Fotball

Dagsavisens EM-guide: Slik ender gruppe F

Årets europamesterskap i fotball starter med Italia–Tyrkia på Stadio Olimpico i Roma fredag kveld, og fram til avspark kommer Dagsavisen til å gi deg en guide til hvordan det går i hver enkelt gruppe.

Hvis gruppe C er den svakeste i årets EM, er kanskje gruppe F den sterkeste gruppa som har vært i noe europamesterskap. Du har regjerende verdensmester og storfavoritt Frankrike, sammen med regjerende europamester Portugal og tittelgrossistene Tyskland. Stakkars Ungarn er siste land i det som med rette må kalles for dødens gruppe i EM.

Ungarn får spille to av kampene sine på hjemmebane, og selv om det kanskje ikke hjelper så mye for dem, kan det bli viktig for Tyskland. Et litt nykomponert tysk lag, som ledes for siste gang av Joachim Löw, får spille både mot Frankrike og Portugal hjemme i München. Det kan være det som blir avgjørende for plasseringen i gruppa, som har ganske mye å si for veien videre, da nummer to i gruppe F møter England eller Kroatia fra gruppe D. Slik tror vi gruppa ender.

1. Frankrike

Verdensmesterne fra Russland har ikke blitt noe mindre favoritter til å ta gullet også i dette mesterskapet siden de vant sist, og har et lag som bugner av kvalitet og verdensklassespillere på alle posisjoner ulikt alle andre tropper i EM. Tapte EM-finalen for gruppemotstander Portugal i 2016, og har alt som skal til for å overgå den prestasjonen denne gang.

Det er nesten fåfengt å snakke om formasjoner i et fransk lag, der spillerne skifter så mye posisjoner, men det er fire bak, tre på midten og en forrykende angrepsrekke. Antoine Griezmann og Kylian Mbappe spiller stort sett der de føler for det, med Griezmann i utgangspunktet mer sentralt i en tierrolle og Mbappe litt mer ut langs kanten. Under VM i 2018 var Olivier Giroud spiss, og klarte kunststykket å bli verdensmester uten å score ett eneste mål i mesterskapet.

Saken fortsetter under videoen

Nå er Giroud bytta ut med Karim Benzema, for å gjøre det franske landslaget enda større favoritter, men i den siste oppkjøringskampen var det Giroud som scoret to mål etter at Benzema gikk av med en liten skade. Med Paul Pogba og N’Golo Kante på midten går trolig den siste plassen til Adrian Rabiot siden Corentin Tolisso har vært mye skadet i år.

I de bakre rekker står Hugo Lloris for rutinen, mens Raphael Varane og Presnel Kimpembe danner et knallsterkt forsvar. Benjamin Pavard er bankers på høyreback, mens Lucas Hernandes har slitt med litt småskader på venstre. Spilte en omgang mot Bulgaria sist, før han ble byttet ut med Lucas Digne. Alt i alt har Frankrike EMs klart beste tropp, og er store favoritter.

2. Portugal

I alle europamesterskap siden 2000 har Portugal minst kommet til semifinale, med unntak av i 2008 da de tapte kvartfinalen mot tapende finalist Tyskland. Er regjerende mester, og har vunnet det aller første Nations League-sluttspillet siden den gang, så det er ingen tvil om at portugiserne vet hvordan de skal vinne og hevde seg i europamesterskap.

Laget ledes som vanlig av Cristiano Ronaldo på topp, og selv om han nå har blitt 36 år er han fortsatt blant verdens beste spillere. Står alene for nok måltrussel til å sende Portugal til topps, men kan også gå litt sur hvis laget ikke får det til mot så god motstand som laget får i Frankrike og Tyskland. Dermed kan det være viktig å møte svakere Ungarn i første kamp.

Ruben Dias ble kåret til årets spiller i sin første sesong i Manchester City, og er forsvarssjefen i de bakre rekker. Ved siden av seg får han trolig 38 år gamle Pepe eller 37 år gamle Jose Fonte, som i seg selv kanskje ikke er spesielt positivt. Angripende backer i Cancelo og Guerreiro bidrar til kreativitet, men er også bedre offensivt enn defensivt.

Bruno Fernandes har vært i utrolig form siden han kom til Manchester United, og vil være den kreative kraften på midtbanen med mer defensive krefter bak seg på midten. Kan spille både i 4-3-3 og 4-2-3-1, der Diego Jota og Bernardo Silva er ventet å flankere Ronaldo. Noe som gjør at stortalentet Joao Felix må nøye seg med innbytterrollen.

3. Tyskland

Siden forrige EM i 2016, der det ble tap i semifinalen, har Tyskland vært gjennom en liten identitetskrise. Trener Joachim Löw, som leder laget for siste gang etter å ha tatt over i 2006, har ikke virket helt sikker på hvordan han skal få det beste ut av spillerne han har hatt tilgjengelig og bytter mye rundt på forskjellige spillere og formasjoner fra 3-4-3 til 4-3-3 og nå trolig en 4-2-3-1.

Har nå kalt tilbake Thomas Müller og Mats Hummels, som av uforklarlige årsaker ble vraket fra landslaget i flere år, noe som styrker tyskerne kraftig. Har vært overraskende enkle å score på de siste årene, men med Hummels tilbake i forsvaret og trolig en Joshua Kimmich som blir sendt ned på høyreback håper Löw at de vil fikse lekkasjene bakover.

Saken fortsetter under videoen

På midtbanen kan tyskerne, som vanlig, skilte med utrolig mange gode spillere. Toni Kroos, Leon Goretzka og Ilkay Gündogan har vært den foretrukne konstellasjonen, men for å få plass til spillere som Kai Havertz og Thomas Müller som begge liker seg i mellomrommet kan en av de tre nevnte bli benket. Leroy Sane og Serge Gnabry er de beste alternativene på kantene, hvis da ikke Havertz eller Müller blir satt ut der.

