Fotball

Fotball-EM førte til utbredt koronasmitte – finalen en superspreder

Englands vei mot finalen i sommerens fotball-EM for menn utgjorde en «betydelig risiko for folkehelsa i hele Storbritannia», heter det i en rapport.

Det sier forskere fra Public Health England, skriver Sky News. Tall fra smittesporingen til det britiske helsevesenet NHS viser at mer enn 9.000 koronatilfeller ble registrert tilknyttet kampene i mesterskapet.

Det ble spilt åtte kamper i storstua Wembley i London i løpet av mesterskapet. Trolig var 3.036 smittede til stede på kampene, mens 6.376 trolig ble smittet rundt tida da kampene fant sted, mener myndighetene.

Finalen 11. juli, der England tapte mot Italia etter straffesparkkonkurranse, var en såkalt superspreder.

Så mange som 2.295 som oppholdt seg i eller ved Wembley finaledagen, skal ha vært smittsomme da kampen pågikk, mens ytterligere 3.404 fikk påvist smitte like etter finalen.

England spilte alle de seks kampene sine på Wembley, utenom kvartfinalen mot Ukraina, som ble spilt i Roma. Sannsynligvis var rundt 2300 tilskuere på stadion smittet av koronaviruset. Dette har britiske myndigheter kommet fram til i ukene etter finalen mellom Italia og England.

Ytterligere 3404 tilskuere har testet positivt på covid-19 i etterkant av kampen. Ifølge britiske helsemyndigheter ble trolig alle disse 3404 smittet mens de var på stadion. Reuters skriver at rundt 9000 covid-19-tilfeller kan knyttes til kampene i fotball-EM som ble arrangert i England.

Unik

Rundt 67.000 tilskuere var på plass under EM-finalen på Wembley.

– EM 2020 var en unik hendelse. Det er usannsynlig at vi vil se en lignende påvirkning av antall smittetilfeller for framtidige begivenheter, sier Jennifer Smith, som er visedirektør i Public Health England.

– Men den innsamlede data viser hvor lett viruset sprer seg når folk har tett kontakt. Dette bør være en advarsel for oss alle mens vi forsøker å komme oss tilbake til normalen, sier Smith.

EM-finalen var en del av et pilotprogram som skal kunne slå fast hvorvidt det er mulig å avholde arrangementer i trygge former.

Suksess

Formel 1-runden på Silverstone var et annet arrangement i den samme piloten. Her ble det konstatert 585 smittetilfeller av totalt rundt 350.000 tilskuere i løpet av tre dager.

Wimbledon-turneringen var også en del av pilotprogrammet. Her ble det registrert 881 smittetilfeller og rundt 300.000 tilskuere i løpet av to uker.

Den britiske kulturministeren kaller pilotprogrammet en suksess.

– Vi har vist at vi kan gjenåpne idretten og kulturen på en trygg måte, men det er viktig at folk fortsatt er forsiktige i tettpakkede omgivelser, sier Oliver Dowden.

Mer fra Dagsavisen