Fotball

Canada til OL-finale i fotball etter omdiskutert straffe: – Det er forferdelig

Canada tok seg til OL-finale i fotball for kvinner på bekostning av forhåndsfavoritt USA mandag. Canada vant 1-0 etter å ha fått VAR-marginene på sin side.

USA så ut til å ha kontroll på en lang ball i bakrom, og Tierna Davidson skulle klarere. Canadas innbytter Deanne Rose jaktet bak ryggen hennes og kom først på ballen, Davidsons spark traff derfor beinet til canadieren. Verken spillere eller dommer reagerte på hendelsen, men VAR grep inn og delte ut straffespark.

Jessie Fleming gjorde ingen feil fra straffemerket og ga Canada ledelsen i det 74. minutt. USA satset alt mot slutten, men maktet aldri å svare på Flemings scoring. Dermed blir det ikke noe nytt OL-gull på de amerikanske jentene.

For mange feil

– Det er forferdelig. Åpenbart var det ikke vår beste kamp og ikke vår beste turnering. Vi hadde ikke det som trengtes i dag og gjorde altfor mange feil. Jeg følte at rommene var der, vi klarte bare ikke å utnytte dem, sa USA-veteran Megan Rapinoe til NBC etter tapet.

36-åringen er usikker på hva som har gått galt i årets sommerleker i Tokyo, men sier forhåndsfavoritten har hatt trøbbel under hele mesterskapet.

– Vi har ikke funnet flyten, det har ikke vært enkelt. Vi prøvde å finne den, så det er ikke fordi vi ikke har prøvd. Vi klarte bare ikke å finne nøkkelen, konstaterer Rapinoe, som fremdeles har mulighet til å sikre medalje.

Ny vinner

Regjerende verdensmester USA jaget sitt femte OL-gull av sju mulige, men nå er det klart for et nytt navn på vinnerlista. USA har fire gull, Norge og Tyskland hvert sitt.

Canada tok bronse i OL i Rio i 2016, men klatrer nå minst ett skritt opp på den berømte pallen.

I finalen venter forrige OLs sølvvinner Sverige eller overraskelseslaget Australia. De møtes i semifinale senere mandag.

(©NTB)