Fotball

Engelsk fiasko og historisk finale: Slik ender EM

Hvordan ender fotball-EM? Vi har «spilt» kampene. Her er resultatet.

51 kamper skal spilles fra åpningskampen i Roma fredag kveld, til den nye europamesteren blir kåret på Wembley den 11. juli. En dårlig skjult hemmelighet er at det laget som spiller best fotball sjelden vinner, og at mye av mesterskapet ble avgjort allerede da trekningen ble gjennomført. Slik tror vi det går gjennom sluttspillsfasen av årets europamesterskap.

I løpet av denne uken har Dagsavisen publisert EM-guider til hver gruppe, og med utgangspunkt i det vi tror blir sluttresultatet i alle gruppene er dette veien videre for alle lagene fra åttedelsfinalen til finalen på Wembley.

Gruppe A: 1. Italia, 2. Wales, 3. Tyrkia, 4. Sveits (les EM-guiden til gruppe A her)

Gruppe B: 1. Belgia, 2. Danmark, 3. Russland, 4. Finland (les EM-guiden til gruppe B her)

Gruppe C: 1. Nederland, 2. Ukraina, 3. Østerrike, 4. Nord-Makedonia (les EM-guiden til gruppe C her)

Gruppe D: 1. England, 2. Kroatia, 3. Skottland, 4. Tsjekkia (les EM-guiden til gruppe D her)

Gruppe E: 1. Spania, 2. Polen, 3. Sverige, 4. Slovakia (les EM-guiden til gruppe E her)

Gruppe F: 1. Frankrike, 2. Portugal, 3. Tyskland, 4. Ungarn (les EM-guiden til gruppe F her)

Åttedelsfinalene

De to beste lagene fra hver gruppe, pluss de fire beste treerne går videre til sluttspillet. Vi tror de fire lagene blir Tyskland, Sverige, Skottland og Østerrike.

Veien videre fra gruppespillet er naturligvis helt avgjørende for hvor langt man kommer i mesterskapet, noe som i dette europamesterskapet fort kan bety at land som Tyskland og England blir slått ut allerede i åttedelsfinalen.Basert på vår rangering av de ulike gruppene, og de fire vi tror blir de beste treerne vil åttedelsfinalene bli seende slik ut (gruppeplassering i parantes):

Lørdag 26. juni kl. 18.00: Wales (A2) – Danmark (B2) (Amsterdam)

En veldig åpen og jevn kamp, med to lag som står godt til hverandre. Wales satser på å forsvare seg godt, og slå til med lynhurtige kontringer langs kantene med Gareth Bale og Daniel James. Danmark på sin side foretrekker å ha ballen i langt større grad, og har et mer etablert spill enn Wales. Tar danskene ut Wales’ kontringsstyrke, har de gode muligheter til å gå videre fra denne kampen og nå en sterk kvartfinalen. Tips: 1-2.

Lørdag 26. juni kl. 21.00: Italia (A1) – Ukraina (C2) (London)

En kamp der det italienske mannskapet bør finne seg i å være ganske store favoritter. Vi kan forvente et kampbilde der trioen Jorginho, Marco Verratti og Nicolo Barella tar kontrollen og at Italia dominerer ballinnehavet. Med italiensk organisering og et mål fra enten Federico Chiesa eller Lorenzo Insigne på den andre kanten går Italia videre. Tips: 2-0.

Søndag 27. juni kl. 18.00: Nederland (C1) – Sverige (E3) (Budapest)

En ny kamp som er nokså åpen, men der Nederland må finne seg i å være favoritt. Sveriges prestasjoner er avhengig av et godt kollektiv forsvarsspill, og at Emil Forsberg og Albin Ekdal finner Alexander Isak med gode gjennombruddspasninger. Blir Dejan Kulusevski klar igjen for Sverige kan han finne på ting på egenhånd, men vi tror Nederland tar det. Tips: 1-0.

Søndag 27. juni kl. 21.00: Belgia (B1) – Tyskland (F3) (Sevilla)

Belgia er sammen med Frankrike turneringens største favoritter, men i motsetning til Tyskland har ikke belgerne den erfaringen fra å ha vunnet mesterskap. Det blir spennende å se hva Tyskland kommer med i dette mesterskapet etter en periode der prestasjonene har variert veldig, men belgerne kommer til å skuffe stort hvis de ikke tar seg forbi åttedelsfinalen. Tips: 2-1.

Mandag 28. juni kl. 18.00: Kroatia (D2) – Polen (E2) (København)

Tapende VM-finalist Kroatia mot Robert Lewandowskis Polen. Et oppgjør mellom to aldrende stjerner i Luka Modric og Robert Lewandowski, som vil bli avgjort på hvor mange sjanser Kroatia tillater superspissen fra Bayern München. På papiret er Kroatia det beste laget, og vi tror den kvaliteten vil avgjøre til slutt. Tips: 1-1 (Kroatia vinner på straffer)

Mandag 28. juni kl. 21.00: Frankrike (F1) – Østerrike (C3) (Bucuresti)

I tillegg til å ha det beste laget, har Frankrike også fått en ganske enkel trekning. Østerrike bør vær langt enklere match for franskmennene enn de fleste av lagets gruppspillskamper, og en kamp Frankrike lett bør vinne. Tips: 3-0.