På topp er det nok Timo Werner den beste rene spissen, men igjen kan både Kai Havertz og Thomas Müller også brukes her. Har et godt lag på papiret, men det er mer usikkert hvordan laget settes opp og hvordan det hele fungerer i Löws avskjed. Historien viser imidlertid at tyskerne alltid er med der oppe, og det tyske maskineriet må avskrives for egen regning.

4. Ungarn

Sjeldent har noe lag vært større underdog i en gruppe enn det Ungarn er i årets gruppe F. Får riktignok hjelp av å spille på hjemmebane, og Puskás Aréna blir nok også den eneste med fulle tribuner, men det spørs hvor mye det hjelper. Spesielt siden deres beste spiller, Dominik Szoboszlai også går glipp av mesterskapet på grunn av skade.

Trener Marco Rossi setter som oftest opp laget i en 3-5-2-formasjon, for å få plass til en midtbanetrio på midten og to angripende vingbacker. I gruppespillet spørs det vel om ikke det blir mer en 5-3-2, da Ungarn trolig blir presset tilbake av langt bedre motstandere i hver eneste kamp. Leipzig-keeper Péter Gulácsi og klubbkompis Willi Orban får sin fulle hyre med å styre forsvaret.

På midten er savnet stort etter Szoboszlai, og verken László Kleinheisler eller Adam Nagy er i nærheten av å holde den samme kvaliteten. På topp har Mainz-spiss Adam Szalai levert enkelte gode sesonger i Bundesliga, men det er sju sesonger siden han nådde tosifret i en sesong. Så det skal bli en knalltøff oppgave for Ungarn å få med seg noe som helst her.

Kampoppsett

Tirsdag 15. juni kl. 18.00: Ungarn – Portugal (Budapest)

Tirsdag 15. juni kl. 21.00: Frankrike – Tyskland (München)

Lørdag 19. juni kl. 15.00: Ungarn – Frankrike (Budapest)

Lørdag 19. juni kl. 18.00: Portugal – Tyskland (München)

Onsdag 23. juni kl. 21.00: Tyskland – Ungarn (München)

Onsdag 23. juni kl. 21.00: Portugal – Frankrike (Budapest)

Troppene (draktnummer i parantes)

Frankrike

Keepere: Hugo Lloris (1), Steve Mandanda (16), Mike Maignan (23)

Forsvar: Benjamin Pavard (2), Presnel Kimpembe (3), Raphaël Varane (4), Clément Lenglet (5), Kurt Zouma (15), Lucas Digne (18), Lucas Hernández (21), Léo Dubois (24), Jules Koundé (25)

Midtbane: Paul Pogba (6), Thomas Lemar (8), Corentin Tolisso (12), N’Golo Kanté (13), Adrien Rabiot (14), Moussa Sissoko (17), Kingsley Coman (20)

Angrep: Antoine Griezmann (7), Olivier Giroud (9), Kylian Mbappé (10), Ousmane Dembélé (11), Karim Benzema (19), Wissam Ben Yedder (22), Marcus Thuram (26)

Trener: Didier Deschamps

Portugal

Keepere: Rui Patrício (1), Anthony Lopes (12), Rui Silva (22)

Forsvar: Nélson Semedo (2), Pepe (3), Rúben Dias (4), Raphaël Guerreiro (5), José Fonte (6), João Cancelo (20), Nuno Mendes (25)

Midtbane: João Moutinho (8), Bernardo Silva (10), Bruno Fernandes (11), Danilo (13), William Carvalho (14), Renato Sanches (16), Gonçalo Guedes (17), Rúben Neves (18), Pedro Gonçalves (19), Sérgio Oliveira (24), João Palhinha (26)

Angrep: Cristiano Ronaldo (7), André Silva (9), Rafa Silva (15), Diogo Jota (21), João Félix (23)

Trener: Fernando Santos

Tyskland

Keepere: Manuel Neuer (1), Bernd Leno (12), Kevin Trapp (22)

Forsvar: Antonio Rüdiger (2), Marcel Halstenberg (3), Matthias Ginter (4), Mats Hummels (5), Niklas Süle (15), Lukas Klostermann (16), Robin Gosens (20), Emre Can (23), Robin Koch (24), Christian Günter (26)

Midtbane: Joshua Kimmich (6), Toni Kroos (8), Serge Gnabry (10), Jonas Hofmann (13), Jamal Musiala (14), Florian Neuhaus (17), Leon Goretzka (18), Leroy Sané (19), İlkay Gündoğan (21)

Angrep: Kai Havertz (7), Kevin Volland (9), Timo Werner (11), Thomas Müller (25)

Trener: Joachim Löw

Ungarn

Keepere: Péter Gulácsi (1), Dénes Dibusz (12), Ádám Bogdán (22)

Forsvar: Ádám Lang (2), Ákos Kecskés (3), Attila Szalai (4), Attila Fiola (5), Willi Orbán (6), Loïc Négo (7), Gergő Lovrencsics (14), Endre Botka (21), Bendegúz Bolla (26)

Midtbane: Ádám Nagy (8), Tamás Cseri (10), András Schäfer (13), László Kleinheisler (15), Dániel Gazdag (16), Roland Varga (17), Dávid Sigér (18), Kevin Varga (19)

Angrep: Ádám Szalai (9), Filip Holender (11), Roland Sallai (20), Nemanja Nikolić (23), Szabolcs Schön (24), János Hahn (25)

Trener: Marco Rossi

Mer fra Dagsavisen