Fotball

Graham Hansen fyrer løs mot Uefa: – Skam dere

Caroline Graham Hansen er ikke nådig mot Det europeiske fotballforbundet etter beslutningen om å stanse den tyske regnbue-markeringen i fotball-EM onsdag.

Uefa satte tirsdag ned foten for planene om å lyse opp Bayern Münchens hjemmebane i regnbue-fargene i forbindelse med onsdagens EM-kamp mellom Tyskland og Ungarn.

Avgjørelsen har ført til skarpe reaksjoner fra mange hold. Blant dem som gir de europeiske fotballtoppene tøff medfart er Barcelona-profilen Caroline Graham Hansen.

«Skam dere, Uefa, for ikke å la München lyse opp stadionet i regnbuefargene! Dere vet bedre enn å kalle dette en politisk motivert handling. Dette handler om likestilling, medmenneskelighet og å ta standpunkt mot hat», skriver landslagsprofilen på Twitter.

Uefa argumenterer nettopp med at den tyske markeringen har en politisk kontekst – i form av at den er en beskjed rettet mot en beslutning tatt av det ungarske parlamentet. Derfor ble søknaden avslått.

Ungarns folkevalgte vedtok nylig et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell. Forslaget ble vedtatt med 157 stemmer for og 1 stemme mot i nasjonalforsamlingen som kontrolleres av statsminister Viktor Orbans høyrepopulistiske parti Fidesz.

Til VG utdyper Graham Hansen egen frustrasjon rundt Uefas handlemåte.

– Dette er ikke en politisk kamp. Dette er en menneskerettighetskamp. Så jeg mener det er viktig å bruke stemmen min mot dem som sitter med makten når de velger å ta den enkle veien ut, skriver Barcelona-stjernen i en tekstmelding.

Münchens borgermester Dieter Reiter rettet også krass kritikk mot Uefa-toppene.

– Jeg synes det er skammelig at Uefa forbyr oss å sende et signal om toleranse, respekt og solidaritet med folket i LGBT-samfunnet, sa han tirsdag ifølge nyhetsbyrået DPA.