Fotball

Modric med perlescoring sendte Kroatia videre i EM

(Kroatia - Skottland 3-1). Luka Modrics strålende landslagskarriere synger kanskje på siste verset. Tirsdag ordnet han et refreng til med mål og assist da Skottland ble slått 3-1.

Begge lag hadde kniven på strupen og var tvunget til å vinne for å ta seg videre til åttedelsfinale i EM. Kampen sto og vippet på 1-1 da Modric i det 62. minutt fikk rom til skudd fra 18 meters hold. Med utsiden av høyrefoten skrudde han ballen opp i krysset utenfor keeper David Marshalls rekkevidde.

Ivan Perisic, også han en kroatisk spiller som vil få legendestatus når han legger opp, punkterte kampen da han nikket inn Modrics hjørnespark i det 77. minutt. Da slo han nesten av lyden på Hampden Park.

Finalisten fra VM for tre år kom til skjebnekampen med bare to seirer på sine 11 siste landskamper, men Modric førte laget videre. Samtidig sørget han for at Skottland fortsatt aldri har tatt seg videre fra gruppespillet i et EM eller VM.

Mange tror at 35-årige Modric gir seg på landslaget når EM er over. Nå får vi se Real Madrid-playmakeren i den rutete drakten iallfall en gang til.

Alt eller intet

England og Tsjekkia var begge klare for cupspillet før de tirsdag spilte om gruppeseieren på Wembley. 55 mil lenger nord sto det mye mer på spill. Skottene gikk til verket med stor entusiasme og presset kroatene tilbake innledningsvis. Allerede etter fem minutter kom den første sjansen da Ché Adams var centimeter fra å få foten på John McGinns innlegg mot lengste stolpe.

Tidlig greide Kroatia å ta farten av skottenes offensiv og feste et grep om kampen. Allerede på sin første sjanse i det 17. minutt tok kroatene ledelsen, takket være noen gode prestasjoner og lite imponerende forsvarsspill.

Etter en opprulling slo Josip Juranovic inn fra høyre. Ved lengste stolpe vant Perisic i lufta mot Stephen O'Donnell og nikket ned til Nikola Vlasic, som dempet med brystet. Mens Callum McGregor og Scott McTominay sto og så på i den tro at de blokkerte hans vei til mål, slengte han ut tåspissen og dyttet ballen forbi dem og inn i hjørnet.

Kroatia så ut til å ha full kontroll, men skottene plukket fram kampviljen og begynte å yppe seg framover igjen. Etter et fryktelig balltap av Luka Modric tvang John McGinn keeper Dominik Livakovic til en god redning.

I det 42. minutt kom utligningen, etter et skotsk angrep der Kroatia aldri greide å klarere ordentlig. Gang på gang ble ballen spilt inn igjen. Siste gang var det Domagoj Vida som prøvde å få den unna, men McGregor stoppet den rett utenfor 16-meterstreken og skjøt den flatt i hjørnet forbi flere kroatiske blokkeringsforsøk.

Taktpinnen

Kroatia grep taktpinnen igjen fra start i den andre omgangen. Josko Gvardiol ble spilt gjennom, men David Marshall kom ut og blokkerte. Deretter ble Perisic stukket gjennom og tvang Marshall til en ny god redning.

Skottene slo tilbake da John McGinn løp inn på blindsiden og nådde et innlegg fra Stuart Armstrong ved lengste stolpe, men traff ikke ballen ordentlig, og den gikk utenfor.

Noen minutter senere ble skottene for passive i presset i et kroatisk angrep. Kovacic rullet ballen til siden der Modric hadde god tid til å sikte, og dermed ledet Kroatia igjen.

Et kvarter senere gikk Perisic i været ved nærmeste stolpe på Modrics hjørnespark og styrte ballen i lengste hjørne.

Skottlands første sluttspill siden VM i 1998 endte som det pleier, med skuffelse. Kroatia kan se fram til åttedelsfinale i EM, men det blir uten stopperkjempen Dejan Lovren, som pådro seg gult kort.

KAMPFAKTA

Kroatia – Skottland 3-1 (1-1)

12.000 tilskuere på Hampden Park i Glasgow, Skottland.

Mål: 1-0 Nikola Vlasic (17), 1-1 Callum McGregor (42), 2-1 Luka Modric (62), 3-1 Ivan Perisic (77).

Dommer: Fernando Rapallini, Argentina.

Gult kort: Josip Juranovic, Kroatia, Scott McKenna, Skottland.

Kroatia (4-2-3-1): Dominik Livakovic – Josip Juranovic, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Josko Gvardiol (Borna Barisic fra 71.) – Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic – Ivan Perisic (Ante Rebic fra 81.), Luka Modric, Nikola Vlasic (Luka Ivanusec fra 76.) – Bruno Petkovic (Andrej Kramaric fra 70.).

Skottland (3-2-3-2): David Marshall – Scott McTominay, Grant Hanley (Scott McKenna fra 33.), Kieran Tierney – Stephen O’Donnell (Nathan Patterson fra 84.), Andy Robertson – Stuart Armstrong (Ryan Fraser fra 70.), John McGinn, Callum McGregor – Lyndon Dykes, Ché Adams (Kevin Nisbet fra 84.).