriver han i en kronikk som ble publisert tirsdag.

– Sportsvasking

De nordiske fotballforbundene skrev i starten av september i et nytt brev til Fifa at de vil se ytterligere forbedringer i forholdene til migrantarbeidere i Qatar før neste års VM. I brevet, som er signert fotballtoppene i forbundene til Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island og Færøyene, kalles den siste Amnesty-rapporten for alarmerende.

I rapporten opplyses det at 15.021 migrantarbeidere har mistet livet fra 2010 og fram til 2019.

– Det er ingenting svenskene tar på alvor. Døde gjestearbeidere eller ikke – svenskene vil reise til Doha og trene. Når de har treningsleir der i januar blir de automatisk en del av Qatars store sportsvaskingsprogram. Sverige kommer til å være en del av Qatars PR-strategi. Det er så jævlig leit og dårlig, skriver han.