Kommentar

Nå er fotball-EM født på ny for Danmark

Danmark viser oss fotballens vesen. Sjokk, sorg, samhold, kollektiv glede. Og langskudd som hamres i mål da det trengtes som mest.

Fra tribunene i Parken runger den legendariske sangen fra det like legendariske fotball-VM i 1986., “Vi er røde, vi er hvide”. Men sangerne Preben Elkjær, Søren Lerby og Frank Arnesen er byttet ut med Kasper Schmeichel, Simon Kjær og Mikkel Damsgaard.

På sidelinja står den hardt prøvede Kasper Hjulmand og har allerede skrevet historie. Danmark er første lag i EM-historien som har gått videre etter å ha tapt sine to første kamper. Kan det gå hele veien? Mange tror det.

Det første tapet regnes ikke. Det står bare i statistikkene. Men det teller selvfølgelig i EM-tablået. Men 0–1 tapet for Finland kom i en kamp som ikke skulle vært fullført den lørdagskvelden. Siden sjokket rundt Christian Eriksens hjertestans har laget reist seg gradvis gjennom en god kamp, men nytt tap for Belgia, så en helt avgjørende målfest da det gjaldt som mest mot Russland.

Nå er dette fotball-EM født på ny for Danmark. Nå kan spillerne og nasjonen nullstille. Nå er det hvilepuls fram mot åttedelsfinalen mot Wales i Amsterdam kommende lørdag. Og parallellen kan nesten trekkes til 1992 da Danmark ikke var kvalifisert, men fikk plassen til Jugoslavia da de måtte trekke seg på grunn av krigen. Og Danmark avsluttet hele mesterskapet med 2–0 over Tyskland i finalen.

Det er noe med danskene i mesterskap. De trigger oss mer enn svensker og finner. Islendingenes visitt i 2016 var selvsagt et eventyr, men Danmark har laget som krydrer alle mesterskap de deltar i, på godt og vondt. De er Nordens brasilianere, de skal ikke komme til sluttspill, de skal prege dem. Og det har de til de grader gjort i dette mesterskapet, selv om det springer ut av en hendelse vi skulle vært foruten. Vi vet ennå ikke skjebnen for Christian Eriksens videre liv. Kanskje han aldri kan spille fotball igjen.

Så må vi ikke glemme Åge Hareide oppe i dette. Han fikk danskene til kvartfinale i VM i 2018 og det var han som ledet dem inn i dette mesterskapet. Hadde sluttspillet gått som planlagt i fjor sommer, skulle Hareide stått på sidelinja i Parken. Han skal ha sin del av æren for de danske spillerne som har tatt steget ut på den store scenen.

Danmark og Sverige er videre i EM, og når cupspillet starter legges brikkene på nytt. Danmark hadde Wales i sin gruppe i Nations League og danskene vant begge oppgjørene. Det vet begge lag når de møtes i Amsterdam lørdag, byen der Christian Eriksen fikk sitt gjennombrudd som profesjonell fotballspiller i Ajax. Fotball-EM besto av 24 lag fra start, men ingen favner bredere enn Danmark.

Reidar Sollie

Sportssjef i Dagsavisen.