Fotball

Stopperkjempen Skriniar sikret slovakisk drømmeåpning på EM

(Polen - Slovakia 1-2). Midtstopper-bautaen Milan Skriniar sørget for at Slovakia slo Polen 2-1 i fotball-EM mandag. En polsk utvisning påvirket avslutningen på kampen.

Milan Skriniar feirer etter scoringen mot Polen. Foto: Kirill Kudryavtsev/Pool via AP / NTB

Skriniar-scoringen som til slutt skilte lagene kom med drøyt 20 minutter igjen å spille. 26-åringen, som nylig ble italiensk seriemester med Inter, sto på rett sted etter et hjørnespark og hamret ballen ned i hjørnet.

Noen minutter tidligere hadde Polen blitt redusert til ti mann da Grzegorz Krychowiak fikk sitt andre gule kort. Utvisningen kom etter at polakkene hadde utlignet Slovakias 1-0-ledelse og festet et grep om kampen.

Den slovakiske vingen Róbert Maks soloprestasjon etter 18 minutters spill var langt på vei beholdningen i første omgang i St. Petersburg. Ferencváros-spilleren lurte to motspillere på venstrekanten, før han skar inn i feltet og avsluttet mot nærmeste hjørne. Ballen traff stolpen, deretter ryggen til Polens keeper Wojciech Szczesny og gikk så i mål.

Det uheldige selvmålet er det første av en keeper i EM-historien.

Annen omgang var bare 32 sekunder gammel da Polen kom à jour. Torino-spiller Karol Linetty avsluttet et strålende angrep med å trille ballen i mål bak Slovakias keeper Martin Dúbravka.

Målet ble imidlertid til ingen nytte.

Skjev Polen-start

Seieren gir Slovakia en drømmestart på EM-sluttspillet. Spania og Sverige utgjør resten av gruppe E, og mandagens oppgjør ble sett på som en nøkkelkamp for å være med i kampen om plass i utslagsrundene.

Polen har kommet skjevt i gang og har presset tungt hvilende på seg foran fortsettelsen.

I neste kamp soner også utviste Krychowiak karantene. Lokomotiv Moskva-spilleren pådro seg det første gule kortet i mandagens kamp da han stanset en slovakisk kontring før pause. Taklingen som endte med kort nummer to var ikke av de styggeste.

– Jeg mener det andre gule kortet var feil, sa NRKs ekspertkommentator Egil Drillo Olsen.

Anonym Lewandowski

Utover de tre scoringene inneholdt åpningskampen i gruppe E svært få store muligheter. Den beste sto Polens Jan Bednarek for da han skjøt utenfor fra god posisjon på tampen.

Polen kom til sommerens sluttspill uten de skadde angriperne Krzysztof Piatek og Arkadiusz Milik. Dermed hviler det ekstra mye ansvar på skuldrene til superstjernen Robert Lewandowski. Han var i lange perioder relativt anonym mandag.

Bayern München-spissen fikk sjansen på et frispark fra god posisjon tidlig i annen omgang, men traff muren.

Slovakia sikret seg plass i EM-sluttspillet gjennom omspill. Polen vant på sin side egen kvalifiseringsgruppe og er med i sitt fjerde strake EM etter å ha kvalifisert seg for første gang i 2008.

KAMPFAKTA

Fotball EM menn mandag, gruppe E, 1. runde:

Polen – Slovakia 1-2 (0-1)

15.000 tilskuere i St. Petersburg, Russland.

Mål: 0-1 Wojciech Szczesny (selvmål 18), 1-1 Karol Linetty (46), 1-2 Milan Skriniar (69).

Dommer: Ovidiu Alin Hategan, Romania.

Gult kort: Grzegorz Krychowiak, Polen, Tomás Hubocan, Slovakia.

Rødt kort: Grzegorz Krychowiak (62), Polen.

Lagene:

Polen (3-4-2-1): Wojciech Szczesny – Bartosz Bereszynski, Kamil Glik, Jan Bednarek – Kamil Józwiak, Karol Linetty (Przemyslaw Frankowski fra 74.), Grzegorz Krychowiak, Maciej Rybus (Tymoteusz Puchacz fra 74.) – Mateusz Klich (Jakub Moder fra 85.), Piotr Zielinski (Karol Swiderski fra 86.) – Robert Lewandowski.

Slovakia (4-2-3-1): Martin Dúbravka – Peter Pekarík (Martin Koscelník fra 79.), Lubomir Satka, Milan Skriniar, Tomás Hubocan – Juraj Kucka, Jakub Hromada (Patrik Hrosovský fra 79.) – Lukás Haraslín (Michal Duris fra 87.), Marek Hamsík, Róbert Mak (Tomás Suslov fra 87.) – Ondrej Duda (Ján Gregus fra 90.).