Fotball

England-sjefen freder Kane: – Vår viktigste spiller

Harry Kane trøbler tungt med EM-formen. Kritikerne vil se England-spissen vraket mot Tsjekkia, men for landslagssjef Gareth Southgate er det helt uaktuelt.

Av Bernt Brennevann, NTB

Hittil i EM har Kane-dommen vært brutal. Både mot Kroatia (1-0-seier) og Skottland (0-0) ble stjernespissen byttet ut etter skrale opptredener. Ingen har sett snurten av verdensklassen han viser i Tottenham.

Southgate har antydet endringer på laget mot tsjekkerne, men Kanes posisjon vil stå urørt. Tirsdag får han nok en sjanse til å komme i gang.

– Du kan absolutt regne med det, ja, sier England-sjefen på spørsmål om Kane starter kampen.

– Det er ikke bare målene som gjør han sentral for oss, men også hans oppbyggende spill og alt det andre han gir oss. Han er vår viktigste spiller. Det er det ingen tvil om, la Southgate til.

Spekulasjonene raser for øvrig om Kanes framtid på klubblaget. Ifølge avisen The Guardian har Manchester City lagt inn et bud verdt over hundre millioner pund for spissen, men Tottenham skal ikke være veldig lystne på å selge.

Hvor er Sancho?

England glitret ikke mot Kroatia, men spilte solid og tok sin første åpningsseier i EM noensinne. Da gamblet Southgate med et laguttak som overrasket svært mange. Raheem Sterling takket for tilliten med å bli matchvinner.

Men i kamp to slet det engelske laget mot et oppofrende skotsk lag. Etterpå fikk Southgate tyn i engelske medier for sine taktiske valg. Mange reagerte på at Jadon Sancho ikke entret Wembley-gresset etter pause.

Borussia Dortmunds produktive høyreving har fortsatt til gode å få minutter i EM. Kanskje kommer de mot Tsjekkia.

– Vi har noen eksplosive valgmuligheter, og mange av dem er unge spillere som er i sitt første store mesterskap for første gang. Jadon er i miksen. Han har trent bra de siste dagene. Vi har noen avgjørelser å ta, seier Southgate.

Ber om tålmodighet

Med sine fire poeng vil England være sikret gruppeseier med seier tirsdag. Som de to første kampene spilles også den på Wembley.

Mot skottene stilte England sin yngste førsteellever i et seniormeterskap. Der var gjennomsnittsalderen 25 år og 31 dager. Southgate mener det forklarer den skuffende prestasjonen.

– Dette er en relativt uerfaren gruppe. Jeg tror vi har en tropp med tredje færrest landskamper totalt i mesterskapet. Unggutta må komme seg levende gjennom det. Vi ønsker å bli bedre, sier landslagssjefen.

Han vet godt at England-fansen fort blir utålmodige. Før møtet med Tsjekkia ber Southgate om tid og støtte.

– Det viktigste er at alle står bak laget. Spillerne trenger å føle på støtten og varmen fra det. Vi vet at det er noen veldig gode spillere, og vi vet at de kan prestere bedre enn de har vist. Vi må hjelpe dem til å finne det nivået.

Mer fra Dagsavisen