Schick-show og ellevill scoring fra midtbanen da Tsjekkia slo Skottland

(Skottland - Tsjekkia 0-2). Patrik Schick stjal showet da Tsjekkia slo Skottland 2-0 mandag. En heading og et skudd fra nærmere 50 meter sørget for en drømmestart for tsjekkerne.

Tre minutter før pause raget Schick høyest i Skottland-boksen og stanget inn 1-0, før 25-åringen like etter pause var meget årvåken etter et Skottland-angrep.

Bayer Leverkusen-spissen så at skottenes keeper David Marshall sto langt ute da spillet foregikk på Tsjekkias halvdel, før gjestene i hvitt brøt. Schick fikk ballen i beina og hamret til fra nesten midtsirkelen.

Ballen gikk i en vakker bue og i mål til 2-0. Det var hans sjuende og åttende mål for Tsjekkia på de siste elleve kampene.

Skotsk skuffelse

Skottland skapte flere store muligheter og burde ha scoret flere mål, men tsjekkerne sto imot og vant 2-0. Dermed ble det tsjekkisk seier og en drømmestart for trener Jaroslav Silhavý og co.

– Vi er skuffet. Jeg synes vi spilte veldig bra, sier Skottland-spiller John McGinn til BBC.

– På dette nivået må du være klinisk. Det var Tsjekkia i dag. Vi må lære av det som skjedde og gjøre noen små endringer på spillet vårt før kampen mot England på fredag, sier Stuart Armstrong.

Før mandagens EM-kamp hadde ikke Tsjekkia klart å vinne på Hampden Park på seks forsøk. Den marerittrekken er nå over, takket være Schick.

Seieren var også deres første på skotsk jord siden de slo Skottland 2-1 på Celtic Park i EM-kvalifiseringen til mesterskapet i 2000.

Skottland-press i starten

Foran 12.000 tilskuere på Hampden Park i Glasgow var det et vanvittig tempo i åpningen av kampen.

Skottlands første store mulighet kom etter 18 minutter, da Andy Robertson slo inn til Lyndon Dykes. QPR-spissen skjøt like utenfor fra fem-seks meter.

Halvtimen av unnagjort da Robertson selv var nær ved å sette inn 1-0. Han hamret til på helvolley fra 16 meter med venstrefoten, men en lekker enhåndsredning fra Tomás Vaclík hindret scoring.

Noe mot spillets gang tok Tsjekkia ledelsen like før pause. Etter et vedvarende trykk mot Skottland-målet måtte hjemmelaget kapitulere. Patrik Schick gikk opp i feltet og stanget ballen lekkert i mål fra åtte-ni meter.

Målet var hans ellevte for Tsjekkia.

Store muligheter

Skottland kom ut i hundre i den andre omgangen. Jack Hendry var meget nær to minutter ut i omgangen, men skuddet gikk i tverrliggeren og over.

Minuttet etter holdt Tsjekkia-midtstopper Tomas Kalas på å ødelegge da han sleivet med en klarering som var på vei mot eget mål, men målvakt Vaclik slo akkurat ballen vekk og hindret utligning.

Så var det Dykes som igjen var nære, denne gang etter halvspilt 2.-omgang. Spissen fikk skyte helt alene med Vaclik vartet opp med en vanvittig beinparade.

Deretter presenterte Schick seg igjen, denne gang med skuddet fra nærmere 50 meter. Det sørget for 2-0 til de hvitkledde.

Uten Tierney

Skottland fortsatte å kjøre på og skapte flere store muligheter etter 2-0-målet, men klarte ikke overliste tsjekkerne.

Dermed ble det en skuffende mesterskapsretur for Skottland, som mandag spilte i sitt første sluttspill siden VM i 1998.

Arsenal-spiller Kieran Tierney var ikke på banen mandag grunnet en liten skade, men skal være klar til kampen mot England fredag.

Skottland – Tsjekkia 0-2 (0-1)