Cristiano Ronaldo-dobbel da Portugal vant – ble tidenes mestscorende i EM

(Ungarn - Portugal 0-3). Cristiano Ronaldo (36) scoret to ganger mot Ungarn i 3-0-seieren i åpningskampen og ble toppscorer i EM-sammenheng tirsdag.

Før tirsdagens kamp delte han rekorden med Michel Platini, som scoret alle sine ni EM-mål i 1984.

På tampen av kampen mot Ungarn, som var målløs i 83 minutter, nettet han to ganger og økte sitt tall til elleve. Det gjorde han 17 år etter sin første scoring i et europamesterskap.

Ronaldos reaksjon

– Det viktigste i dag var å vinne. Det var en vanskelig kamp, mot en motstander som forsvarte seg godt, men vi scoret tre ganger. Jeg er takknemlig overfor lagkameratne som hjalp med å score to ganger, sa Ronaldo.

Tre minutter før slutt fikk han muligheten fra straffemerket da Rafa Silva ble revet ned. Ronaldo satte inn 2-0-målet. Etter flott spill på overtid lurte han keeper og trillet inn 3-0.

Raphaël Guerreiro scoret Portugals første mål i det 84. minutt på pasning fra Rafa Silva, som var involvert i alle målene.

Da kampen startet, ble Ronaldo også den første som har spilt i fem EM-sluttspill. Før mesterskapet var den meritterte 36-åringen også den eneste med scoring i fire ulike EM-sluttspill.

I første omgang hadde han en eventyrlig sjanse til å score, men avslutningen hans fra fem meter gikk over og utenfor.

Hans to første mål kom i 2004. I neste EM (2008) ble det én scoring før han scoret tre mål hver i 2012 og 2016. I EM i 2016 i Frankrike vant Portugal mesterskapet.

Kampen mot Ungarn var den første i årets EM med fullsatte tribuner. 67.000 tilskuere skapte et lydnivå som ikke er hørt på et fotballstadion på lang, lang tid.

Store sjanser

Cristiano Ronaldo setter den tredje scoringen på Ferenc Puskas arena tirsdag kveld. Foto:

Diogo Jota kunne gjort Ronaldo historisk allerede før fem minutter var spilt. Ronaldo var umarkert og ba om ballen, men Jota skjøt selv, og keeper Péter Gulácsi reddet greit.

Utover i omgangen maktet Ungarn å få til litt mer spill og et par avslutninger, men var aldri ordentlig farlige.

Jota fikk nok en god sjanse med en avslutning fra sju-åtte meter, men skjøt rett på Gulácsi. Like før pause fikk Ronaldo muligheten han hadde ventet på, men traff ikke mellom stengene.

– Jeg ventet et mer offensivt Ungarn. De la seg dypt, men vi regnet med at de ville rakne om vi scoret. Vi ble nervøse da tiden gikk, men heldigvis lyktes vi til slutt, sa Portugals landslagssjef Fernando Santos.

Ungarn bedre

Portugal åpnet 2. omgang på samme vis og fikk en ny, god mulighet ved stopperveteran Pepe. Hans heading tvang Gulácsi i full strekk.

Roland Sallai fikk prøve seg fra utenfor 16-meteren, men skjøt rett på Portugal-keeper Rui Patrício.

– Vi ville ha et mål og økte risikoen utover i 2. omgang. Vi hadde våre sjanser. Dessverre fikk kampen en dårlig avslutning for oss, sa Sallai til M4.

Bruno Fernandes prøvde sin gode skuddfot halvveis ut i omgangen, men igjen var Gulácsi med på notene.

Ungarn-innbytter Szabolcs Schön satte ballen i mål etter 80 minutter, men var i en relativt klar offside. Han rakk likevel å juble i noen sekunder før han så flagget. Deretter kom ketsjupeffekten for Portugal, som scoret tre på rappen, og Ronaldo fikk rekorden sin før de to enda vanskeligere kampene mot Tyskland og Frankrike venter.

EM menn tirsdag, gruppe F, 1. runde:

Ungarn – Portugal 0-3 (0-0)

60.000 tilskuere i Budapest, Ungarn.

Mål: 0-1 Raphaël Guerreiro (84), 0-2 Cristiano Ronaldo (str. 87), 0-3 Ronaldo (90).

Dommer: Cüneyt Cakir, Tyrkia.

Gult kort: Loïc Nego, Willi Orbán, Ungarn, Rúben Dias, Portugal.

Ungarn (3-5-2): Péter Gulácsi – Endre Botka, Willi Orbán, Attila Szalai – Gergo Lovrencsics, László Kleinheisler (Dávid Sigér fra 78.), Ádám Nagy, András Schäfer (Loïc Nego fra 65.), Attila Fiola – Ádám Szalai, Roland Sallai (Szabolcs Schön fra 77.).

Portugal (4-3-3): Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Raphaël Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (Renato Sanches fra 81.), Bruno Fernandes (João Moutinho fra 88.) – Cristiano Ronaldo, Diogo Jota (André Silva fra 81.), Bernardo (Rafa Silva fra 71.).