Tirsdag 29. juni kl. 18.00: England (D1) – Portugal (F2) (London)

Der Frankrike har vært heldige med trekningen, har England vært maksimalt uheldige. Vinner de gruppa si blir det veldig vanskelig allerede i åttedelsfinalen mot regjerende mester Portugal. Kampen spilles riktignok på Wembley, og med et helt land i ryggen kommer lakmustesten tidlig for Gareth Southgates menn. Bookmakerne har stor tro på England, men vi tror det fort kan bli et fiaskomesterskap der Cristiano Ronaldo gjør som i kvartfinalen i VM i 2006 og sender England ut på straffer. Tips: 2-2 (Portugal vinner på straffer)

Tirsdag 29. juni kl. 21.00: Spania (E1) – Skottland (D3) (Glasgow)

Til tross for at de er satt opp som bortelag, kommer Skottland virkelig til å ha hjemmebanefordel i åttedelsfinalen. En enorm entusiasme, ståpåvilje og krigermentalitet er neppe nok til å slå ut Spania, som vinner uten å imponere. Tips: 1-0.

Kvartfinaler

Fredag 2. juli kl. 18.00: Frankrike (kamp 6) – Kroatia (kamp 5) (St. Petersburg)

Allerede i kvartfinalen av årets EM ligger det an til at vi får en reprise av VM-finalen i 2018. Kroatia imponerte alle i det mesterskapet, men Frankrike vant likevel finalen ganske komfortabelt med 4-1. Siden har Frankrike bare blitt bedre, mens Kroatia har mistet flere spillere og resten har blitt tre år eldre. Det gjør at Frankrike også tar seieren denne gang. Tips: 3-1

Fredag 2. juli kl. 21.00: Belgia (kamp 4) – Italia (kamp 2) (München)

Italias Roberto Mancini går inn i mesterskapet med 27 kamper uten tap, og vil bli en kraftig test for et belgisk mannskap som har langt større forventningspress på seg. Med Kevin de Bruyne som playmaker og enmannsangrepet Romelu Lukaku på topp tror vi belgerne har nok å komme med for å bryte ned det solide italienske mannskapet. Tips: 2-1

Lørdag 3. juli kl. 18.00: Nederland (kamp 3) – Danmark (kamp 1) (Baku)

I sitt første mesterskap på sju år, og med en spennende ny generasjon på gang, kan Nederland bli mesterskapets overraskelse. Kanskje ikke i form av at det er så overraskende at Nederland går til semifinale, men den gunstige trekningen gjør at de Oranje har alle tiders mulighet til å ta seg langt i årets mesterskap. Det samme gjelder for Danmark. Tips: 1-1 (Nederland vinner etter ekstraomganger)

Lørdag 3. juli kl. 21.00: Spania (kamp 8) – Portugal (kamp 7) (Roma)

Kvartfinalenes godbit blir nok et oppgjør mot nabolandene på den iberiske halvøy. Møttes til en halvtam oppkjøringskamp like før mesterskapet, som endte 0-0. Det samme kan fort skje her, men halvtamt blir det ikke. Det endte med 3-3 i gruppespillet i Sochi i 2018, etter hattrick av Cristiano Ronaldo. Usikkerheten rundt Spanias koronasmitte gir Portugal den lille fordelen for oss. Tips: 2-3

Semifinaler

Tirsdag 6. juli kl. 2100: Belgia (kvart 2) – Frankrike (kvart 1) (London)

Belgia tapte semifinalen mot Frankrike knepent under VM i Russland for tre år siden, og vi kan fort ende opp med en reprise av den semifinalen også i årets EM. Hvis det er en kamp Belgias gylne generasjon skal stå fram er det i denne, men vi tror Kylian Mbappe og Frankrikes fart offensivt blir for mye for Belgias svakeste lagdel i forsvar. Tips: 0-1

Onsdag 7. juli kl. 21.00: Portugal (kvart 4) – Nederland (kvart 3) (London)

Portugal har fått en veldig vanskelig trekning i form av en tøff gruppe, og veldig vanskelig motstand både i åttedelsfinalen og kvartfinalen. Men akkurat i semifinalen tror jeg heller de vil møte Nederland enn nabo Belgia, og slik mesterskapet er lagt opp er det et sannsynlig scenario. Nederlands mangel på en målgarantist som Ronaldo er for Portugal, vipper det her portugisernes vei. Tips: 2-1

Finale

Søndag 11. juli kl. 21.00: Frankrike (semi 1) – Portugal (semi 2)

Det har aldri skjedd før i fotball-EMs historie at de samme to lagene møtes i finale i to mesterskap på rad, men det er absolutt ikke umulig at det skjer i årets mesterskap. Portugals rute er den klart vanskeligste, med England og Spania som motstandere og det beste av de tre lagene har gode muligheter til å nå finalen. Østerrike, Kroatia og Belgia er ikke walkover det heller for Frankrike, selv om det må sies å være den enkleste av de to veiene.

Under finalen i 2016 var Frankrike det beste laget, og storfavoritter til å vinne da Cristiano Ronaldo gikk tidlig av med skade. Men franskmennene fant aldri veien til nettmaskene, slik at Eder ble den store portugisiske helten i ekstraomgangene. Denne gangen tror vi Frankrike gjør opp for finaletapet i 2016, og kan løfte pokalen. Tips: 3-1

Mer fra Dagsavisen