Fotball

VIF-Jack om Danmark i EM: Semifinale

VIF-damenes danske trener Jack Majgaard Jensen sammenligner årets EM-utgave med laget som ble yndlinger under VM i Mexico i 1986.

Alle som husker fotball-VM i 1986 husker antakelig også hvordan Danmark ble laget hele Norden holdt med på deres ferd i Mexico.

VIF-trener Jack Majgaard Jensen følger selvsagt sitt hjemland tett og er også berørt av det danskene har opplevd i Parken i København i de tre første kampene. De endte 0–1 for Finland, 1–2 for Belgia og 4–1 over Russland. Danmark er første lag i EM-historien som avanserer etter å ha tapt sine to første kamper.

Pandemiens konsekvenser

Nå venter åttedelsfinale mot Wales på lørdag. Og nå er Danmark i posisjon til å nå langt.

– Jeg tror de avanserer til semifinalen. Da skal vi være fornøyd. Det har vært stas å følge dem, sier Vålerengas pendlende dametrener mellom Malmö (der han bor) og Oslo.

Dansken bor i Sverige og jobber i Norge og dermed har han fått tid til å merke pandemiens konsekvenser. Lenge måtte han dagpendle for å følge regelverket, men nå er det lengre intervaller mellom bilturene på drøye fem timer hver vei.

Og han får oppdatert seg om EM, der danskene spilte avgjørende kamper da Vålerenga hadde kamppause på grunn av landslaget.

Tirsdag var Vålerenga i gang igjen og tok en programmessig seier med 2–0 over Arna-Bjørnar på Intility.

Mange personligheter

Preben Elkjær i aksjon mot Skottland i VM i Mexico i 1986.  Foto:

Majgaard Jensen er fra Brøndby utenfor København, klubben han selv spilt for.

Nå er det Kasper Hjulmand som står på sidelinja for landslaget, etter at han overtok etter Åge Hareide da EM ble utsatt ett år.

– Danskene har et allsidig lag med mange personligheter. Jeg sammenligner dem med 86-utgaven i Mexico, sier Majgaard Jensen som da var 13 år gammel og fulgte mesterskapet med stigende forbauselse.

Danmark vant sin pulje i det mesterskapet og optimismen var overveldende foran cupspillet.

Men det ble bråstopp i åttedelsfinalen med 1–5 for Spania. Jesper Olsen huskes blant alle dansker for hans berømmelige feilpasning som ble målgivende til Spanias snuoperasjon, og som gjorde at dansk presse døpte ham om til “Jesper Julemand”.

Laget var fylt opp av personligheter som Preber Elkjær, Michael Laudrup, Frank Arnesen og Søren Lerby for å nevne noen. Sepp Piontek ledet laget.

Hjertestansen blir det store minnet

Mesterskapet viste at det ikke bare er resultatene som bestemmer hva man husker fra et EM eller VM. I 1992 vant Danmark sensasjonelt hele mesterskapet i Sverige uten å være kvalifisert, men fordi de overtok plassen til et krigsrammet Jugoslavia.

Og alle vet at det pågående EM vil bli husket for Christian Eriksens hjertestans uansett hvem som måtte vinne finalen 11. juli. Nå er Eriksen utskrevet fra sykehuset, men vi vet ikke hvordan hans vei videre blir.

Hvis danskene slår Wales lørdag blir antakelig Nederland motstander i kvartfinalem, som spilles i Baku i neste uke.

Men Majgaard Jensen må først og fremst konsentrere seg om jobben sin i VIF. Fire lag, Sandviken, Rosenborg, LSK Kvinner og Vålerenga har alle vunnet sine fire første kamper.

Lørdag kommer Klepp til Intility med kampstart tre timer før Danmark har avspark i Amsterdam.

– Vi brukte lang tid på å bryte ned Arna-Bjørnar, men slik er fotballen. Tålmodighet er viktig, sier Majgaard Jensen som fikk se at VIFs to islendinger avgjorde kampen tirsdag.








---





Mer fra Dagsavisen