Fotball

Parlamentsutvalg krever svar etter Wembley-kaoset

Reaksjonene på de voldelige scenene i forkant og under EM-finalen på Wembley avtar ikke. Det britiske parlamentet vil ha en utredning.

Sperringer ble tråkket ned utenfor Wembley da billettløse tilhengere prøvde å komme seg inn på Wembley for å se EM-finalen. Foto: David Cliff, AP / NTB

Mange billettløse England-tilhengere presset seg inn på finalearenaen i London søndag. I det store kaoset oppsto det flere voldelige hendelser både på innsiden og utenfor Wembley.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har varslet en egen etterforskning. Onsdag ba det britiske parlamentet om det samme.

– Jeg er sjokkert og rystet over volden man så på Wembley i søndagens finale. En slik begivenhet har som mål å inspirere vår neste generasjon. Det skal ikke gi oss fortellinger om redde barn, sier Julian Knight.

Toppolitikeren er leder av parlamentsutvalget for blant annet kultur, medier og sport. Han krever en forklaring fra direktør Mark Bullingham i Englands fotballforbund (FA).

– Var man godt nok forberedt? Hvilke planer hadde man for å hindre folk fra å storme inn på stadion? Vi har bedt FA om et raskt svar. Vi og befolkningen har krav på å få vite hva som gikk galt, sier Knight.

Italia vant EM-gullet etter å ha slått England i straffesparkkonkurransen. Selve kampen endte 1-1. Det var engelskmennenes første mesterskapsfinale på 55 år.

Mann arrestert etter rasisme mot England-spillere

En 37-åring fra Manchester ble onsdag pågrepet på mistanke om å ha lagt ut rasistiske meldinger i sosiale medier etter Englands finaletap i EM.

Mannen overga seg selv til politiet. Han er anklaget for rasisme overfor de engelske spillere som bommet i straffesparkkonkurransen mot Italia.

Tidligere har britisk politi arrestert og deretter løslatt en mann i 50-årene. Han var mistenkt for å ha sendt en rasistisk Twitter-melding.

Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka var spillerne som bommet på straffer for England. Alle tre ble i etterkant utsatt for rasistisk hets i sosiale medier.

Storbritannias statsminister Boris Johnson truet onsdag med å utestenge rasistiske fans fra fotballkamper.

– Om du er skyldig i rasistisk hets på nettet mot fotballspillere, da får du ikke dra på kamp. Ingen om eller men. Ingen unntak eller unnskyldninger, sa Johnson da han snakket til parlamentsmedlemmer.

Johnson kom også med en advarsel til teknologigigantene. Han foreslår å bøtelegge selskapene om de ikke får bukt med rasismen på sine plattformer.

– Om de ikke får bort rasismen, komme de til å bli bøtelagt med 10 prosent av sitt totale overskudd.